Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

solo nie do kónca, farba jest zasysana przez podciśnienie jakie wytwarzane jest pomiędzy dyszą od farby a powietrzną, owszem sama farba spływa też ale jak chcesz przetestować nalej kielich do pełna i zatkaj ręką tak aby nie było możliwości dostępu ciśnienia atmosferycznego, zobaczysz o ile mniej farby będzie lecieć ( część powietrza dostaje się od strony igły) ale farba i tak jest zassana w wyniku różnicy ciśnień ( zobacz aero z dokładanym zbiornikiem, farba jest "ciągnięta" w górę rurką z zbiornika pod aero)

Napisano

Nie znacie sie. Farba spływa grawitacyjnie pod ciśnieniem przez podciśnienie za MAC-iem, w przeciwieństwie do nadciśnienia przed MAC-iem, do którego to farba ma bliżej, gdyż spływa grawitacyjnie pod ciśnieniem.+

W przypadku braku MAC-a, analogicznie, spływa niczym nieskrępowana dalej, gdyż jest przed ciśnieniem podciśnienia, aż do momentu, w którym znajdzie się pod ciśnieniem podciśnienia.

Wtedy psika.

Napisano

Ciśnienie podciśnienia?! Chyba spałem na tej lekcji...

A w utrze jak mam zasysaną farbę? Grawitacyjnie bo zbiornik mam na górze a dalej?

Napisano

Zalezy w jak malujesz. Jak w kierunku dołu to grawitacyjnie podciśnieniem, a jak w górę to przyciąganiem kosmicznym nadciśnieniem. Chyba że za bardzo w górę to wtedy nie malujesz bo masz farbę na klacie.

Napisano

Zapomnieliście dodać jescze wpływ siły Coriolisa na strumien cieczy atomizowanej farby i że z tego powodu są jeszcze specjalne wersje dla mańkutów, w których zaworek odkręca się w druga stronę.

Napisano

O w dupe, to juz nie ogarniam, a jak przechyle na bok aerograf ze zbiornikiem gdzie farba splywa grawitacyjnie zasysana najpierw podciśnieniem, a pozniej nadciśnieniem wytworzonego strumienia powietrza skadś tam, lub zbiornik mam umieszczony z boku (sloiczek 22ml) ??

Jezu to kompresor jak zaczniemy rozpracowywać to Nam perpetum mobile wyjdzie zapewne,

A na powaznie,

Poprosze jedną zwiezła odpowiedz, po ki czort nam te pokrętło pod zbiornikiem, i co nam daje, przy malowaniu,

Powiedzmy standard ustawienia 0,8 atm na reduktorze, 1,8 metra wąż, i farba rzadka 2, 3-1 rozcieńczona,

Pozycja pokretla neutralana (na pol gwizdka wkrecona srubka) i odkrecamy we lewo psik psik i we prawo i robimy psik psik, coz mi to wyjdzie na modelu,

Ew,

Jesli mógłbym prosic o próbę i pokazanie kolegów modelarzy ,kto

ma chwile czasu by tak pomaziac farbą na jakiejs kartce i pokazac zdjecia,

Ja narazie jestem bez aero, (cr+ było ale sie zmyło) wiec co najwyzej moge Wam pokazac jak grawitacyjnie bez nad i pod cisnień farba splywa po pendzelku jakims z Tamki Hg np czy od syna z przedszkolaka cos wezme, moze co odkryje nowego,

Piwo postawie za te 20 minut roboty.

Pzdr

Jakub

Do Adminów offtop techniczny,

Podczas pisania, i dwukrotnej edycj postu powyzej, kazda z edycji posta byla publikowana w temacie jako nowy wpis, stad 2 wpisy wykasowane, jeden pod drugim

Aplikacja TapaTalk zaktualizowana, system iOS 11.2 jesli wam cos to moze pomoc,

Pzdr

Jakub

Napisano
Kręcenie dzyndzlem przy aerografie jest tożsame z kręceniem dzyndzlem przy kompresorze i daje taki sam efekt. Tyle że masz bliżej.

Jeden elektryk twierdzi że, czy się zmienia napięcie czy natężenie prądu to jest to wszystko jedno, bo jedno i drugie zmienia parametry prądu. To chyba dobry elektryk?

Napisano (edytowane)

Jest bardzo dobry. Zapytaj go jeszcze, czy efekt pracy potencjometru będzie inny, w zależności od tego, czy umieścimy go na początku, czy na końcu przewodu.

Edytowane przez Gość
Napisano

A na powaznie,

Poprosze jedną zwiezła odpowiedz, po ki czort nam te pokrętło pod zbiornikiem, i co nam daje, przy malowaniu,

wisi od 21.02.2018 o co kaman:

to jest płynna i precyzyjna regulacja do precyzyjnej roboty - własnie np żeby te touch upy robić m innymi. Można kręcić na kompresorze, ale precyzja tego ustawienia jest żadna w porównaniu z regulacją pod pistoletem - przede wszystkim można płynnie widzieć jaki efekt daje zmiana ciśnienia - jedną rekę normalnie psikasz, drugą zmieniasz ciśnienie i widać jak zmenia się kreska - płynne, szybkie, bezbolesne. Bo ciśnienie ustawia się nie patrząc na zegar w kompresorze tylko jak wygląda kreska z aero pociągnieta - dlatego trudno jest podać optymalne ciśnienie, każdy kolor farby ze względy na pigment potrzebuje trochę inaczej

Dobra starczy tego wymądrzania się

każda farbkę masz inaczej rozcieńczona, każdy pigment jest inny - szare są drobniejsze - brązy są grubsze. Musisz za każdym razem dopasować prace aero (ciśnienie i wychylenie iglicy) do farby.

Co jest łatwiej zrobić? W jednej łapie aero malujesz a druga kręci zaworem na reduktorze czy jedną łapą malować a drugą pod spodem pistoletu delikatnie sobie dopasować ciśnienie? Przy czym zawór MAC w Iwacie nie dość, że działa to jeszcze płynnie chodzi?

Kto spróbuje ten wie. I maluje tak jak atlis/ferret napisał - na kompresorze ciśnienie na full, żeby przepłukać, redukujesz na pistolecie. Nieważne co jest na manometrze - ważne jaka kreska ci wychodzi. Startujesz od zera i podnosisz ciśnienie aż masz właściwą plamkę - prawidłowo rozpyloną farbę - bez przesychania i plucia.

Wszystkie opowieści o prawidłowym ciśnieniu i konsystencji mleka można odłożyć ad acta.

I to jest prawdziwy ficzer za który warto dopłacić a nie długopisowa pamięć ogranicznika.

Widziałeś jakie kreski robił Karambolis?

To jeszce tylko dodam, że każda iwata jest testowana i w pudełku dostajesz kartkę z próby malowania twojego egzemplarza. Od grubych do kresek jak włos. I to z dyszy 0,3 mm

Napisano
To jeszce tylko dodam, że każda iwata jest testowana i w pudełku dostajesz kartkę z próby malowania twojego egzemplarza.

E tam, w mojej CH niczego takiego nie było.

Napisano
Jest bardzo dobry. Zapytaj go jeszcze, czy efekt pracy potencjometru będzie inny, w zależności od tego, czy umieścimy go na początku, czy na końcu przewodu.

Dalej nie odróżniasz regulatora przepływu od regulatora ciśnienia.

Napisano

Haha - Solo jesteś nie do pokonania , spływa po Tobie jak woda po nowej dachówce .

Zmień jeszcze kota na psa w avatarze i bedziesz niezniszczalny .

Napisano
Widziałeś jakie kreski robił Karambolis?

Ja w tym swoim 30-to minutowym pseudo teście na szybciora nie doszedłem jeszcze do kręcenia tym zaworkiem Ale na pewno będę próbował.

Napisano
To jeszce tylko dodam, że każda iwata jest testowana i w pudełku dostajesz kartkę z próby malowania twojego egzemplarza.

E tam, w mojej CH niczego takiego nie było.

Pewnie podróbke kupiłeś 8-)

Powinna być biała kartka pergaminowanego papieru i na niej czarne esy-floresy. W CM też nie miałeś?

Napisano

Ja w tym swoim 30-to minutowym pseudo teście na szybciora nie doszedłem jeszcze do kręcenia tym zaworkiem Ale na pewno będę próbował.

Mam za sobą dłuższą sesję malowania PS-270 i muszę przyznać że regulator przepływu (dolny zaworek) bardzo się przydaje.

Przed malowaniem ustawiam sobie na boku "parametry" strumienia i potem zabieram się za malowanie.

Przy okazji jeszcze ograniczam skok iglicy, czego w Ultrze nie miałem.

Jestem naprawdę zadowolony ze zmiany.