GIUSEPPE Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Kolejny mój zeszłoroczny ulepek. C-130 z Italeri w Polskim malowaniu, kalki ModelMaker, skala 1:72, wypukłe linie podziału, jedynie przerobiłem końcówkę kadłuba i starałem się zrobić antenki jak na naszym. Tak wiem pomalowany w kafelki, za brudny i w ogóle powinien wyglądać inaczej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Nie jestem osobą doktoryzującą się ze średnicy nitów, tonów barw itp. Budowa modelu ma sprawiać frajdę, a model po skończeniu ma przyciągać uwagę... Twoja praca przypadła mi do gustu... Model ma to coś, co przyciąga moją uwagę (może te szachownice na szarym tle ). Jak dla mnie 5+ za odbiór ogólny, zgodności z oryginałem nie oceniam - bo raz, że się nie znam, dwa - dwa, że nie mam takiej potrzeby... Podoba się..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 A ja mam inne pytanie, jakie on ma wymiary i gdzie trzymasz swoje modele btw. ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Łee. A ja myślałem, że bendzie galeria Ursusa C-130... Model choć nie traktor fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Może i pomalowany w polskie kafelki, ale podoba mi się, tak samo jak poprzedni, chociaż z tyłu kafelki mogły by być delikatniejsze, jak na przodzie i skrzydłach, ale to tylko moja subioektywna ocena ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 kalki ModelMaker Te kalki projektował Stevie Wonder. Rav chyba już kiedyś dyskutowaliśmy o kalkach z tej firmy wiec nie wywołuj ponownie afery. Skoro autor modelu je zastosował to chyba znaczy że mu pasują... Chcesz komentować to komentuj model bo to jest galeria modelu a nie lalek tej czy innej firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Nie można poprawić tych zbiorników by wisiały bardziej równolegle do kadłuba? Bo tak tył im opada... A przy okazji czy ktoś jeszcze robi kalki do polskich Herkulesów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Fajny model, podoba się, jednak cieniowanie mogło by być bardziej subtelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Ladny brawo. Moja uwage przyciagnely smigla, nie mialem pojecia ze wszystkie musza byc w tym samym polozeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Ladny brawo. Moja uwage przyciagnely smigla, nie mialem pojecia ze wszystkie musza byc w tym samym polozeniu. Pewnie nie muszą być w jednym położeniu ale nie ma przeszkód żeby tak było ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 8 Marca 2017 Share Napisano 8 Marca 2017 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grymson Napisano 10 Marca 2017 Share Napisano 10 Marca 2017 Model ładny, chociaż faktycznie porównując do zdjęć oryginału poleciałeś za bardzo z cieniowaniem ;) Taka ciekawostka... Pracując iX lat temu w Siłach Powietrznych był to akurat okres wycofywania wszystkich AN-24 jak również zakupu od Hamburgerów bodajże dwóch Herklulesów. Chodziły pogłoski że samoloty mają niemal po 40 lat i latały nad Wietnamskim niebem transportując truposzów. Były również historie że mechanicy odkryli bardzo komiczny fakt.... mianowicie dziury po kulach z Naszego kochanego kałacha. Jeżeli jest w tym ziarenko prawdy należy się niski pokłon za tą jakże wspaniałą modernizację Sił Powietrznych ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biket26 Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 To i Ja dodam coś od Siebie Jeżeli chodzi o kalki to faktycznie nie są idealne, ale to wina producenta, a nie modelarza. Co do cieniowania, to gdyby porównywać prawdziwy sprzęt do ich modelarskich replik, to 90% modeli na tym forum jest przesadzonych... Prawdziwy sprzęt jest "płaski". Zabiegi modelarskie jak pre i postshading, washe i inne wymysły maja na celu uatrakcyjnić ten model, nadać mu większej głębi i sprawić, że przyciągnie swoim wyglądem uwagę, w porównaniu ze sklejonym i pomalowanym klasycznie i czysto modelem. Zresztą nawet sam Mig Jimenez to uzmysłowił w swoim warsztacie modelarskim Co do ustawienia łopat silnika - tak są ustawiane na czas postoju. Mnie osobiście mimo drobnych błędów bardzo się podoba ten modelik. Może troszkę faktycznie przeshading na ogonie za mocny i te zbiorniki, ale nie popełnia błędów ten co nic nie robi Cały czas do przodu, staramy się ;) Dobra robota. Najważniejsze że model sprawił przyjemność sklejającemu Sam mam takiego w 1:48 i też chcę zrobić Polaka. Kalki już są, poprawne łopaty i gondole silników z Attack Squadron też Teraz tylko żywicznych kół czasu brak..... A odnośnie modernizacji naszych Sił Zbrojnych to kupiliśmy kilka "starych" c-130 - źle bo to stare złomy itp.... Kupilibysmy 2 nowe samoloty transportowe - żenada że tylko stać Nas na 2... kupiliśmy Amerykańskie? - Czemu akurat Amerykańskie... Kupilibyśmy inne.... Wszystkim nie dogodzisz Jest jak jest i zawsze może być gorzej... A jak już jest tak źle że gorzej być nie może... to MOŻE BYĆ JUŻ TYLKO LEPIEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Taka ciekawostka... Pracując iX lat temu w Siłach Powietrznych był to akurat okres wycofywania wszystkich AN-24 jak również zakupu od Hamburgerów bodajże dwóch Herklulesów. Chodziły pogłoski że samoloty mają niemal po 40 lat i latały nad Wietnamskim niebem transportując truposzów. Były również historie że mechanicy odkryli bardzo komiczny fakt.... mianowicie dziury po kulach z Naszego kochanego kałacha. Jeżeli jest w tym ziarenko prawdy należy się niski pokłon za tą jakże wspaniałą modernizację Sił Powietrznych ;) Pracując w Siłach Powietrznych pewnie wiedziałeś też, że dwa pierwsze Herki wcale nie były nasze tylko wypożyczone z USAF, do czasu jak wyciągną z pustyni i wyremontują właściwe samoloty. Zupełnym przypadkiem doszło do tego, że wcale nie musieliśmy ich oddawać: pierwszego ciężko uszkodziliśmy w Afganistanie, gdzie ostatecznie został porzucony a drugi wypracował resurs i został nam podarowany jako pomoc szkoleniowa. Zasadniczo za oba złomy Amerykanie nie policzyli nam złamanego dolara. Te samoloty pozwoliły nam zrealizować ważną misję oraz wyszkolić załogi i obsługę. Tak więc darowanemu Herkowi w zęby się nie zagląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi