Paweł94 Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Mam pytanko, jestem zainteresowany kupnem akryli Vallejo (maluje Pactrą). Którą serię (Model Colour czy Air) wybrać pod pędzel? I czy da się malować serią Air pędzlem, bo ma szerszą gamę barw. Akurat składam T-55, no i chcę wypróbować polecane Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Bierz Model Color - dobre i pod pędzel i pod aerograf, a przede wszystkim masz więcej farby w farbie - są gęstsze i możesz bardziej rozcieńczyć. A paleta jest na pewno wystarczająca - można pięknie mieszać "po kropelce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Ja czarnym Vallejo Air maluję pędzlem bandaże kół w pancerce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekBydg Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Czarny Vallejo Air jest według mnie idealnie rozcieńczony nie tylko pod aero, ale właśnie pod pędzel. Do bandaży super, potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 15 Października 2008 Share Napisano 15 Października 2008 Czy ktoś używał już metalizerów akrylowych Agamy !?. Niby miała być pasta , pomimo trzepania buteleczką dalej jest taka sobie trochę gęsta farba. Bez specjalnego podkładu kryje pędzlem bardzo dobrze .Mam do tego ustrojstwa rozpuszczalnik , ale jakoś nie chce się to dobrze zmieszać i zaraz opada pigment na dno. Chciałem prysnąć aero ale dałem sobie na razie odbój. Odczekałem dobę i wziąłem się za lekką polerkę i... i nic. Dalej taka sobie błyszcząca. Na razie walczyłem z "czerwonym złotem" i " brązem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 17 Października 2008 Share Napisano 17 Października 2008 A czy mogę kleić elementy chromowane Clearfix'em ??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 17 Października 2008 Share Napisano 17 Października 2008 Bodzio W instrukcji jest napisane żeby chromy zetrzeć chrom w miejscy ich klejenia. Nie ma sensu kleić tego ClearFix'em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 6 Listopada 2008 Share Napisano 6 Listopada 2008 W jednym z pierwszych postów czytałem, że Vallejo maja słabą przyczepność a dodanie paru kropel zmywacza Wamodu pomaga rozwiązać ten problem. Czy ktoś to już testował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 7 Listopada 2008 Share Napisano 7 Listopada 2008 Mam mały problemik z zakupami. Chcę kupić farbkę agama dark slate grey (B08)ale ma ona na stronie sklepu dziwny odcień, zdecydowanie ciemna zieleń. W modelu który chcę nią pomalować odcień jest mniej więcej taki: Wiem na stronie sklepu pisze że: ''kolor na obrazku może różnić się od oryginału'' Ale aż tak?! Może ktoś już kupował tą farbę? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 7 Listopada 2008 Share Napisano 7 Listopada 2008 raczej bym się tą różnicą kolorów nie przejmował z reguły kolory na takich obrazkach niewiele mają wspólnego z rzeczywistością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Używał ktoś takich klejów: http://www.allegro.pl/item486698259_klej_modelarski_z_igla_do_plastiku_super_expert.html http://www.allegro.pl/item486697800_klej_modelarski_z_igla_do_plastiku_expert.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beuzebub Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Ja nie ( nie lepiej kupić Revell'a ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 Kupuję , ale jak tak z ciekawości, bo a nuż jakaś rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Pytanie do używających farb Tamiya - czy farby akrylowe Tamiyi wymagają podkładu, czy nie (jaka jest ich "przyczepność" )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 "przyczepność" poza gunze lepszej nie znajdziesz - używaj leveling thinner gunze jako rozcieńczalnik czy farby akrylowe Tamiyi wymagają podkładu złe pytanie, czy model wymaga podkładu - jakość warsztatowa Jesli pow. pod malowanie jest wypracowana , śmiało maluj docelowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Jesli pow. pod malowanie jest wypracowana Rozumiem, że chodzi Tobie, że jest czysta, wymyta itd ? Na wszelki wypadek mam Surfacera 1200... Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swistak1541804957 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 No to ja umieszczę wspomniany w jednym z wątków silikon. Zdjęcie robione na szybko, więc do porównania wymiarów posłużył ołóweczek z IKEI. Silikon Biały- dla mnie niezastąpiony przy sklejaniu większych powierzchni, w których stykają się tylko brzegi elementów, a między ich środkami jest jakaś przestrzeń. Wtedy plamka silikonu w środek i po złączeniu mamy pewniejszą spoinę. Ja używam go głównie do sklejania skrzydeł w jednopłatach z okresu II WŚ, oraz do przyklejania gotowych płatów do kadłuba. Co do ceny to nie wiem ile kosztuje, ale zapewne nie są to duże pieniądze. Jak będę w okolicy sklepu z budowlanymi to zerknę i za pomocą EDIT'a wpiszę cenkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 A teraz mi powiedz Świstak, czy spoina jest po stwardnieniu twarda na kamień? Czy można to szlifować, jak trzyma się tego szpachla, jak trzyma się tego farba? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby szpachla modelarska się od silikonu nie odkruszała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swistak1541804957 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Drogi reggy Otóż chyba źle mnie zrozumiałeś, nie używam silikonu jako szpachli. Zobacz na fotki. Na potrzebę wyjaśnienia wyciąłem dwa elementy oczekującego modelu z ramek (proszę nie zwracać uwagi na datę zdjęć, gdyż po zmianie baterii nie chciało mi się jej z powrotem ustawiać): Oto nie sklejony płat skrzydeł. W paincie naspray'owałem miejsca, w których po przyłożeniu drugiej części płata nie stykają się one. Właśnie w takie miejsca używam silikonu. Bowiem te części da się potraktować klejem tylko na łączeniach. A tutaj wspomniana druga część płata przyłapana na taśmę: Mam nadzieję, że już zrozumiałeś o co mi chodziło Pozdrawiam Bartek Witowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 cześć. mam mały problem. otóż coś mi się stało z farbką, mianowicie na spodzie są jakieś "gluty" i mam wrażenie że farba jest teraz rzadsza i źle się nią maluje... farba firmy Model Master. Jakiś sposób na o jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Bardzo mocno i dokładnie wymieszać.Albo wyciągnąć "gluta" i wtedy wymieszać.Pierwszym sposobem tracisz mniej farby.Zależy jeszcze czy glut jest zaschnięty i twardy czy raczej lekko"zżelowany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 zaschnięty i twardy nie jest, bliżej mu do czegoś trochę gęstszego od żelu albo czegoś w rodzaju pasty do zębów tylko trochę twardsze. zobaczę co da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Ale po co tam ładować silikon??? Jak się złapie po krawędziach na CA albo cokolwiek innego, Contactę, Humbrola to jest ok. Od 10 lat nic nigdy mi się tam nie rozeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 hmm... mam pewien problem, otóż kończę już model czołgu E10. Na model naniosłem już bezbarwny lakier, na którym zrobiłem washa i nałożyłem kalki. Pozostało jedynie spowodować aby model nie świecił się i go ubrudzić. Do pierwszego zadania kupiłem bezbarwny matt humbrola, problem w tym że chce go nanieść za pomocą aerografu. Czy firmowy rozcieńczalnik humbrola będzie się nadawał do rozcieńczania, i w jakich proporcjach to rozcieńczać??? Przy okazji zapytam się na przyszłość również do tego modelu :P, będę chciał zrobić efekt zakurzenia, też za pomocą aero... Czym rozcieńczyć pigmenty i też w jakiej proporcji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Mam pytanie czy wsponinany na początku postu sidolux można użyć jako lakieru bezbarwnego do modelu samochodu i czy można go po nałożeniu polerować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi