cooper69 Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 Co to friulów ci już brakło? ;)Fajnie się zapowiada oglądam dalej. Akurat Friule i Sherman to słaby pomysł - było nawet chyba w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 Hessian tape wyszła ok ale chyba się z tyłu gąski rozjeżdżają jak w beemfu po agrotuningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2017 Autor Share Napisano 9 Maja 2017 Jak pisze Rafał - Friule to słaby pomysł. Swoją drogą mam ten zestaw, więc jak ktoś chętny... Rafał wszystko na Blue tack - całe zawieszenie będzie rozebrane do malowania. A jeżeli chodzi o malowanie to poszukuje mieszanki Tamiya - kolor SCC15. Do tej pory znalazłem dwa przepisy, ale jeszcze nie sprawdzałem: 5x XF-61 (dark green) + 2x XF-62 (olive drab) + 2x XF-3 (yellow) 8x XF-26 (deep green) + 8x XF-52 (flat earth) + 1x XF-1 (black). Jakby ktoś miał coś wypróbowanego to chętnie przyjmę przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 A nie lepiej spróbować gotowca -> http://www.migjimenez.com/en/real-colors/410-scc-15-british-1944-45-olive-drab-.html Sprawa jest skomplikowana, a autorytety ( http://www.mafva.net/other%20pages/Starmer%20camo.htm ) mieszają Humbrole, pewnie z powodów patriotycznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Bardzo mi się podoba ten Sherman. Jest masę detali więc przyjemnie się fotki ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Imponujący shermanik. Maluj bo ciekaw jestem efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Bardzo fany ten shermanik ci wyszedł. Świetnie oblepiony tobołkami. Będziesz je malował przyklejone czy oddzielnie. A co do malowania to czy nie warto zastosowac taki zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Maja 2017 Autor Share Napisano 11 Maja 2017 Dzięki wszystkim - będę kombinował. Myślę o zakupie tej farby od Miga co Martinello polecał, bo wiele pozytywnych opinii o nich słyszałem. Zastanawiam się tylko jakie kolory do rozjasnień wziąść? Możecie coś doradzić? Marcin ten zestaw jest fajny, ale pisze na nim US, a to kolor Brytyjski - jest inny. Tobołki wszyskir będę malował luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 ... Myślę o zakupie tej farby od Miga co Martinello polecał, bo wiele pozytywnych opinii o nich słyszałem. Zastanawiam się tylko jakie kolory do rozjasnień wziąść? Możecie coś doradzić?... Doradzić nie, bo jeszcze nie malowałem tą farbą. Ale może tony od OD będą jakoś pasować do bazy SCC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Brandzlujecie się tymi kolorami i tyle. Też tak miałem. Teraz jadę kolorkami z Tank Art 4 Rinaldiego (baza XF-61 potem rozjaśnienie bazy XF-62 i do rozjaśnień i zrobienia bardziej zielonym sporo rozcieńczone XF-13 i XF-21)i jak wyjdzie tak wyjdzie czyli jak zawsze tak sobie :P Ale liczę, że w końcu się naumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 to może coś z tego zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Maja 2017 Autor Share Napisano 11 Maja 2017 Marcin one tylko dla bazy by się nadawały. Dziś próbne malowania Tamkami - zobaczymy co wyjdzie. Ponoć jeden z najlepszych przepisów - SCC 15: 5 x XF81 + 1 x XF58 + 1 x XF71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Maja 2017 Autor Share Napisano 12 Maja 2017 Radek, na razie to jeszcze sam nie mam pomysłu co i jak. Najlepiej by było poczekać aż Rafał skończy, ale szkoda czasu, trzeba działać. Znalazłem w necie kilka przepisów na ów mityczny kolor SCC15. Z tych wszystkich chyba wyjdę bazowym tym z górnego lewego rogu (odcień kolorów trochę przekłamany na fotce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 Ojjj a w klubie nie ma kto pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Maja 2017 Share Napisano 13 Maja 2017 A może pójdź tą drogą kolorystyczną co Cooper69 ? Będzie okazja porównać dwie interpretacje tego samego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Maja 2017 Autor Share Napisano 13 Maja 2017 Po szybkiej konsultacji z tubylcami ustaliliśmy że kolor górny zielony może być. Tak więc to będzie kolor wyjściowy. CHcę spróbowac trochę innych kolorów i zobaczymy co wyjdzie na końcu. Nie mówię że moja droga będzie dobra i słuszna, ale na koniec będziemy wiedzieć w którym kierunku iść na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Maja 2017 Autor Share Napisano 17 Maja 2017 No to zaczęło się. Pomalowany kolorem bazowym. Teraz będę kombinował z rozjaśnieniami. Kolor nie jest w 100% zgodny z tym co ja widzę, ale z zielonym zawsze mam problem przy fotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Maja 2017 Autor Share Napisano 20 Maja 2017 Trochę go porozjaśniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Fajnie ci idzie patrzym dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 A dopisz proszę jakich kolorków używałeś do każdego kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 Ladnie wyglada, ale moze troche bardziej porozjasniac miejscami, tak zeby cos z tego efektu zostalo po innych zabiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 Bardzo fajne wypłowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Maja 2017 Autor Share Napisano 24 Maja 2017 Hejka A dopisz proszę jakich kolorków używałeś do każdego kroku Farby Tamiya. Baza: XF-58 x 4, XF-62 x 3. Pierwsze rozjaśnienie: XF-58 x 4, XF-62 x 3, XF4 x 7, XF-21 x 10. Drugie rozjasnienie: XF-58 x 4, XF-62 x 3, XF4 x 7, XF-21 x 20, XF-2 x 5 Ale to już nieaktualne. Po lakierze błyszczącym strasznie ściemniał. I poszedł do przemalowania. Choć może różnica na zdjęciach niewielka, to chwilowo na próbce po lakierze wygląda obiecująco. Nowa mieszanka jest taka: Baza: XF-58 x 4, XF-62 x 3, XF-71 x 3, XF-21 x 1, XF-4 x 1 Pierwsze rozjaśnienie: XF-58 x 4, XF-62 x 3, XF-71 x 3, XF-21 x 11, XF-4 x 1 Drugie rozjasnienie: XF-58 x 4, XF-62 x 3, XF-71 x 3, XF-21 x 21, XF-4 x 1 Trzecie rozjaśnienie: XF-58 x 4, XF-62 x 3, XF-71 x 3, XF-21 x 21, XF-4 x 1, XF-2 x 10 Strasznie to skomplikowane, ale takie są eksperymenty. Na koniec zobaczymy co wyjdzie. No to czas na fotki. I teraz coś dla poszukiwaczy mistycznego graala jakim jest SCC 15. Dwie fotki tego samego pojazdu znalezione kiedyś tam w necie (na potrzeby dyskusji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Ja mam to samo z Olive Drab, dlatego od zawsze maluję tylko Humbrolem 155. Testy zakończone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Krzysiek, może warto się w ten sam sposób pobawić z farfoclami na wieży i lufie? Chyba, ze masz inny koncept. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi