M.J.89763 Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Przedstawiam mój pierwszy model - KTO Rosomak-M1M "The Green Devil". Model ogólnie "z pudełka" z niewielkimi zmianami i dodatkami. Dodane liny zawieszone na nożu (Eureka XXL), lina wyciągarki (produkcja własna ), otwierany właz kierowcy, anteny, kanały kablowe po bokach w przedziale desantu, kanał wentylacyjny i poręcze w przedziale desantu, uchwyty na siatkach RPGNet, klamki włazu kierowcy. Edycja 08.07.2017. Poniżej zdjęcie modelu w swojej pierwotnej wersji A tu już zmieniony. Korzystając z możliwości edycji przeniosłem aktualne zdjęcia na pierwszą stronę Model po zmianach ma lusterka pomalowane na czarno jak powinno być od początku; sam nie wiem czemu zostawiłem je wtedy w kolorze piaskowym Model dostał nową metalową lufę od Master Model oraz anteny na wieży, również Master Model. Dużo lepsze niż poprzednie anteny, które nie wyglądały zbyt dobrze. Wóz otrzymał również trochę pustynnego kurzu, poprawione zostało kilka błędów lakierniczych. Na koniec z boków wieży zniknęły symbole "oka", doszły naklejki na włazach, wyciągarce i piastach kół a we wnętrzu pojawił się kurz. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Czyścioszek, przed ekspedycją, w Polsce jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Jak dla mnie jest super biorąc pod uwagę że to Twój pierwszy model to naprawdę myślę że jest bardzo dobrze ale niech wypowiedzą się osoby z forum z większym doświadczeniem plus specjaliści od "Rośka". Malowane aero? I witamy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Jak na pierwszy model to szacunek za estetykę budowy, ładną powłokę malarską i dorobionych parę detali we własnym zakresie... Jeśli pominiemy kwestie merytoryczne (bo bazowałeś głównie na tym co w pudle) wyglądu "Horusa" (a różnic jest sporo), to jak dla mnie jest to najlepsza galeria jak do tej pory na forum... Ładnie, równo i czysto... Czyścioszek może być - jest sporo zdjęć, gdzie akurat M1M nawet w Afganie były ledwo przykurzone... We wnętrzu pominąłeś za to zupełnie wash, suchy pędzel czy inne cieniowanie, o brudzeniu nie wspominając - tutaj jest mała niekonsekwencja... Szlak przetarłeś bardzo dobrze - następnego Rośka proponuję zrobić na zasadzie modelu redukcyjnego - czyli jak najwierniej odzwierciedlając konkretny pojazd; kalek zestawowych jest sporo - ToroModel wypuściło 3 komplety - masz w czym wybierać... Jest dobrze..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki bardzo za dobre słowo Myślę, że z tym wnętrzem jeszcze coś zrobię jak nabiorę trochę wprawy. Wash na zewnętrznym pancerzu i podwodziu tego modelu robiłem po raz pierwszy Ten model ma już ok 5 miesięcy. W między czasie zrobiłem już drugiego Rośka , którego wczoraj skończyłem. Chyba będzie widać postępy, we wnętrzu już jest Wash i troche kurzu @Darkin Tak, model malowany aerografem (zwykłym, chińskim) farbami Vallejo Model Air. Piaskowy Vallejo 71.075. Szary we wnętrzu umieszany na oko Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Aż mi się nie chce wierzyć, że to pierwszy model. Jest power. Piękny model. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Bardzo ładny, a jeśli to naprawdę pierwszy jaki strugałeś to jesteś mistrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 @Darkin Tak, model malowany aerografem (zwykłym, chińskim) farbami Vallejo Model Air. Piaskowy Vallejo 71.075. Szary we wnętrzu umieszany na oko Jeżeli powiesz że z aero miałeś do czynienia dopiero przy tym pierwszym modelu to już całkowicie odpadnę niesamowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Dzięki dzięki Aerograf kupiłem dla tego modelu - nie za drogi w razie czego Zanim zacząłem malować model potrenowałem trochę "na sucho" Pierwszy, przeze mnie zrobiony model. Wcześniej robiłem kartonowego Rośka, ale jeszcze go nie skończyłem. Została wieża do zrobienia. Wolę plastikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Ładny model, który częściowo potwierdza teorię że przy starannym montażu i ładnym malowaniu też można uzyskać bardzo dobry efekt bez tony dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Brawo, świetny model. Cieszę się, ze kolejny rosomak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Aż nie chce się wierzyć, że to twój pierwszy model. Nie przepadam za współczesnymi, ale za warsztat DUŻY PLUS :c) Pozdro. Ps. Drugi rosomak też ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eliesu Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Piękny, szczególnie jak na pierwszy model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Witam, Wyszedł ładny model 'Oka" Mam tylko dwie drobne uwagi, na włazie kierowcy był napis DRAGI, nr 8 na kalkomanii w zestawie. Jak będziesz miał chęć, to przemaluj na czarno obudowy przednich lusterek, w oryginale były czarne Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 Cześć. Dzięki za wszystkie dotychczasowe opinie nt. mojego modelu Rosomaka . Model ten z założenia nie miał przedstawiać rzeczywistego wozu z symbolem oka Horusa, po prostu wykorzystałem podczas jego budowy kalki z pudełka Postanowiłem go trochę odświeżyć i zmienić (między innymi ma nowe anteny) oraz dodać ślady eksploatacji. Aktualne zdjęcia przeniesione do pierwszego postu PS. Drugi model Rosomaka również ma nową antenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek0101 Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 Można pomalować ten model farbą HTK-B086. Dało by to kolor piaskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 6 Lipca 2018 Autor Share Napisano 6 Lipca 2018 Można pomalować ten model farbą HTK-B086. Dało by to kolor piaskowy? Cześć. Rosomak w kamuflażu "pustynnym" ma kolor wg palety RAL numer 1001 (RAL 1001). Ja do pomalowania mojego modelu używałem farby Vallejo Model Air numer 71.075. Czy farba o którą pytasz będzie dobra nie mam pojęcia ale z tego co widzę w internecie Hataka ma w swojej ofercie farbę RAL 1001, np. HTK-BL208 Desert Beige. HTK-B086 na ekranie monitora wydaje się być ciemniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek0101 Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 Dzięki za informację posiadam ten sam model Rośka i nie wiedziałem jakiej farby dokładnie użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek0101 Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 Jaką polecasz czarną farbę do malowania kół w rośku. Na razie maluje pędzlem i chodzi mi o jednolity czarny kolor opon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 7 Lipca 2018 Autor Share Napisano 7 Lipca 2018 Jaką polecasz czarną farbę do malowania kół w rośku. Na razie maluje pędzlem i chodzi mi o jednolity czarny kolor opon? Ciężko mi polecić jakąś farbę do opon. Ja malowałem zwykłą czarną matową i to aerografem. Później weathering z wykorzystaniem suchych pigmentów. Nigdy też nie malowałem modelu pędzlem. Jedynie jakieś detale, szczegóły. Z tego co się orientuję są farby specjalnie do malowania opon ale ja nigdy nie używałem. Myślę, że takich informacji najlepiej szukać w dziale Warsztat. Tam też można zadawać tego typu pytania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 8 Lipca 2018 Share Napisano 8 Lipca 2018 A nie lepiej jest użyć tire black Gunze? Oczywiście pod aero. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek0101 Napisano 8 Lipca 2018 Share Napisano 8 Lipca 2018 Witam Jeszcze mam ostatnie ważne pytanie w sprawie modelu mianowicie w jaki sposób połączyłeś siatkę do ramki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 9 Lipca 2018 Autor Share Napisano 9 Lipca 2018 Witam Jeszcze mam ostatnie ważne pytanie w sprawie modelu mianowicie w jaki sposób połączyłeś siatkę do ramki? Klejem cyjanoakrylowym. A konkretnie kropelką bo nie miałem akurat innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi