gajowy z wąsami Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 To właśnie kwestia tej "zapory" i podejścia do niej. Model HMMWV M1114 z Bronco kosztuje 190 PLN, a w sesji bogatszej z dopancerzeniem (czyli taki Rosomak wzbogacony) to wydatek rzędu 220 PLN. Jedni zaporę pokonują, inni nie... Tylko Bronco jest firmą chińską, a IBG naszą krajową. Do tego hamwiki kupują modelarza na całym świecie, a Rosomak... no cóż poza Polską, na szeroki rynek liczyć nie może... (abstra:bip:ąc zupełnie od tego, że hummer jest o połowę mniejszy od Rosomaka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 (abstra:bip:ąc zupełnie od tego, że hummer jest o połowę mniejszy od Rosomaka ) I to mnie przekonało Koniec Off Topu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 Przeglądałem dzisiaj Dziennik Zbrojny 1/2015 o wojskach zmechanizowanych i zmotoryzowanych. W środku są dwa zdjęcia Rosomaków zielonych chyba z Afganistanu, które można zrobić z pudełka ale bez siatek. Jeden z nich to "Banda Łysego" na Nokianach. Mogę się mylić, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 Gazownia - lato 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Jak tam postępy w budowie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 (...) Co do kół, to zapewne chłopaki z IBG starali się opracować ramki dla wszystkich typów jakie wypuszczą w miarę uniwersalne i padło na Nokiany, które są swoją drogą bardzo dobrze odtworzone - mając na uwadze to, co ciągle serwuje mam Italeri, Academy, czy Revell. Pamiętajmy, że to nie żywica. (...) Nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się wątpliwości co do kół z modelu. Detalu nie można im odmówić ale ... są lekko za duże. (?) Przy wszystkich jednakowych nie zauważa się tego, jednak gdy chce się pomieszać Nokiany z Michelinami to mamy problem. I opona i felga są za dużo. Coś koło 2 mm. W moim Rosomaku środkowe koła mają być Micheliny i mamy postój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 (...) Co do kół, to zapewne chłopaki z IBG starali się opracować ramki dla wszystkich typów jakie wypuszczą w miarę uniwersalne i padło na Nokiany, które są swoją drogą bardzo dobrze odtworzone - mając na uwadze to, co ciągle serwuje mam Italeri, Academy, czy Revell. Pamiętajmy, że to nie żywica. (...) Nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się wątpliwości co do kół z modelu. Detalu nie można im odmówić ale ... są lekko za duże. (?) Przy wszystkich jednakowych nie zauważa się tego, jednak gdy chce się pomieszać Nokiany z Michelinami to mamy problem. I opona i felga są za dużo. Coś koło 2 mm. W moim Rosomaku środkowe koła mają być Micheliny i mamy postój. Ktoś już kiedyś gdzieś pisał (chyba Flacha), że zestawowe są lekko za duże... Jeśli są only na modelu to nie widać tego, a my nie bawmy się suwmiarkami Natomiast jeśli chodzi o wymieszanie to faktycznie jest problem. A z ciekawostek napiszę Ci, że dotarły do mnie również koła PANZER-ART - przeglądnę i zrobię zdjęcie wszystkich trzech kółek dla porównania. Na pewno te z PZ-A nie mają ugięcia... Spójrz na zdjęcie tego Rośka z rysunkiem Spartiaty - ten zielony z kalek Toro - żeby go zrobić jak na zdjęciu potrzebne są jeszcze inne opony... Pytanie, czy kiedykolwiek się pojawią i czy warto aż tak się rozpływać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Jeśli Panzer-Art ma lekko za duże to byłoby to rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się wątpliwości co do kół z modelu. Detalu nie można im odmówić ale ... są lekko za duże. (?) Przy wszystkich jednakowych nie zauważa się tego, jednak gdy chce się pomieszać Nokiany z Michelinami to mamy problem. I opona i felga są za dużo. Coś koło 2 mm. W moim Rosomaku środkowe koła mają być Micheliny i mamy postój. Będę miał podobny problem przy Rosomaku Shadow/Kojot, drugie prawe koło, miało oponę Michelin, reszta miała mocno zużyte Nokiany. A jeszcze gorzej, jak ktoś sobie takiego wybierze, 3 typy opon. Pierwsze - Michelin, 2 i 3 Nokian, czwarte prawdopodobnie Goodyear. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Tak samo pomieszane ma Spartiata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się wątpliwości co do kół z modelu. Detalu nie można im odmówić ale ... są lekko za duże. (?) Przy wszystkich jednakowych nie zauważa się tego, jednak gdy chce się pomieszać Nokiany z Michelinami to mamy problem. I opona i felga są za dużo. Coś koło 2 mm. W moim Rosomaku środkowe koła mają być Micheliny i mamy postój. Będę miał podobny problem przy Rosomaku Shadow/Kojot, drugie prawe koło, miało oponę Michelin, reszta miała mocno zużyte Nokiany. A jeszcze gorzej, jak ktoś sobie takiego wybierze, 3 typy opon. Pierwsze - Michelin, 2 i 3 Nokian, czwarte prawdopodobnie Goodyear. Pozdrawiam Jacek ... to jest "koszerny" czy nasz pancerz ? wprawdzie uchwyty liny holowniczej wskazują na koszer, ale zapytać warto ... z jakiego okresu to zdjęcie pochodzi pozdrawiam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Będę miał podobny problem przy Rosomaku Shadow/Kojot, drugie prawe koło, miało oponę Michelin, reszta miała mocno zużyte Nokiany. A jeszcze gorzej, jak ktoś sobie takiego wybierze, 3 typy opon. Pierwsze - Michelin, 2 i 3 Nokian, czwarte prawdopodobnie Goodyear. Pozdrawiam Jacek Ostatnia to czeski SEMPERIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Z michelinami to jest ciekawa sprawa. Teoretycznie na wszystkich fotkach jest ten sam typ opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Pancerz to Rafael, taki sam jaki zaprojektował Andrzej. Do tego wieża OSS-D... Co do kółek - wczoraj oglądnąłem zestaw PANZER-ART... I wnioski: rozmiarowo to PZ-A jest praktycznie taki sam jak zestawowe Nokiany... Jeśli ktoś chce mieszać to się nada. Jednak wszystkie 8 kół jest jednakowych (chodzi o ustawienie felga - opona) i nie ma ugięcia opony... Do tego bieżnik jest bardzo wyraźny... Koła Andrzeja są ok 1,5-2 mm mniejsze, są 2 różne rodzaje w zestawie (chodzi o ustawienie felga - opona względem siebie) i mają ładnie wyprofilowane ugięcie opony. Do tego są "delikatniejsze" w odbiorze... Moje wnioski: jeśli chodzi o realizm materii to zdecydowanie koła Andrzeja jeśli ktoś chce mieszać z Nokianami to raczej musi nabyć PZ-A... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Co do kółek - wczoraj oglądnąłem zestaw PANZER-ART... I wnioski: rozmiarowo to PZ-A jest praktycznie taki sam jak zestawowe Nokiany... Jeśli ktoś chce mieszać to się nada. J Moje wnioski: jeśli chodzi o realizm materii to zdecydowanie koła Andrzeja jeśli ktoś chce mieszać z Nokianami to raczej musi nabyć PZ-A... No to jakaś dobra wiadomość. Dzięki. Musze chyba zrobić podmiankę. Napisałem do P-A w sprawie rozmiarów opon i nie jest tak różowo. :( Panzer-Art (Michelin) - średnica zewnętrzna 34,8 mm (informacja od producenta), Flachenty (Michelin) - średnica zewnętrzna 34,6 mm (pomiar własny), IBG (Nokian) - średnica zewnętrzna 35,7 mm (pomiar własny). Felga "P-A" i "F" mają taki sam rozmiar. Jeśli oponę da się odchodzić po obwodzie, to za duża felga pozostaje. Bardziej to się rzuca w oczy niż rozmiar opony. Edytowane 9 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Nasunęła mi się taka refleksja... Jest szansa, żeby z jakiegoś innego zestawu podebrać SEMPERIT'a lub GOODYEAR'a i przeszczepić na felgę od Rośka..? Gdzie mogłyby występować takie opony..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 a te koła z ugięciami są różne ? Tzn. ugięcie w innym miejscu? Czy napis względem ugięcia identycznie ? Bo tak by dziwnie wyglądało, jednakowo ustawione wszystkie opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 a te koła z ugięciami są różne ? Tzn. ugięcie w innym miejscu? Czy napis względem ugięcia identycznie ? Bo tak by dziwnie wyglądało, jednakowo ustawione wszystkie opony. Andrzej pomyślał o tym i koła są różne - są 2 rodzaje. PanzerArt ma wszystkie osiem kół jednakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 16 Listopada 2016 Share Napisano 16 Listopada 2016 Jakby co służę prywatnymi zdjęciami bandy łysego z 5 zmiany tego niefortunnego ied tez mam sfotografowanego ze szczegółami :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Do autora tematu - piaskowa Banda Łysego to niestety wóz z pancerzem Rafaela, a nie HSW czyli to co daje model... Kolor i siatki są złudne... Musisz uśmiechnąć się do Andrzeja..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skonsky Napisano 14 Grudnia 2016 Share Napisano 14 Grudnia 2016 Jakby co służę prywatnymi zdjęciami bandy łysego z 5 zmiany tego niefortunnego ied tez mam sfotografowanego ze szczegółami :( Kolego Spawacz można prosić o fotki bandy łysego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkos1 Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 A ja zapytam o co innego. Czy zielone Rośki z Afgana to na pewno kolor bazowy BW400-6031? na zdjęciach wydaje się być ciemniejszy, zarówno w Afganistanie jak i Czadzie. Sent from my ALE-L21 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 A ja zapytam o co innego. Czy zielone Rośki z Afgana to na pewno kolor bazowy BW400-6031? na zdjęciach wydaje się być ciemniejszy, zarówno w Afganistanie jak i Czadzie. Sent from my ALE-L21 using Tapatalk Szczerze Ci napiszę, że nie ma to dla mnie większego znaczenia, bo na kolor bazowy nakładasz wash, drybrush, biedronkę i jakiś pigment, więc w zależności co tutaj wybierzesz to odbiór końcowy modelu może być zgoła inny... Do współczesnych polskich pojazdów fajny zestaw wypuściła właśnie Hataka - odcienie wyglądają przyzwoicie... Doktoraty z numerologii odcieni farb zostaw lotnikom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkos1 Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 Ja mam zestaw od Lifecolor. Wiadomo że każda firma ma swój własny NATO Green. Chcę być pewien, że to na pewno 6031 A nie jakiś inny kolor. Sent from my ALE-L21 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkos1 Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 To,że Hataka wypuściła fajny zestaw to wiem, ale jak mam NATO Green z Tamiyi, ak Interactive, vallejo i Lifecolor. To na grzyba mi kolejny? Sent from my ALE-L21 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi