bigmodel Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Dzięki za to porównanie. Będę musiał przemyśleć zakup tych kółek z Panzeartu. - Koła Andrzeja wydaja się być najbardziej zbliżone wielkością do oryginału posiadają delikatny detal; koła PA są większe - wielkością zbliżoną do zestawowych NOKIAN'ów i są bardzo "wyraziste" co dla niektórych jest cechą pożądaną... Koła Andrzeja, felga oraz opona, są pod względem wymiarów prawie idealne. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Dzięki za to porównanie. Będę musiał przemyśleć zakup tych kółek z Panzeartu. - Koła Andrzeja wydaja się być najbardziej zbliżone wielkością do oryginału posiadają delikatny detal; koła PA są większe - wielkością zbliżoną do zestawowych NOKIAN'ów i są bardzo "wyraziste" co dla niektórych jest cechą pożądaną... Koła Andrzeja, felga oraz opona, są pod względem wymiarów prawie idealne. Pozdrawiam Jacek W końcu robiłem je na podstawie Twoich pomiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 W takim razie pytanie, dlaczego Jacek napisał "prawie idealne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 17 Listopada 2016 Share Napisano 17 Listopada 2016 Nikt nie jest idealny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) W takim razie pytanie, dlaczego Jacek napisał "prawie idealne" Prawie dla tego - że w tych jeszcze nie można wykręcić wentyli i spuścić powietrza... ale ponoć w następnych Andrzej ma to dopracować Klamka zapadła - budowany Rosiek to będzie wóz BadBoys (oznaczenia z kalek ToroModel): Jeśli dysponujecie większą ilością zdjęć wozu, informacjami o nim - np. jaki los spotkał go po "zapoznaniu" z IED'kiem (remont?), to będę wdzięczny..! Nazgul z w swoim warsztacie dorobił gniazdo elektryczne w tylnej części ramy... Ktoś dysponuje zdjęciem tego elementu w oryginale..? Edytowane 26 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 24 Listopada 2016 Share Napisano 24 Listopada 2016 W takim razie pytanie, dlaczego Jacek napisał "prawie idealne" Prawie dla tego - że w tych jeszcze nie można wykręcić wentyli i spuścić powietrza... ale ponoć w następnych Andrzej ma to dopracować Bo zwoje gwintu na śrubach są za małe Nazgul z w swoim warsztacie dorobił gniazdo elektryczne w tylnej części ramy... Ktoś dysponuje zdjęciem tego elementu w oryginale..? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Wielkie dzięki za zdjęcie Jacek... ...no to powolne postępy do przodu; Miałem darować sobie dorabianie przewodów hamulcowych (ze strachu), ale zaryzykowałem i nawet jako-tako się udało... ...choć trochę nerwów to kosztowało... Opancerzenie dołu wanny produkcji Andrzeja i Tomka - krótko mówiąc - materia rewelacja... ...blachy są plastyczne w obróbce - łatwo wyskakują z ramki i lekko się formują - polecam... A samo opancerzenie wygląda bardzo dobrze. Niestety popełniłem mały faul przy budowie ramy muszę tutaj zastosować koła Panzer-Art... Koła Andrzeja ze względu właśnie na ugięcie opony sprawiałaby spore trudności z poprawnym ustawieniem... Oszlifowane i przygotowane do malowania: ...felga dostała kolorek: No i przyleciał dowódca z Martoli: Jakość odlewu - jak to u Toro - bardzo ładny; bogata kalkomania.. A figurka w pozie, która pozwoli ją posadzić np. na obrotnicy humvee, czy innego pojazdu Edytowane 26 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 24 Listopada 2016 Share Napisano 24 Listopada 2016 Co do zdjęć proponuję zapoznaj się z blogiem Jacka, tam masz większość rzeczy które potrzebujesz, jak pobuszujesz po necie też się znajdzie trochę materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Przyleciały pierwsze "nie tomcatowe" blachy do Rośka... Producent PART: Instrukcja: ...jak to u Part'a - z czytelnością "szału ni ma" :mur: Blaszki: ...i jeszcze jedno - ostatnio stałem się posiadaczem takiego STRYKERA - wydaje mi się, że ogumienie Michelin z tego modelu występowało też na Rosomakach. Może da się jakoś pożenić czasem w razie potrzeby z żywicami PA... Edytowane 26 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 7 Grudnia 2016 Share Napisano 7 Grudnia 2016 Jeśli dysponujecie większą ilością zdjęć wozu, informacjami o nim - np. jaki los spotkał go po "zapoznaniu" z IED'kiem (remont?), to będę wdzięczny..! Nazgul z w swoim warsztacie dorobił gniazdo elektryczne w tylnej części ramy... Ktoś dysponuje zdjęciem tego elementu w oryginale..? Niestety wóz spłonął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 7 Grudnia 2016 Share Napisano 7 Grudnia 2016 Niestety wóz spłonął. Hmm, przecież to była misja pokojowa... . Nic to, kibicuję przy dalszych pracach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 8 Grudnia 2016 Czołem Dodam że UWAGA!!!! koła z plastiku IBG pudełkowe, jak ktoś wciśnie na siłę felgi nie używać kleju Extra Thin Tamiya, ja zmontowałem felgę zjednej strony i po zakropieniu od środka uslyszałem pstryk... i pstryk... efekt jak widac na zdjęciu "opona" pęka ...pewnie w miejscu największego odkształcenia, obok to samo koło ale bez kleju i jest ok. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 Tomek, jak chcesz mogę Ci wysłać "opony" od mojej sztuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 Czołem Dodam że UWAGA!!!! koła z plastiku IBG pudełkowe, jak ktoś wciśnie na siłę felgi nie używać kleju Extra Thin Tamiya, ja zmontowałem felgę zjednej strony i po zakropieniu od środka uslyszałem pstryk... i pstryk... efekt jak widac na zdjęciu "opona" pęka ...pewnie w miejscu największego odkształcenia, obok to samo koło ale bez kleju i jest ok. Pozdro Pisałem o tym w "moim" wątku, "opony" mają mniejszą średnicę z jednej strony, dlatego trzeba szlifować. Pisałem też o tym do producenta ... taka niespodzianka, w trudnym momencie bo przypasować za bardzo nie można a i druga strona "zaklejona" ... a przy okazji może by pochwalić się efektami pracy ?? jak wiedz to na razie wszystkie "Rosomaki" w "powijakach" chyba żaden nie stoi na własnych kołach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 9 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 9 Grudnia 2016 Yo U mnie prace co najwyżej koncepcyjne, za koła dzięki zamówiłem już u Kolegi z forum także dzięki gajowy za ofertę... żeby nie było , przy pernamentnym braku czasu ... silnik i komora, jak ktoś ma zdjęcie tabliczki na silniku i opis z filtra oleju (chyba czarna puszka z prawej strony silnika) to będę wdzięczny Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 U mnie na 8 - 6 jest kwadratowych, dwa jajowate, żadnego okrągłego. Za to prawdziwe N. wszystkie 4 są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2016 Ja swoje pokleiłem na początku - jest zdjęcie w pierwszym poście... Wszystkie 8 jest okrągłych - chyba w 3 trudno było wcisnąć jedną stronę felgi, ale po delikatnym szlifowaniu wskoczyły bez problemu - tak, że trudno mi uwierzyć w to, co piszecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 9 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 9 Grudnia 2016 Zrobię jeszce próbę z Revellem może taka reakcja następuje tylko z Thin Tamki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 silnik i komora, jak ktoś ma zdjęcie tabliczki na silniku i opis z filtra oleju (chyba czarna puszka z prawej strony silnika) to będę wdzięczny Coś powinienem mieć, sprawdzę i jak coś, to podeśle mailem Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Niestety wóz spłonął. No... pechową gwiazdkę mieli Chłopacy... Zrobię jeszce próbę z Revellem może taka reakcja następuje tylko z Thin Tamki... Ja swój model w całości kleiłem Contacta Revell i ładnie rozpuszczał przy wciskaniu kół - bezpieczny temat. A tutaj efekt zarwanych dwóch wieczorów - koła z PANZER ARTU na gotowo... ...imitacja tabliczki na feldze doklejona we własnym zakresie..! Edytowane 26 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 11 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Prac ciąg dalszy... Wydłubałem gniazdo elektryki z mocowaniem, oraz osiem śrub w miejscach, gdzie wanna jest skręcona z ramą (dwie widoczne na zdjęciu). Gniazdo jak gniazdo - następne będzie dokładniejsze, a dla tego plus, że nie było a jest Z blaszki wygiąłem coś, co ma przypominać osłonę zaślepiająca otwór w ramie - lepszy rydz, niż nic... Andrzej pisał gdzieś, że ta osłona występowała na każdym wozie... Za kołami i siatkami i pod syfem się schowa, a nie będzie widać prześwitu. Mam wielką nadzieję, że do czasu budowy kolejnego Rosomaka Andrzej zaprojektuje już lepszy produkt niż mój :gut: Tak wygląda rama na moment obecny. Jest to koniec z dłubaniem tego elementu... Po wklejeniu kół dojdzie jedynie łańcuszek przy zaczepie. ...teraz to wypędzlować i przykleić koła... Co zmieniłem: - nawiercone 4 otwory w przedniej płycie - dodane 8 śruby w miejscu osadzenia wanny na ramie (4 punkty) - dorobione gniazda elektryki - dorobione osłony otworów w ramie - dorobione przewody hamulcowe wraz z mocowaniami - dodane osłony z siatek zaprojektowane przez Andrzeja + dodam łańcuszek przy zaczepie No i wzorem kolegów powoli zacząłem waloryzować spód wanny: Edytowane 26 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartoniak Napisano 11 Grudnia 2016 Share Napisano 11 Grudnia 2016 Świetna robota, ja swoim Afgańskim pominąłem sporo detali. Postaram się nadrobić w obecnym OSS-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 12 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 12 Grudnia 2016 Będziesz poprawiał wciągarkę? Bo to słabo wykonany element... I pytanie do speców są różnice w napędzie bębna czy mnie już na starość wzrok siada? Sorry że off top w temacie ale może się przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2016 Będziesz poprawiał wciągarkę? Bo to słabo wykonany element...I pytanie do speców są różnice w napędzie bębna czy mnie już na starość wzrok siada? Sorry że off top w temacie ale może się przyda. Pozdrawiam Tak, rama i zawieszenie skończone, dokończę spód wanny to zabieram się za wyciągarkę - coś tam postaram się poprawić ile dam radę... M. in. dla tego nie jest jeszcze wklejona... Co do szczegółów technicznych, to niestety nie mam pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Grudnia 2016 Share Napisano 13 Grudnia 2016 Z blaszki wygiąłem coś, co ma przypominać osłonę zaślepiająca otwór w ramie - lepszy rydz, niż nic... Nie da się tego fragmentu schować za kolami, bo jest pomiędzy kołami. Wyszło jak widać. Chyba blaszka miedziana to niedobry pomysł. Folia z tacki gilowej pewnie będzie łatwiejsza do tłoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi