GIUSEPPE Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Kolejny mój zeszłoroczny ulepek. C-130 z Italeri w Polskim malowaniu, kalki ModelMaker, skala 1:72, wypukłe linie podziału, jedynie przerobiłem końcówkę kadłuba i starałem się zrobić antenki jak na naszym. Tak wiem pomalowany w kafelki, za brudny i w ogóle powinien wyglądać inaczej ;) Cytuj
mandrivecs Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Nie jestem osobą doktoryzującą się ze średnicy nitów, tonów barw itp. Budowa modelu ma sprawiać frajdę, a model po skończeniu ma przyciągać uwagę... Twoja praca przypadła mi do gustu... Model ma to coś, co przyciąga moją uwagę (może te szachownice na szarym tle ). Jak dla mnie 5+ za odbiór ogólny, zgodności z oryginałem nie oceniam - bo raz, że się nie znam, dwa - dwa, że nie mam takiej potrzeby... Podoba się..! Cytuj
Bengal Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 A ja mam inne pytanie, jakie on ma wymiary i gdzie trzymasz swoje modele btw. ładny Cytuj
cooper69 Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Łee. A ja myślałem, że bendzie galeria Ursusa C-130... Model choć nie traktor fajny. Cytuj
Moses Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Może i pomalowany w polskie kafelki, ale podoba mi się, tak samo jak poprzedni, chociaż z tyłu kafelki mogły by być delikatniejsze, jak na przodzie i skrzydłach, ale to tylko moja subioektywna ocena ;) Cytuj
Tazman79 Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 kalki ModelMaker Te kalki projektował Stevie Wonder. Rav chyba już kiedyś dyskutowaliśmy o kalkach z tej firmy wiec nie wywołuj ponownie afery. Skoro autor modelu je zastosował to chyba znaczy że mu pasują... Chcesz komentować to komentuj model bo to jest galeria modelu a nie lalek tej czy innej firmy... Cytuj
Maxy Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Nie można poprawić tych zbiorników by wisiały bardziej równolegle do kadłuba? Bo tak tył im opada... A przy okazji czy ktoś jeszcze robi kalki do polskich Herkulesów? Cytuj
vollff Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Fajny model, podoba się, jednak cieniowanie mogło by być bardziej subtelne. Cytuj
kzugaj Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Ladny brawo. Moja uwage przyciagnely smigla, nie mialem pojecia ze wszystkie musza byc w tym samym polozeniu. Cytuj
PabloA Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Ladny brawo. Moja uwage przyciagnely smigla, nie mialem pojecia ze wszystkie musza byc w tym samym polozeniu. Pewnie nie muszą być w jednym położeniu ale nie ma przeszkód żeby tak było ;) Cytuj
Grymson Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Model ładny, chociaż faktycznie porównując do zdjęć oryginału poleciałeś za bardzo z cieniowaniem ;) Taka ciekawostka... Pracując iX lat temu w Siłach Powietrznych był to akurat okres wycofywania wszystkich AN-24 jak również zakupu od Hamburgerów bodajże dwóch Herklulesów. Chodziły pogłoski że samoloty mają niemal po 40 lat i latały nad Wietnamskim niebem transportując truposzów. Były również historie że mechanicy odkryli bardzo komiczny fakt.... mianowicie dziury po kulach z Naszego kochanego kałacha. Jeżeli jest w tym ziarenko prawdy należy się niski pokłon za tą jakże wspaniałą modernizację Sił Powietrznych ;) Cytuj
biket26 Napisano 20 Marca 2017 Napisano 20 Marca 2017 To i Ja dodam coś od Siebie Jeżeli chodzi o kalki to faktycznie nie są idealne, ale to wina producenta, a nie modelarza. Co do cieniowania, to gdyby porównywać prawdziwy sprzęt do ich modelarskich replik, to 90% modeli na tym forum jest przesadzonych... Prawdziwy sprzęt jest "płaski". Zabiegi modelarskie jak pre i postshading, washe i inne wymysły maja na celu uatrakcyjnić ten model, nadać mu większej głębi i sprawić, że przyciągnie swoim wyglądem uwagę, w porównaniu ze sklejonym i pomalowanym klasycznie i czysto modelem. Zresztą nawet sam Mig Jimenez to uzmysłowił w swoim warsztacie modelarskim Co do ustawienia łopat silnika - tak są ustawiane na czas postoju. Mnie osobiście mimo drobnych błędów bardzo się podoba ten modelik. Może troszkę faktycznie przeshading na ogonie za mocny i te zbiorniki, ale nie popełnia błędów ten co nic nie robi Cały czas do przodu, staramy się ;) Dobra robota. Najważniejsze że model sprawił przyjemność sklejającemu Sam mam takiego w 1:48 i też chcę zrobić Polaka. Kalki już są, poprawne łopaty i gondole silników z Attack Squadron też Teraz tylko żywicznych kół czasu brak..... A odnośnie modernizacji naszych Sił Zbrojnych to kupiliśmy kilka "starych" c-130 - źle bo to stare złomy itp.... Kupilibysmy 2 nowe samoloty transportowe - żenada że tylko stać Nas na 2... kupiliśmy Amerykańskie? - Czemu akurat Amerykańskie... Kupilibyśmy inne.... Wszystkim nie dogodzisz Jest jak jest i zawsze może być gorzej... A jak już jest tak źle że gorzej być nie może... to MOŻE BYĆ JUŻ TYLKO LEPIEJ Cytuj
net_sailor Napisano 20 Marca 2017 Napisano 20 Marca 2017 Taka ciekawostka... Pracując iX lat temu w Siłach Powietrznych był to akurat okres wycofywania wszystkich AN-24 jak również zakupu od Hamburgerów bodajże dwóch Herklulesów. Chodziły pogłoski że samoloty mają niemal po 40 lat i latały nad Wietnamskim niebem transportując truposzów. Były również historie że mechanicy odkryli bardzo komiczny fakt.... mianowicie dziury po kulach z Naszego kochanego kałacha. Jeżeli jest w tym ziarenko prawdy należy się niski pokłon za tą jakże wspaniałą modernizację Sił Powietrznych ;) Pracując w Siłach Powietrznych pewnie wiedziałeś też, że dwa pierwsze Herki wcale nie były nasze tylko wypożyczone z USAF, do czasu jak wyciągną z pustyni i wyremontują właściwe samoloty. Zupełnym przypadkiem doszło do tego, że wcale nie musieliśmy ich oddawać: pierwszego ciężko uszkodziliśmy w Afganistanie, gdzie ostatecznie został porzucony a drugi wypracował resurs i został nam podarowany jako pomoc szkoleniowa. Zasadniczo za oba złomy Amerykanie nie policzyli nam złamanego dolara. Te samoloty pozwoliły nam zrealizować ważną misję oraz wyszkolić załogi i obsługę. Tak więc darowanemu Herkowi w zęby się nie zagląda... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi