zbooy Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Czym mycie aerograf po malowaniu Mr. Surfacerem od gunze? Pierwszy raz miałem dzisiaj z nim do czynienia i z przyzwyczajenia chciałem przepłukać Cleanluxem. To był gigantyczny błąd. Podkład od razu się ściął, tworząc kłaczki i zapychając dyszę na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Nitro, tak ciężko poszukać trochę w google? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Nitro? Hardkorowiec z Ciebie. Zbooy, ja najchętniej myję (płuczę) po wszelkich produktach Gunze zwykłym acetonem technicznym. Jeśli chcesz coś mniej agresywnego i dedykowanego dla aerografów (aceton w teorii jest niezalecany przez producentów aerografów, ale i tak ludzie je stosują i nic się złego nie dzieje) to polecam znakomity Tool Cleaner także produkcji Gunze, tylko że on jest dość drogi. Ale czyści aerograf bardzo elegancko. W przypadku gdybyś chciał coś rozkręcać i myć dokładniej, to uważaj na wszelkie gumowe uszczelki, bo zarówno aceton jak i Tool Cleaner lubią je rozpuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Nitro, tak ciężko poszukać trochę w google?Damn. Ja bym się nie odważył. Czyszczę zazwyczaj Airbrush Cleaner Tamiya. Cleanluxu już też nie używam bo mi ładnie wyżarł powłokę w zbiorniczku do Evolution. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 30 Stycznia 2017 Solo a ja zawsze przepłukuję a następnie myję dedykowanym rozcieńczalnikiem do farb którymi w danym momencie malowałem. Czy jest to zalecane, czy może zmienić praktykę? Napiszę tylko że używam chińczyka i mam go już kilka lat. A noszę się z zamiarem zakupu lepszego aerografu i nie wiem czy to jest dobry sposób czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbooy Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 Niska cena Cleanluxu do zwykłych farb akrylowych mnie przekonuje zwłaszcza ze rozkręcam aerograf za każdym razem po malowaniu i naprawdę sporo go zużywam. Tutaj jednak nie zadziałał tak jak bym chciał. W każdym razie dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Solo a ja zawsze przepłukuję a następnie myję dedykowanym rozcieńczalnikiem do farb którymi w danym momencie malowałem. Czy jest to zalecane, czy może zmienić praktykę? Napiszę tylko że używam chińczyka i mam go już kilka lat. A noszę się z zamiarem zakupu lepszego aerografu i nie wiem czy to jest dobry sposób czyszczenia. Z tego co słyszałem jest to bardzo dobre w przypadku farb na które działa Leveling Thinner. Odkąd dostałem od Atlisa ten jego ALT to bardzo często płuczę aerek właśnie nim. Leveling Thinner bardzo ładnie czyści mi aerograf no i zdaje się jest bardzo bezpieczny dla uszczelek. Na razie mam sporo Tool Cleanera i acetonu, więc postaram się to najpierw zużyć, ale potem planuję zrobić większą ilość tego ALT i tylko tym rozcieńczać farby i myć aerograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Niska cena Cleanluxu do zwykłych farb akrylowych mnie przekonuje zwłaszcza ze rozkręcam aerograf za każdym razem po malowaniu i naprawdę sporo go zużywam. Tutaj jednak nie zadziałał tak jak bym chciał. W każdym razie dzięki za sugestie. Aceton kosztuje jakieś 7 zł za pół litra, nie ma chyba niczego tańszego do mycia aerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 30 Stycznia 2017 Solo a ja zawsze przepłukuję a następnie myję dedykowanym rozcieńczalnikiem do farb którymi w danym momencie malowałem. Czy jest to zalecane, czy może zmienić praktykę? Napiszę tylko że używam chińczyka i mam go już kilka lat. A noszę się z zamiarem zakupu lepszego aerografu i nie wiem czy to jest dobry sposób czyszczenia. Z tego co słyszałem jest to bardzo dobre w przypadku farb na które działa Leveling Thinner. Odkąd dostałem od Atlisa ten jego ALT to bardzo często płuczę aerek właśnie nim. Leveling Thinner bardzo ładnie czyści mi aerograf no i zdaje się jest bardzo bezpieczny dla uszczelek. Na razie mam sporo Tool Cleanera i acetonu, więc postaram się to najpierw zużyć, ale potem planuję zrobić większą ilość tego ALT i tylko tym rozcieńczać farby i myć aerograf. Dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Czym mycie aerograf po malowaniu Mr. Surfacerem od gunze? Pierwszy raz miałem dzisiaj z nim do czynienia i z przyzwyczajenia chciałem przepłukać Cleanluxem. To był gigantyczny błąd. Podkład od razu się ściął, tworząc kłaczki i zapychając dyszę na amen. Ja od kilku lat stosuję "Zmywacz do farb akrylowych" firmy WAMOD. Butelka 180 ml kosztuje ok. 12 PLN - dostępny w większości sklepów modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Tak jak niektórzy powyżej - głównie używam Acetonu technicznego, do delikatniejszych farb typu tamiya używam Cleanluxu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 ja maluje gunze c i tak jak Woit używam zmywacza do farb akrylowych firmy Wamod i jest ok używam jakiegoś chińskiego aerografu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Ostatnio też po raz pierwszy psikałem surfacerem i bez problemu zmywaczem do akryli Wamodu, na koniec przedmuchałem odrobiną IPA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 31 Stycznia 2017 Share Napisano 31 Stycznia 2017 Tak jak niektórzy powyżej - głównie używam Acetonu technicznego, do delikatniejszych farb typu tamiya używam Cleanluxu ;-) Ale po co? Tamiya reaguje na aceton tak samo jak Gunze C dla przykładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 31 Stycznia 2017 Share Napisano 31 Stycznia 2017 Aceton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Krotko maluję aero ale Nitro faktycznie jest tanie i skuteczne. Czasami go dam aby miec pewnosc ze jest czysto, później przepłukuję ciepłą wodą. Mam też CleanLux i teraz bede go używał przede wszystkim nie śmierci a podobno rownie skuteczny. Nitro przepłuczone później wodą mysle że nie wpływnie mocno degradująco na sprzet do malowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 po czyszczeniu (ja używam cleanera valleyo, lub przepłukuję acetonem) zawsze warto przepłukać aero jakimś alkoholem, nie zostawiać go z wodą w środku, (ja używam IPA) odprowadzi wodę, zapobiegnie korozji i niepotrzebnym osadom. Dodatkowo raz na jakiś czas delikatnie smaruję mechanizm "spustowy" i zawór olejkiem silikonowym, co bardzo korzystnie wpływa na płynność pracy spustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 Mam też CleanLux i teraz bede go używał przede wszystkim nie śmierci a podobno rownie skuteczny. Nitro przepłuczone później wodą mysle że nie wpływnie mocno degradująco na sprzet do malowani. Z Cleanluxem lepiej uważaj, bo wpływa niekorzystnie na powłoki chromowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 21 Lutego 2017 Share Napisano 21 Lutego 2017 Z Cleanluxem lepiej uważaj, bo wpływa niekorzystnie na powłoki chromowe. Potwierdzam, raz zostawiłem aero zalane cleanluxem, od tamtego czasu mam jeden aerograf z idealnie mosiężnym wnętrzem... , bez śladu chromu... Chrom zmyty do zera, cały aerograf pokryty grudkowatą oksydą - polerowałem jego wnętrze dremelem... . Działać działa, ale niesmak pozostał. Wolę szybko wypłukać aerograf acetonem, następnie IPA, lub dedykowanym zmywaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Tak tylko aceton, IPA to straszne śmierdziele.. hmm. mam nadzieję, że to płukanie ciepłą wodą nie wyrządziło jeszcze szkód, faktycznie wypadałoby by wyparować czymś resztki wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Najlepszy na świecie- Rozpuszczalnik uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Po malowaniu (tylko Gunze C) zawsze czyszczę aero w takiej kolejności: 1. Kilka kropel rozpuszczalnika Leveling Thinner (czyste IPA się nie sprawdziło) 2. Aceton do pełna w zbiorniczku i po kilku sekundach dla pewności przecieram wnętrze zbiorniczka patyczkiem z watą, wstrząśnięcie i spust do oporu, aż cały aceton wyleci 3. IPA na koniec - też cały zbiorniczek Co prawda maluję dopiero od początku tego roku, ale zarówno Ultra jak i chińczyk, nie sprawiają kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi