Skocz do zawartości

Panther ausf. F L/100, Dragon 6799, 1:35

enten

Rekomendowane odpowiedzi

Bohaterem tematu będzie model Panthery F z działem 7.5cm KwK42 L/100.

Najarałem się na ten model przez WOTa. Ach, ta pantera z wędką....

DSC_0018_zpsnmh6qb7h.jpg

model relaksacyjny czyli typowy paperpanzer.

Dodatki, których używam do budowy:

- gąsienice MasterClub

DSC_0030_zpshwkydbuw.jpg

- lufa RB model

DSC_0029_zps4tkshtox.jpg

- liny holownicze Eureka XXL

DSC_0017_zpsqej0adcx.jpg

liczę na to, że uda mi się go skończyć do końca czerwca, taki mam zajadły plan

Edytowane przez Gość

Bardzo lubie Pantere F. Ale ta wedka, jest . Przychodzi mi jeden wyraz na Ch, i nie moge znaleźć odpowiednika.W każdym razie wyglada słamo ,-))

Bardzo lubie Pantere F. Ale ta wedka, jest . Przychodzi mi jeden wyraz na Ch, i nie moge znaleźć odpowiednika.W każdym razie wyglada słamo ,-))

Parówa? Choć cienki to bardziej kabanos

Temat ciekawy. Będę po cichu śledził wątek

• 1 month later...

Narodził mi się syn i po dwóch miesiącach coś udało mi się podłubać, więc pora na wpis do tematu

Chętnie popatrzę, bo lubię te tematy.

Z ciekawości tylko zapytam, po co Ci metalowa lufa L/70 skoro planujesz robić czołg z "wędką"? o.O

Metalowa lufa była mi potrzebna tylko do tego

DSC_0025_zpsaysmxd2u.jpg

DSC_0095_zpslsjxbsre.jpg

DSC_0096_zpsyosbyvsc.jpg

i tak powstał pinokio

DSC_0097_zpskpg44vzu.jpg

Hej, te gąski są metalowe, prawda? Będziesz je malować, czy w domestos kładł?

Gąski to żywica.

Popracowałem trochę nad wieżą.

DSC_0020_zps2xefx83f.jpg

DSC_0098_zpswysyyjds.jpg

DSC_0099_zpsqhspr9wu.jpg

DSC_0100_zpsveqxrexr.jpg

DSC_0101_zpspqtkkkq0.jpg

DSC_0103_zps23fbo9rh.jpg

DSC_0104_zpsijuzqtrd.jpg

DSC_0105_zpsm9hb9oqy.jpg

coś poprawić?

Gratuluję synka !!!.

No to tak do roczku masz możliwość coś podłubać . Potem masakra, uwierz mi, mój ma aktualnie nieco ponad półtora roku i odpadam .

Wracając do modelu, widać dużo włożonej pracy w wieżę .

Lufa, rozumiem, że łączyłeś plastik z metalem, wykorzystując hamulec z RB. Lufa wygląda super .

Chciałem też zapytać o osłonę jarzma - dorabiałeś, czy to element PE?.

Działaj dalej, zapowiada się świetny model .

Aleksander urodził się 14.05.2016.

O, takiego "modela" zmajstrowałem

DSC_0007_zpseahdbtox.jpg

PIĘKNIE DZIĘKUJĘ ZA GRATULACJE!!!

Generalnie modelowanie to pora nocna. W dzień w pracy, później trochę z Olkiem, w nocy jak już zaśnie to z godzinkę posiedzę nad modelami.

Lufa z pudła posiadała strasznie kiepsko wykonany hamulec wylotowy i tak to sobie wykombinowałem.

Dziabnąłem lufę plastikową i metalową i chciałem je połączyć ale inaczej ułożony skok w średnicy i marnie to wyglądało.

Wróciłem zatem do pierwotnej koncepcji i skleiłem dziabniętą lufę plastikową.

Wszczepiłem samo zakończenie lufy z gwintem. Do tego oczywiście już metalowy hamulec z RB.

Matthew, dłubię detale bo tak mi zostało po starych modelach (ruski i italerka), tak detale robiło się samemu

Rack, Spotter, dziękuję za zrozumienie My układamy sobie to powoli bo strasznie się życie "przemeblowało".

Osłona jarzma, ten daszek -> oryginalną część podarowałem Tomkowi Hejmo.

Dorobiłem sobie sam taki detal z blaszki miedzianej grubości 0,1mm.

Docięcie kształtu, zagięty rant i systematyczne naginanie całości płasko zakończoną pęsetą na coraz mniejszych słoiczkach.

Model w całości miał być relaksacyjny. Nie pominę detalowania, stąd te dodatki. Dzięki temu, że jest w scenerii '46 to nie muszę męczyć literatury i w obecnej sytuacji w ludzkim czasie skończę ten model.

Myślę, że do końca miesiąca realnie zakończę budowę i zacznę kolorowanie.

Gratulacje dla Was za syneczka.

Nie ma co mówić, zmienia to życie o 180 stopni, ale ja nie żałuję ;)

Ostatnio kupiłem airfixowego gniota mojemu synkowi, zestaw wraz z farbami i z tatusiem malował już.

Model ciekawy, nie wiem jak oni wyobrażali sobie manewrowanie czołgiem z taką lufa.

Gratulacje!

No i ciesz się z małżowinką póki możesz.

Gwarantuję Ci, że przy 14-to latkowi i 9-cio latce z chęcią byś wrócił do pieluch...

Mój synuś niestety modele "ma w nosie" choć przez parę lat próbowałem...

Tylko gry, gry, pyskowanie...

Córka coś tam maluje ze mną Littlest Pet Shop więc jest nadzieja

Panterka ładnie wychodzi.

Chociaż konstrukcyjnie to przesadzili z tą długością lufy - 100 kalibrów.

Gratulacje!

No i ciesz się z małżowinką póki możesz.

Gwarantuję Ci, że przy 14-to latkowi i 9-cio latce z chęcią byś wrócił do pieluch...

Mój synuś niestety modele "ma w nosie" choć przez parę lat próbowałem...

Tylko gry, gry, pyskowanie...

Łącze się w bólu. Mój przy 9 latach daje nam w kość ,a co będzie potem?! Też tylko by gral,na razie tylko na smartfonie żony i pyskowanie na wszystko, nawet tylko dla przekory,że przecież on nie ganiał po dworze jak wariat ,a włosy mokre jakby dopiero prysznic brał.....dyscyplina w obecnym świecie leży

Pojęcie modelowania w jego przypadku wygląda tak:

-skończył tata jakiś model? A kiedy tata mi go da?

Ja ze swoim staruszkiem patrzyłem cały czas jak modele ze składnicy robił i malowaliśmy je plakatówkami bo niczego innego właściwie nie było.

Zaś co do modelu.

Wieża wyszła super. Spawy naprawdę świetne,delikatne ale widoczne.

Lufa faktycznie jak u Pinokia

A WOT faktycznie uruchamia w człowieku opcję "must have"

Tak wiele swoich ostatnich modeli kupiłem ,którymi nawet wcześniej się nie interesowałem/nawet nie słyszałem o nich.

Tortoise A39/ Jagdpanzer E100/ E25 /Centurion /E100 / VK45.02i wiele innych.

Gratuluję potomka i życzę zdrówka waszej trójce bo bedziecie potrzebować i tacie czasu na drugą pasję

Edytowane przez Gość

Typowe... Ojciec łowiący ryby chce żeby dziecko razem z nim przygotowywało przynęty... Tatuś klejący plastikowe zabawki, chce syna, co by mu części klejem smarował Potomka gratuluje, z pewnością wyrośnie z niego super facet i niekoniecznie modelarz

Panowie, dziękuję!

Zmajdrowałem zawieszenie:

DSC_0111_zpsgyvblbgg.jpg

DSC_0109_zpsezcdmfze.jpg

po czym tylna płyta:

DSC_0077_zpsnobbxk6i.jpg

wydechy:

DSC_0113_zpsx6sgryib.jpg

i na sucho przymiarka z górą:

DSC_0116_zpsspsx4bk8.jpg

Będę spawał trochę i nie jestem pewien czy Kugelblende było w późnych G (oraz F) przyspawane czy przykręcane? Proszę o pomoc!

Co do malucha, to zdecydowanie ładniutki dzieciaczek.

Sam mam Sajgon od roku i łudziłem się, że aż tak klejenie nie spowolni. Tymczasem od narodzin syna dokładnie rok temu (24.06.2015) widzę, że mocno brakuje czasu i co najważniejsze siły, by po całym dniu kleić.

Mimo powyższego ukończyłem już w rok 4 modele więc nie ma padaki. Wszystko kwestia spowolnienia prac, nie zawieszenia całkowicie.

Z tego co piszecie, to tylko czekać aż zacznie pyskować...

Co do Pantery, to nie ukrywam, że podpatruje zmagania z zazdrością.

Sprzedasz sbs-a jak te spawy wykonujesz?

Moim zdaniem góra z dołem kadłuba mają słabe spasowanie albo formy są zwichrowane.

Musiałem najpierw skleić przód a tył miał szparę 1,5mm. Tylna płyta ma swoje miejsce w dolnej części kadłuba, więc tu nie ma miejsca na zły montaż.

Fatalnie moim zdaniem jest to spasowane, a że przywiązuję do tego sporo uwagi to przód będę modził po swojemu. Będzie nowa faktura cięcia płyt i spawy.

DSC_00961_zpsewdixidm.jpg

a tak poradziłem sobie z tyłem:

DSC_00951_zpsws7rahca.jpg

W kilka nocy oszlifowałem koła:

DSC_01151_zpslzzlmmjp.jpg

Pozostało ewentualnie Kugelblende do obspawania. Zamiast plastikowego pręcika jako tłumik (lufa?) zastosuję igłę lekarską takiej samej średnicy.

DSC_01141_zpssdle5d6u.jpg

Ponowię pytanie czy wokół niego powinien być spaw?

Dragon dosyć często ma jakieś lekkie problemy ze spasowaniem dużych elementów. Swojego też w ten sposób kleiłem, inaczej wyszłoby to koślawo. Co do kół - usuwanie miliona łączeń z ramką na okrągłym elemencie jest strasznie uciążliwe

piter, czasami w warsztatach przewijał się ten problem ale myślałem, że z czasem to wyeliminowali.

Koła faktycznie trochę upierdliwe ale do zmęczenia.

Piotrze, Krzysztofie, dziękuję serdeczne za zdjęcia!

Nie będę chyba kaleczył już i usuwał spawu wokół wieżyczki. Na przyszłość wykorzystam wiedzę bo planuję kolejne modele Pantery.

Swoją drogą, założyłem budowę czysto SF ale i tak widzę, że Dragon zrobił ten model z dużą swobodą.

Dobrze, że nie zakładałem poprawek merytorycznych bo znowu bym ugrzęzł na wieki

Hmm... mam za sobą złożone trzy kadłuby Dragonowych Panther, między innymi tą F i tylko zimmeritowa G stwarzała problemy. Było to jednak spowodowane znacznym zwichrowaniem części.

Jeśli przy tylnej płycie pojawia się szpara to znaczy że źle zostały zamontowane wentylatory. Tu niestety zawala instrukcja, która nie zwraca uwagi na to że wcale nie jest wszystko jedno po której stronie je się je powkleja :x

• Super Moderator

Czołem

Właśnie się zastanawiałem skąd modelarze wpadli na pomysł spawania baszty...

Nie wiem jak było w późnych modelach (G jak wiadomo uproszczenia produkcyjne itp itd ) ale baszta miała połączenie z mechanizmem zegarowym dla celowniczego co by wiedział w którą stronę obracać wieże tak aby celować w namiar podany przez dowódcę...

wyraźny brak spawu...

http://www.ww2steel.com/PantherGturret.JPG

kardan do "zegarka" http://www.ww2incolor.com/d/148995-6/01000

i kilka fotek z wnętrza gdzie widać możliwość obrotu baszty

http://www.panther1944.de/index.php/en/sdkfz-171-pzkpfwg-panther/11-panther/ueberlebende-panther/132-a-munster-turm-innen

Pozdro