Kamil K. Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Cześć! BMD-2 stoi już w gablocie i czeka na werdykt w letnim konkursie - lecimy więc dalej. Tym razem na tapetę biorę ten wdzięczny pojazd w odrobinę nietypowej konfiguracji: Cóż, mam słabość do wszystkiego na czterech kółkach, co dźwiga na sobie wkm DszK - był już Gaz-69, był Gaz-MM, czas na godnego następcę tych dwóch modeli. A skoro można to było połączyć z zainteresowaniem konfliktem w Donbasie - wybór był oczywisty. Klika słów o pojeździe. UAZ należał do spadochroniarzy z 79. Samodzielnej Brygady Aeromobilnej z Mikołajewa. Używali przynajmniej kilkunastu UAZów w takiej konfiguracji. Wszystkie poniższe zdjęcia pochodzą z lata 2014 r. Początkowo nie posiadał żadnego dopancerzenia, ale chyba z czasem dotarło do chłopaków, że żadna to operacja antyterrorystyczna tylko zwykła wojna i postanowili swój pojazd w minimalnym stopniu zabezpieczyć. W międzyczasie pojawiły się też inne dodatki jak reflektory itd. Czy to się udało - ciężko stwierdzić, brak informacji o dalszych losach pojazdu. Model - za bazę posłuży mi model Trumpetera z widocznymi poniżej dodatkami. W Uazie za wiele miejsca nie ma, ale zamierzam zagracić go możliwie najmocniej. Czekam jeszcze na kółka od Def Model. Stelaż i fragment plandeki zamierzam wykonać samemu z drutu i greenstuffu, nie wiem jeszcze na 100% z czego wykonam dopancerzenie - ale chyba z polistyrenu. Jak mawiał klasyk nie ma co "strzępić ryja", wracam do roboty. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 fajny temat będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Znając Twój talent i podejście do tematu mamy gwarantowane atrakcje- oczywiście dla miłośników współczesnych czterech kół. Z wielką chęcią popatrzę, jak Tobie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Taki ruski Humvee. Jaki kraj, taki Humvee Patrzę, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Czekam, aż się Kamil zabierze za ukraińskiego humvee. Materiału na ciekawy, nietuzinkowy model mamy masę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Wasze lobby jest bardzo silne na tym forum więc kto wie, co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 A opancerzone ukraińskie Humvee też bywają bardzo ciekawe. Na razie nie przeszkadzamy, oglądamy gazika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Będzie na co popatrzeć oraz czegoś się nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Będzie na co popatrzeć oraz czegoś się nauczyć Na razie to ja podpatruję Twój warsztat! Rozpocząłem dłubanie. Na razie przede wszystkim składałem to, co dał producent, powód prozaiczny - CA mi się skończył. UAZ do kupy złożony tylko do zdjęć - osobno mamy koła, ramę, silnik ze skrzynią biegów, karoserię, fotele, tłumik z wydechem(ten obklejony jest chusteczką jako imitacją przyszłej rdzy i odłażącej farby). Części zestawowych nie zostało wbrew pozorom zbyt wiele. Wkrótce skupię się na dorobieniu wszelakich przewodów, brakujących detali, opancerzenia, itd., itp. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 Witajcie, To co Trumpeter dał w zestawie - już poskładałem do kupy. Teraz powolutku zaczynam uzupełniać braki w okablowaniu i tym podobnych pierdółkach. Jeszcze sporo pracy przede mną. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 będę zaglądać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 8 Września 2016 Autor Share Napisano 8 Września 2016 Kablowanie silnika trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 9 Września 2016 Share Napisano 9 Września 2016 wygląda jak nasze Honkery z Iraku. Jednak są za nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 Myślę, że nawet sporo za nami. Dość spojrzeć na wszelakie "Szuszpancery", które sobie budują z braku porządnego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Lecimy dalej. Wczoraj dotarły do mnie koła z Def Model - są naprawdę świetne. Na razie przymierzam je sobie na sucho - powalczyłem trochę z tylnym zawieszeniem, żeby mocniej "siadło", tak jak w oryginale. Poza tym w szoferce pojawiło się trochę kabli, ale zapomniałem o nich w czasie sesji. Dzisiaj z kolei kończyłem DszK i skrzynki amunicyjne do niego. Wypełnienie to taśmy od Browninga z Shermanów Tasca/Asuka - drobne oszukaństwo, ale w dobrej wierze. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Super to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Przyjemnie tak popatrzeć na piękne rzeczy na pięknych zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Dzięki Panowie, ale przede mną jeszcze mnóstwo pracy, żeby było naprawdę pięknie i super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Września 2016 Autor Share Napisano 12 Września 2016 Zająłem się opancerzeniem - wszystko wykonane z polistyrenu 0,25mm. Musiałem też sprawdzić jak wygląda całość, więc do zdjęcia połapałem na blu-tack wszystko: Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Elegancko! Jak dostanie farbę, eksploatację i klamoty będzie cacko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Września 2016 Autor Share Napisano 19 Września 2016 Cześć, Krótka przerwa była, ale coś tam podziałałem - zrobiłem rzecz, której najbardziej się bałem - stelaż plandeki. I tak mam szczęście, bo stelaż w tym egzemplarzu jest szczątkowy, niemniej roboty z tymi paroma drucikami było całkiem sporo. Wciąż przede mną wykonanie pewnych drobnych detali na stelażu, ale na wszystko przyjdzie czas. Stelaż jest nieprzyklejony do UAZa - chciałbym, żeby tak pozostało aż do malowania, nie wiem jednak czy uda mi się wykonać plandekę bez sklejenia stelaża - najwyżej przyłapię go CA, a potem rozkleję, zobaczymy. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Września 2016 Autor Share Napisano 23 Września 2016 Panowie, pytanie do Was wszystkich i każdego z osobna. Czy ma ktoś pomysł z czego rozszabrować/gdzie kupić/cokolwiek lampy podobne do tych nad opancerzeniem przedniej szyby UAZa? Średnica w skali 1:35 ok. 4mm. Głębokość w okolicach 2mm. Nie orientuję się zupełnie kto robi tego typu dodatki(szukać w cywilnych modelach?), a jeśli już, to potrzebowałbym czegoś z przezroczystym szkiełkiem, żeby to miało ręce i nogi. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 23 Września 2016 Witam. Kamilu, wiertarka do ręki, pilnik, skalpel i sobie wytoczysz. A klosze zrobisz, według sposobu Marudka. Co do modelu, to pięknie Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Spróbuj może tutaj http://www.martola.com.pl/es141/produkty59043/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Września 2016 Autor Share Napisano 23 Września 2016 Dzięki za odpowiedzi! Witam.Kamilu, wiertarka do ręki, pilnik, skalpel i sobie wytoczysz. A klosze zrobisz, według sposobu Marudka. Co do modelu, to pięknie Ci idzie. Jest to jakaś ewentualność, ale obawiam się, że przy tego typu elementach ciężko będzie o powtarzalność - niemniej, jeśli nic nie znajdę ciekawego, to pomęczę się sam. Spróbuj może tutajhttp://www.martola.com.pl/es141/produkty59043/ Ładne, prawie takie jak mi trzeba, ale pieruńsko drogie - link zapisuję, w ostateczność się szarpniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi