Skocz do zawartości

KTO Rosomak M1M w/RPG-net - PKW Afganistan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za to porównanie.

Będę musiał przemyśleć zakup tych kółek z Panzeartu.

- Koła Andrzeja wydaja się być najbardziej zbliżone wielkością do oryginału posiadają delikatny detal; koła PA są większe - wielkością zbliżoną do zestawowych NOKIAN'ów i są bardzo "wyraziste" co dla niektórych jest cechą pożądaną...

Koła Andrzeja, felga oraz opona, są pod względem wymiarów prawie idealne.

Pozdrawiam

Jacek

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Dzięki za to porównanie.

Będę musiał przemyśleć zakup tych kółek z Panzeartu.

- Koła Andrzeja wydaja się być najbardziej zbliżone wielkością do oryginału posiadają delikatny detal; koła PA są większe - wielkością zbliżoną do zestawowych NOKIAN'ów i są bardzo "wyraziste" co dla niektórych jest cechą pożądaną...

Koła Andrzeja, felga oraz opona, są pod względem wymiarów prawie idealne.

Pozdrawiam

Jacek

W końcu robiłem je na podstawie Twoich pomiarów

Napisano (edytowane)
W takim razie pytanie, dlaczego Jacek napisał "prawie idealne"

Prawie dla tego - że w tych jeszcze nie można wykręcić wentyli i spuścić powietrza... ale ponoć w następnych Andrzej ma to dopracować

Klamka zapadła - budowany Rosiek to będzie wóz BadBoys (oznaczenia z kalek ToroModel):

1_zps1odswxfz.jpg~original

2_zpscc1tjjao.jpg~original

4_zpskqzu5nor.jpg~original

3_zpsxw12uyvf.jpg~original

Jeśli dysponujecie większą ilością zdjęć wozu, informacjami o nim - np. jaki los spotkał go po "zapoznaniu" z IED'kiem (remont?), to będę wdzięczny..!

Nazgul z w swoim warsztacie dorobił gniazdo elektryczne w tylnej części ramy... Ktoś dysponuje zdjęciem tego elementu w oryginale..?

Edytowane przez Gość
Napisano
W takim razie pytanie, dlaczego Jacek napisał "prawie idealne"

Prawie dla tego - że w tych jeszcze nie można wykręcić wentyli i spuścić powietrza... ale ponoć w następnych Andrzej ma to dopracować

Bo zwoje gwintu na śrubach są za małe

Nazgul z w swoim warsztacie dorobił gniazdo elektryczne w tylnej części ramy... Ktoś dysponuje zdjęciem tego elementu w oryginale..?

qC4Bxpbh.jpg

UEnBKv0h.jpg

Pozdrawiam

Jacek

Napisano (edytowane)

Wielkie dzięki za zdjęcie Jacek...

...no to powolne postępy do przodu;

Miałem darować sobie dorabianie przewodów hamulcowych (ze strachu), ale zaryzykowałem i nawet jako-tako się udało...

29_zpsh3027kp2.jpg~original

30_zpsr825xawo.jpg~original

...choć trochę nerwów to kosztowało...

Opancerzenie dołu wanny produkcji Andrzeja i Tomka - krótko mówiąc - materia rewelacja...

31_zps2thmxl5d.jpg~original

32_zpslxkwwsq6.jpg~original

33_zpsvglmtf2a.jpg~original

34_zpsony8qijb.jpg~original

...blachy są plastyczne w obróbce - łatwo wyskakują z ramki i lekko się formują - polecam... A samo opancerzenie wygląda bardzo dobrze.

Niestety popełniłem mały faul przy budowie ramy muszę tutaj zastosować koła Panzer-Art... Koła Andrzeja ze względu właśnie na ugięcie opony sprawiałaby spore trudności z poprawnym ustawieniem... Oszlifowane i przygotowane do malowania:

35_zpsmsn74vij.jpg~original

...felga dostała kolorek:

36_zpsgxqvjg4h.jpg~original

No i przyleciał dowódca z Martoli:

37_zps1hr3qbi7.jpg~original

38_zpshml5xdg2.jpg~original

39_zpsbkck2btt.jpg~original

Jakość odlewu - jak to u Toro - bardzo ładny; bogata kalkomania.. A figurka w pozie, która pozwoli ją posadzić np. na obrotnicy humvee, czy innego pojazdu

Edytowane przez Gość
Napisano

Co do zdjęć proponuję zapoznaj się z blogiem Jacka, tam masz większość rzeczy które potrzebujesz, jak pobuszujesz po necie też się znajdzie trochę materiałów

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Przyleciały pierwsze "nie tomcatowe" blachy do Rośka...

Producent PART:

1_zps7tunuq4m.jpg~original

Instrukcja:

2_zpscdpuhot5.jpg~original

3_zpsucumdpss.jpg~original

...jak to u Part'a - z czytelnością "szału ni ma" :mur:

Blaszki:

5_zpsbsh6hzpx.jpg~original

4_zpsbdvy8zpe.jpg~original

6_zps6zmkykdb.jpg~original

...i jeszcze jedno - ostatnio stałem się posiadaczem takiego STRYKERA - wydaje mi się, że ogumienie Michelin z tego modelu występowało też na Rosomakach. Może da się jakoś pożenić czasem w razie potrzeby z żywicami PA...

DSCF9911_zpseidcohuo.jpg~original

Edytowane przez Gość
Napisano

Jeśli dysponujecie większą ilością zdjęć wozu, informacjami o nim - np. jaki los spotkał go po "zapoznaniu" z IED'kiem (remont?), to będę wdzięczny..!

Niestety wóz spłonął.

PhHQDTQ7WbOMRLXy9ZliLToPIoFOIlQ_BOlEGUJwyZPZDE7BlE36IY8k5U-QsvdYIQv6HRz92b32A5h6SBkyvPapfE8ydXeeg1L51lkxfeBMukUv8iZL7WHKJwZONWYa0ax1_irMUSXaQ6cEbSek6FqQKuGBHKBpdaJ34jGYFjj3DP5VY00fxlJhnYzOLGx5HFMSyUUlkNqYHe_VGsYbrO5_wMWI654sKI9y-Bvmt8dwZui3NgdyNfqhR8YKJwzD1VeQ6a-NrjoxOy2Msfc8Ic7_gvpt-M8NGhdWzgNoq1bUANpYGmXiT2uG8eMNLcDAdxQw000Cx7TVvffSvnx8qOwRZa8WaggnpAp7vG8_1qpg-f99hj6laY-gfblnM1kmbHEBKhJZHccTrnJqHvvxwOFYyBLEpJXbxdqX5CUY3nKnJ6E44KDLa0HFcrGSAhxN9mha2MRoXzTCu6zBi0Yj6INwjNrXaQ7Qndueck4qZIWp_pxp16I11FrWZn5-oAFT9q9JZLLBTfvYgy07uFJI3FjlrRVoDpW-p4dqMZmbJy7wgoGovvp9UsiTQ9lnXwa8oXnZBXhp9sAjxFE8DkJqxVfW-8a3yi-zoBZcjo2EGEWv8ofci8dX=w1267-h950-no

4XzAFftl50d4OEI5AvJ9QuR8xUBorCQlhYAo7-0tFpy4ZeDJAGzgvICIeL047a_xpexkyaQr2-kSGIiog2ZsIcFOv4tLx_bQd7Y2LQ9EqXAVlpUJ8S79_-7Ga6X0PC-7vzl5qXWyr2OYWX4PUOEDT9CXxAL8rLyuegJE6EeN05ZNL-1WKuh2Fd-47IllRrRgSrw4tY8hGXbvvC9URQWN5Rkhee5IE6pNdqsXDIVBaa1uttjXks2AlBf6k8B7v4P_O8quI6949TPIj7_l5xfp0BoD57us27y1hKmUd49tBj6ztPrfQqR60Fwspul45PldjpdJ97wnrae93oVHyjJN-OY3l9OOnI5saASWFiW7w0zjQVG4Jkxy0Ufvxxz7GjaOqTrYtEIGMST9HZD0K4L4INqJm_ag5OU7ekIaiwm4l0vvRummNHe5ReWFbFsPoaVSVcj_1vgfkNChuIjWLibUrgvCJw3SSGBvFvNYZifUOiQwv-jS5o6jOkB4zENZRxtMMyDXT98Bq2GwVB_ggO29gdVCIH3A_xtm8sm26ezGoiZPnwN5fTIMtaTmWyoTHylKjR1nI2JzRfza3MbWFPRsdc58VcsrgxMMIuFJ3qcK98R01yTZUuzG=w1267-h950-no

• Super Moderator
Napisano

Czołem

Dodam że UWAGA!!!! koła z plastiku IBG pudełkowe, jak ktoś wciśnie na siłę felgi nie używać kleju Extra Thin Tamiya, ja zmontowałem felgę zjednej strony i po zakropieniu od środka uslyszałem pstryk... i pstryk... efekt jak widac na zdjęciu "opona" pęka ...pewnie w miejscu największego odkształcenia, obok to samo koło ale bez kleju i jest ok.

th_WP_20161208_20_45_36_Rich_zpsizoss0to.jpg

Pozdro

Napisano
Czołem

Dodam że UWAGA!!!! koła z plastiku IBG pudełkowe, jak ktoś wciśnie na siłę felgi nie używać kleju Extra Thin Tamiya, ja zmontowałem felgę zjednej strony i po zakropieniu od środka uslyszałem pstryk... i pstryk... efekt jak widac na zdjęciu "opona" pęka ...pewnie w miejscu największego odkształcenia, obok to samo koło ale bez kleju i jest ok.

th_WP_20161208_20_45_36_Rich_zpsizoss0to.jpg

Pozdro

Pisałem o tym w "moim" wątku, "opony" mają mniejszą średnicę z jednej strony, dlatego trzeba szlifować. Pisałem też o tym do producenta ... taka niespodzianka, w trudnym momencie bo przypasować za bardzo nie można a i druga strona "zaklejona" ...

a przy okazji może by pochwalić się efektami pracy ?? jak wiedz to na razie wszystkie "Rosomaki" w "powijakach" chyba żaden nie stoi na własnych kołach ...

• Super Moderator
Napisano

Yo

U mnie prace co najwyżej koncepcyjne, za koła dzięki zamówiłem już u Kolegi z forum także dzięki gajowy za ofertę...

żeby nie było , przy pernamentnym braku czasu ... silnik i komora, jak ktoś ma zdjęcie tabliczki na silniku i opis z filtra oleju (chyba czarna puszka z prawej strony silnika) to będę wdzięczny th_kalki%20forum_zpsv8bnlzbq.jpg

Pozdro

Napisano

Ja swoje pokleiłem na początku - jest zdjęcie w pierwszym poście... Wszystkie 8 jest okrągłych - chyba w 3 trudno było wcisnąć jedną stronę felgi, ale po delikatnym szlifowaniu wskoczyły bez problemu - tak, że trudno mi uwierzyć w to, co piszecie...

• Super Moderator
Napisano

Zrobię jeszce próbę z Revellem może taka reakcja następuje tylko z Thin Tamki...

Napisano
silnik i komora, jak ktoś ma zdjęcie tabliczki na silniku i opis z filtra oleju (chyba czarna puszka z prawej strony silnika) to będę wdzięczny

Coś powinienem mieć, sprawdzę i jak coś, to podeśle mailem

Pozdrawiam

Jacek

Napisano (edytowane)
Niestety wóz spłonął.

No... pechową gwiazdkę mieli Chłopacy...

Zrobię jeszce próbę z Revellem może taka reakcja następuje tylko z Thin Tamki...

Ja swój model w całości kleiłem Contacta Revell i ładnie rozpuszczał przy wciskaniu kół - bezpieczny temat.

A tutaj efekt zarwanych dwóch wieczorów - koła z PANZER ARTU na gotowo...

47_zps3eylzcw0.jpg~original

48_zpsdndgmugw.jpg~original

49_zpsknlhxgmy.jpg~original

...imitacja tabliczki na feldze doklejona we własnym zakresie..!

Edytowane przez Gość
Napisano (edytowane)

Prac ciąg dalszy...

DSCF9940_zps5wjv50r6.jpg~original

Wydłubałem gniazdo elektryki z mocowaniem, oraz osiem śrub w miejscach, gdzie wanna jest skręcona z ramą (dwie widoczne na zdjęciu).

Gniazdo jak gniazdo - następne będzie dokładniejsze, a dla tego plus, że nie było a jest

DSCF9939_zps5hltfvnk.jpg~original

Z blaszki wygiąłem coś, co ma przypominać osłonę zaślepiająca otwór w ramie - lepszy rydz, niż nic... Andrzej pisał gdzieś, że ta osłona występowała na każdym wozie... Za kołami i siatkami i pod syfem się schowa, a nie będzie widać prześwitu. Mam wielką nadzieję, że do czasu budowy kolejnego Rosomaka Andrzej zaprojektuje już lepszy produkt niż mój :gut:

Tak wygląda rama na moment obecny. Jest to koniec z dłubaniem tego elementu... Po wklejeniu kół dojdzie jedynie łańcuszek przy zaczepie.

DSCF9943_zpsjsbrda2b.jpg~original

...teraz to wypędzlować i przykleić koła...

Co zmieniłem:

- nawiercone 4 otwory w przedniej płycie

- dodane 8 śruby w miejscu osadzenia wanny na ramie (4 punkty)

- dorobione gniazda elektryki

- dorobione osłony otworów w ramie

- dorobione przewody hamulcowe wraz z mocowaniami

- dodane osłony z siatek zaprojektowane przez Andrzeja

+ dodam łańcuszek przy zaczepie

No i wzorem kolegów powoli zacząłem waloryzować spód wanny:

DSCF9947_zpsaapm2ipn.jpg~original

DSCF9949_zps51y63sur.jpg~original

Edytowane przez Gość
Napisano

Świetna robota, ja swoim Afgańskim pominąłem sporo detali. Postaram się nadrobić w obecnym OSS-m

• Super Moderator
Napisano

Będziesz poprawiał wciągarkę? Bo to słabo wykonany element...

I pytanie do speców są różnice w napędzie bębna czy mnie już na starość wzrok siada? Sorry że off top w temacie ale może się przyda.

Pozdrawiam

Napisano
Będziesz poprawiał wciągarkę? Bo to słabo wykonany element...

I pytanie do speców są różnice w napędzie bębna czy mnie już na starość wzrok siada? Sorry że off top w temacie ale może się przyda.

Pozdrawiam

Tak, rama i zawieszenie skończone, dokończę spód wanny to zabieram się za wyciągarkę - coś tam postaram się poprawić ile dam radę... M. in. dla tego nie jest jeszcze wklejona...

Co do szczegółów technicznych, to niestety nie mam pojęcia...

Napisano

Z blaszki wygiąłem coś, co ma przypominać osłonę zaślepiająca otwór w ramie - lepszy rydz, niż nic...

Nie da się tego fragmentu schować za kolami, bo jest pomiędzy kołami. Wyszło jak widać.

Chyba blaszka miedziana to niedobry pomysł.

Folia z tacki gilowej pewnie będzie łatwiejsza do tłoczenia.