bożo wpożo Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Z innego wątku : Zacząć trzeba od tego, że nie ma większego znaczenia, czy zabawa tyczy sie gąsienic metalowych, plastikowych czy winylowych. W przypadku metalowych patynowanie w przeznaczonych do tego specyfikach jest ekwiwalentem zaledwie pierwszego etapu pokazanego poniżej, czyli malowania. Pokazane techniki można w dowolny sposób intensyfikować lub stosować z większą subtelnością, w zależności od oczekiwanego efektu. No i rzecz jasna to jedna z wielu metod, acz chyba najmniej skomplikowana. Przykłądem są gąsienice do Chara 2C - ogniwkowe z czarnego plastiku Na początek całe paski pomalowałem mieszanką German gray XF-63, Red brown XF-64 i niewielkiej ilości Metallic gray XF-56 (tak mniej wiecej 5:5:1). Można rzecz jasna uzyć jakiegoś gotowca Całość zawerniksowałem mocno rozcieńczonym H95 Smoke gray na finał malowania suchy pędzel i winylowe Natural steel, po krawędziach, od zewnątrz i od środka. Bardziej pro forma, ale lepiej dać, niż nie dać, szczególnie gdy w planach ma się mało intensywne brudzenie Na to zaaplikowałem ni to łosz, ni to filtr - mocno rozcieńczona (do mikstury można dodać kropelkę detergentu) UA702 Rust base z LC rozprowadziłem po wszystkich powierzchniach. Siłą rzeczy mikstura delikatnie skumulowała się w rożnych zagłębieniach i wokół detali Dalej zaczęła się zabawa pigmentami. Nazwy mają mniejsze znaczenie. wystarczą trzy rózne odcienie - siakis jasny, siakiś ciemny, siakiś pośredni, ale w innym odcieniu. Tutaj użyłem piaskowego, brunatnego i rudawego. Starym pędzlem rozprowadziłem nieregularnie spore ilości na paskach gąsienic Pudry zalałem mieszanką wody i spirytusu 10:2. Ważne jest, żeby za bardzo nie smyrać pędzlem pigmentów, a nasączać je płynem Jak wyschnie, jest nieźle utrwalone. Na koniec metaliczne przecierki. Do wcierania pigmentu Gun metal najlepiej nadaje się palec grzebalec. Identyczny efekt można osiągnąć miękkim ołówkiem 8B. ten ostatni przyda się tez do wyswiechtania drobnych powierzchni, gdzie poszczególne ogniwa trą o siebie czyszcząc się z błota i odsłaniając goły metal. te same zabiegi powtórzyłem na zewnętrznej stronie gąsienic. I dopiero na koniec uzyskany efekt zabezpieczyłem mgiełką Pigment fixera zaaplikowanego aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2017 Dziekuje bożo na pewno mi to pomoże Więc chce kupić : coś dodalibyście czy jest ok na razie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Do utrwalenia pigmentów możesz dokupić jeszcze "PIGMENT FIXER Ammo Mig Jimenez - Nr. A.MIG-3000" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2017 Dodałem AK-Interactive -048 PIGMENT FIXER Więc zamawiam i zaczynam zabawę Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Zrobiłem pierwszą stronę, pierwszą i chyba ostatnia i zaraz wyrzucę te gąsienice.... krzywo, nie równo .. nie podoba mi się :( chyba mam dwa wyjścia, pierwsze zrobić drugą stronę staranniej albo drugie kupić nowe gąsienice. B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 6 Stycznia 2017 chyba mam dwa wyjścia, pierwsze zrobić drugą stronę staranniej albo drugie kupić nowe gąsienice. B Jedno z nich jest racjonalne - kup normalne - szkoda by fajnie zapowiadający się model tracił wiele z powodu marnych kapci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 .. kup normalne .. Znalazłem MasterClub MTL-35048 Metal tracks for T-55, T-62 (1/35) szukam jeszcze innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 .. kup normalne .. Znalazłem MasterClub MTL-35048 Metal tracks for T-55, T-62 (1/35) szukam jeszcze innych Innych nie szukaj... Nie ma po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 6 Stycznia 2017 .. kup normalne .. Znalazłem MasterClub MTL-35048 Metal tracks for T-55, T-62 (1/35) szukam jeszcze innych Innych nie szukaj... Nie ma po co Jaka jest różnica miedzy MasterClub a Friulmodel, jeśli mogę zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Jeszcze widziałem AK , nie wiem jaka jest różnica pomiędzy nimi ;) Bo te zestawowi są tragiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Kup MasterClub MTL-35048, są dobre. Inna bajka, będziesz mógł je złożyć pobrudzić i nałożyć bez stresu na czołg. Model twój nabiera rumieńców, dobrze jest. Pod spodem masz linka how to...do it Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Kup MasterClub MTL-35048, są dobre. Inna bajka, będziesz mógł je złożyć pobrudzić i nałożyć bez stresu na czołg. Model twój nabiera rumieńców, dobrze jest. Pod spodem masz linka how to...do it Postanowione, kupuje Podziękował za linka. Do usłyszenia za parę dni. B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 Co do zakupów to do tego żydowskiego Rydwanu zakupiłbym jeszcze taki kolorek od ModelMastera: http://plastmodel.pl/p/211/6467/model-master-2138-israeli-armor-sand-gray-f-mm-15ml-pustynna-burza-farby-model-master-ii-autentic-model-master-farby-i-ch Bo jak już pisałem na tym forum po co wyważać otwarte drzwi .Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2017 Co do zakupów to do tego żydowskiego Rydwanu zakupiłbym jeszcze taki kolorek od ModelMastera:http://plastmodel.pl/p/211/6467/model-master-2138-israeli-armor-sand-gray-f-mm-15ml-pustynna-burza-farby-model-master-ii-autentic-model-master-farby-i-ch Bo jak już pisałem na tym forum po co wyważać otwarte drzwi .Pozdrawiam A. Nie odnaleziono podanej strony :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 6 Stycznia 2017 Share Napisano 6 Stycznia 2017 O coś się faktycznie link zbabololił , to wpisz Model-Master 2138 to wyskoczy Ci cała strona. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 Powitać Przyjechały do mnie prezenty : Jako, że nigdy nie brudziłem i naprawdę obawiam się, że przesadzę bądź w ogóle popsuje efekt, zacznę od złożenia gąsek, tylko 210 elementów i 420 pinów pracowity wieczór przede mną B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 10 Stycznia 2017 Witam. Czy te gąsienice są z białego metalu i czy te piny są plastikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 Cześć, hmm raczej srebrne a piny są plastikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Srebro to to nie jest na pewno tylko biały metal właśnie. A Piny nie są plastikowe, tylko żywiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 Srebro to to nie jest na pewno tylko biały metal właśnie. A Piny nie są plastikowe, tylko żywiczne. Chodziło mi o kolor srebrny niż o srebro A piny pewnie masz rację, nie miałem styczności z takim materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Srebro to to nie jest na pewno tylko biały metal właśnie. A Piny nie są plastikowe, tylko żywiczne. Chodziło mi o kolor srebrny niż o srebro A piny pewnie masz rację, nie miałem styczności z takim materiałem Tak, tak, kolor się zgadza, ale materiał jest ten, o który pytał jawkers. Bierz się do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 10 Stycznia 2017 Czyli od friulmodel, niewiele się różną. Oprócz tycz żywicznych pinów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 :( jest tylko jeden mały problem ale ja coś źle robię ... nie pasują do koła napędowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 10 Stycznia 2017 Friule też mi nie pasowały do zestawowego koła napędowego, ale oni dają koła swoje z gąsienicami. Może są gdzieś e pudełku a nie zauważyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 Niestety nie ma kół :( zdjęcie poglądowe z internetu : Muszę zakupić nowe koła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi