spiton Napisano 27 Maja 2016 Share Napisano 27 Maja 2016 Bardzo fajnie wyszły linie podziału !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 27 Maja 2016 Share Napisano 27 Maja 2016 Dobra robota - oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Ja ryje, a raczej wycinam linie na zaokragleniach pilka fototrawiona RB, ktora ma grubosc 0,05mm. Jak sie dobrze poprowadzi to wychodza cieniutkie i dosc glebokie linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Moim zdaniem linie na Karasiu są za głębokie i za grube. Jedno ze zdjęć na którym w miarę dobrze widać linie: http://www.mysliwcy.pl/forum/pliki/2273KARAs%204%20PL%202.jpg Porównałem ze swoim modelem i chociaż ja ryłem zwykłą igłą do szycia, to na moim modelu linie są subtelniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Moim zdaniem linie na Karasiu są za głębokie i za grube. Jedno ze zdjęć na którym w miarę dobrze widać linie: http://www.mysliwcy.pl/forum/pliki/2273KARAs%204%20PL%202.jpgPorównałem ze swoim modelem i chociaż ja ryłem zwykłą igłą do szycia, to na moim modelu linie są subtelniejsze. Ile razy sam ryłeś linie podziału w modelu w tej skali ?? Pytam, bo ja parę razy ryłem, i uważam, ze te tutaj na Karasiu są bardzo przyzwoicie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Obawiam się, że większość połączeń blach na skrzydle była w oryginale na zakładkę. Rycie linii jest więc dalekim przybliżeniem tego co powinniśmy obserwować na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1971 Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Witam kolegę.Model dość dobry wymiarowo .Element nacinany bardzo ład nie wyszedł .Życzę dalszych udanych postępów w pracy.Pozdrawiam Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 28 Maja 2016 Autor Share Napisano 28 Maja 2016 Sam nie wiem, widzę ze zdania są podzielone odnośnie grubości lini, ja przeciągam nożykiem najwyżej dwa razy. Zawsze można je "pomniejszyć" zalewając Mr. Surfacer'em. Do tego dojdzie jeszcze malowanie modelu to myślę ze rozmiar będze ok. Ale będę uważał aby nie przedobrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Spiton, mam ten model zrobiony, jest przeryty i przenitowany. Model jest z blachami Parta i silnikiem z żywicy Ardpolu. Zdziwiłbyś się ile razy ryłem modele w tej skali. Obecnie Mam MiGa-19 Plastika na tapecie, od nowa ryty. Na kilku konkursach za Karasia ,,wyjąłem" parę wyróżnień. Nie jestem dyletantem jeśli chodzi o rycie modeli w tej skali, nie próbuj też traktować mnie z góry. Trudno Ci tak zerknąć na model Alexa Stelli? Podlinkowałem, ale widać nie widziałeś. Masz zwyczaj narzucać innym swoje zdanie, co nie zawsze jest w dobrym tonie i koleżeńskie. Cóż, to że ja mam inne zdanie od Twojego od razu musi być kością niezgody. Linie są za grube i za głębokie, takie jak na modelach Airfixu. Szkoda że zdjęcia się nie wyświetlają z Kielc. Tam Mógłbyś zobaczyć mojego Karasia i porównać linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Wrzuć link do swojego Karasia Chętnie obejrzę. Ale to Ty narzucasz swoje zdanie. Model w skali 1-72 to zbiór uproszczeń . Samo ryci linii podziału na ogół nie ma nic wspólnego z prawdziwa powierzchnią samolotu. O każdym, absolutnie każdym modelu można powiedzieć, ze jest zły, bo nie jest identyczny z z tym jak wyglądał by prawdziwy samolot pomniejszony w skali. I pewnie o twoim Karasiu, mimo "wyjętych medali" można by spokojnie powiedzieć to samo. No ale zanim się wypowiem, co chętnie uczynię wrzuć ten link, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Ja tez chętnie zobaczę, póki co ryje dalej. Wyciąłem wszystko do zera w kadłubie, aby wyrównać powierzchnie pomalowałem MR. Surfacer'em 500. Potem obróbka papierem, kadłub tez wyczyszczony i gotowy na " grooving" Co do grubości lni to myślę ze aparat przeinacza trochę. Dwa, ze przy tej skali to trochę abstrakcja. Nie da się wyskalować dokładnie grubości lini, zresztą może kolega czsochaj pokaże swojego Karasia. To się czegoś nauczę, pierwszy raz to robię i błędy okresu niemowlęcego na pewno się pojawią Karas stracił tez gondolę bombardiera, MR Eduard ma ją w zestawie. Ale tu już wymiękam, w zestawie jest lufa karabinu do wykonania. Ta blaszkę nr 66 trzeba zawinąć na druciku aby powstała lufa. Uf uf Ktoś ma jakieś rady jak to wykonać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 JUf uf Ktoś ma jakieś rady jak to wykonać ? Kartonowcy są dobrzy w rolowaniu:) Chociaż zwykle bardziej podatne materiały używają. W tej skali będzie b.trudno. Trochę większe elementy można za pomocą takiego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 ...zacznij rolować wiertłem 2.5 itd aż do 0.5 i sam zobaczysz jak ładnie się zamknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 Dzięki letalin, ja myślałem o rolowaniu tego na miękkim podłożu za pomocą stalowego drucika. W podobny sposób jak na tym linku który przysłałeś. Na piance do nurkowania, czy czymś podobnym. Żeby nie było ze nie biorę pod uwagę zdania bardziej doświadczonych kolegów. Nie które linie zalałem MR. Surfacer 1200, aby je zmniejszyć. Powtórzę operacje jeszcze raz, myślę że wystarczy. Zalałem linie wykonane jako pierwsze. Potem szło mi lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 ...zacznij rolować wiertłem 2.5 itd aż do 0.5 i sam zobaczysz jak ładnie się zamknie... Świetny pomysł. Przy odrobinie cierpliwości powinno się udać. O ile nie poleci gdzieś w kosmos:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Polecam również przed nawijaniem blaszkę rozhartować - tzn. podgrzać np. zapalniczką - łatwiej się wtedy zwija do pożądanego kształtu. Tylko nie przesadź z gorącem - możesz ją przepalić. Fajny warsztat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2016 Czy ktoś używał farby tej firmy ? Jakie są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Do mnie komplet dotrze w następnym tygodniu. Napiszę jak z jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 12 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2016 Mały zastój w pracach, zdążyłem tylko popracować nad zegarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Co do farb hataka bardzo wymagające farby ale po paru próbach efekt końcowy bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Czy możesz rozwinąć pojęcie..."bardzo wymagające"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artec Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Również jestem ciekawy co do farb. Jaki rozpuszczalnik używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Co do farb hataka bardzo wymagające farby … Czy możesz rozwinąć pojęcie… "bardzo wymagające"… Również jestem ciekawy …Z chęcią dowiem się tak jak i koledzy. Co to znaczy „bardzo wymagające”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 Juz je zamówiłem, sam zobaczę co to znaczy wymagające. Na wszelki wypadek wziąłem ich rozpuszczalnik aby się farba nie zważyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Sie ryje, idzie do przodu. Zdobywam nowe doświadczenia Poprawek sporo. Kadłub prawie skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi