radoslaw6363 Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 P- 8 od Marcina Kuźniara mam i myślę że w momencie kiedy się pojawił był najlepiej zrobionym modelem samolotu Polskiego w 1/72. Arma Hobby to również pierwsza klasa ,ale ich modelu w ręku nie miałem. Myślę patrząc na fotki że od MK nie jest gorszy ! Tyle że MK wydał PZL P-8 /I a Arma Hobby PZL P-8/I i P-8II. Oczywiście to sprawa gustu ,ale dla mnie to jedne z najpiękniejszych maszyn skonstruowanych w Polsce ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 Prarecenzja: http://www.kfs-miniatures.com/172-pzl-23-a-karas-ibg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 na prerecenzji wygląda bardzo dobrze !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Prarecenzja:http://www.kfs-miniatures.com/172-pzl-23-a-karas-ibg/ Moje pierwsze wrażenie w odniesieniu do tej recenzji: Nie podoba mi się osłona silnika: Osobny kolektor z osłoną byłby bardziej "technologiczny". Te deflektory między osłoną karteru, a kolektorem nie występowały na każdej maszynie. Ich usunięcie będzie komplikowało budowę. Poza tym jeśli były, to chyba trochę głębiej, ale póki nie zobaczę na własne oczy, to pewności nie mam: Chłodnica oleju nie ma błędu: Będzie trzeba trochę pogłebić linie lotek, bo nie były przecież takie same jak podziały blach. Śmigło chyba fabrycznie jest przystosowane do zamontowania tylko na stałe. Bez kręcącego się śmigiełka nie ma modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Śmigło chyba fabrycznie jest przystosowane do zamontowania tylko na stałe. Bez kręcącego się śmigiełka nie ma modelu Co prawda to prawda. Ja nawet uważam, że smigiełko musi się kręcic przy delikatnym powiewie wiaterku. Dlatego od dawna sam sobie załatwiam sprawę kręcenia ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Ceny są już znane - ok 38 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Ceny są już znane - ok 38 zł W popularnym sklepie 42 zł przed rabatem. Cena dla ludzi. Dobrze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rylo1970 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Udało się właśnie nabyć na alledrogo dwa modele po cenie jakże nie dużej ,już nie mogę się doczekać przylotu ;) tych rybek .Odżyło marzenie o RWD 14b a gdyby tak ... to był by numer .Oficjalne podziękowania dla firmy IBG za te dwa modele ,wielki szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 To bardzo zgrabna maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Na fejsbukowej stronie IBG są zdjęcia gotowego P.42. Śliczny jest! edit: Właśnie Flachenty pokazał tutaj: viewtopic.php?f=64&t=58498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Za taką kasę i taką robotę pełen szacun. I to jest właśnie propozycja dostępna dla wszystkich i tych najmłodszych. O take P walczyliśmy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 IBG w jednym z komentarzy na FB potwierdzili że planują Łosia i P.11- alleluja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 jak to prawda to ja już ustanawiam specjalną rezerwę budżetową i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 11 Czerwca 2017 Share Napisano 11 Czerwca 2017 Prarecenzja:http://www.kfs-miniatures.com/172-pzl-23-a-karas-ibg/ Moje pierwsze wrażenie w odniesieniu do tej recenzji: Nie podoba mi się osłona silnika: Osobny kolektor z osłoną byłby bardziej "technologiczny". Te deflektory między osłoną karteru, a kolektorem nie występowały na każdej maszynie. Ich usunięcie będzie komplikowało budowę. Poza tym jeśli były, to chyba trochę głębiej, ale póki nie zobaczę na własne oczy, to pewności nie mam: Chłodnica oleju nie ma błędu: Będzie trzeba trochę pogłebić linie lotek, bo nie były przecież takie same jak podziały blach. Śmigło chyba fabrycznie jest przystosowane do zamontowania tylko na stałe. Bez kręcącego się śmigiełka nie ma modelu Od razu kiedy tylko ukazał się inbox, chciałem pisać, iż moim zdaniem kolektor jest do bani. Jest za szeroki w przekroju, a w rzucie od frontu, jego wewnętrzna średnica jest zbyt mała. Inaczej mówiąc, patrząc od przodu, to "na oko" za bardzo przysłania komorę silnika. Potwierdza to także już wykonany model PZL.42 na na naszym forum. Prawdopodobnie korekta tego błędu nie będzie jednak zbyt trudna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Stróżek Napisano 14 Lipca 2017 Share Napisano 14 Lipca 2017 W przyszłym tygodniu pojawi się blaszka do Karasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 14 Lipca 2017 Share Napisano 14 Lipca 2017 Taka sytuacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 14 Lipca 2017 Share Napisano 14 Lipca 2017 W przyszłym tygodniu pojawi się blaszka do Karasi. Drugi rzut z Yahu (pasy itd.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 19 Października 2017 Share Napisano 19 Października 2017 No i wersja B fizycznie jest do nabycia w ulubionych sklepach modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Wahałem się czy lepiej wziąć wczesnego czy późnego 23B, ale dzięki temu pięknemu box-artowi już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Panowie, wytłumaczcie lajkonikowi: Jakie są różnice między wersją wczesną i późną Karasia B? Czy wypraski w obu wersjach są różne, bo domyślam się, że kalkomanie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Panowie, wytłumaczcie lajkonikowi:Jakie są różnice między wersją wczesną i późną Karasia B? Czy wypraski w obu wersjach są różne, bo domyślam się, że kalkomanie tak? Z tym późne, wczesne to pewnie trochę naciągane, bo raczej chodzi o modyfikacje wprowadzane na remontowanych samolotach. Drobiazgi w rodzaju dodatkowej blachy przedłużającej osłonę silnika na spodzie, albo zgarniacza oleju osłaniającego oszklenie przed zabrudzeniem. Szczegółów szukaj w PKL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 5 Listopada 2017 Share Napisano 5 Listopada 2017 Czy PZL 23 A miał radiostację? W instrukcji jest a w opisach w literaturze nie. Chodzi o ten konkretny samolot z kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 Ja w swoim nie robię. Bardziej bym wierzył w tym względzie literaturze, a nie instrukcji. Wprawdzie zdjęcia pokazują "ósemkę" już przerobioną na Karasia I i na dodatek zdemolowaną przez Niemców, ale wg opisu w MiniReplice nr 95 Karasie I też nie miały radiostacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Wpadłem w małą konsternację, i to chyba najlepsze miejsce żeby się tą konsternacją podzielić. Czy wszystkie modele Karasia mają zupełnie łysą osłonę silnika, czy coś się... coś się zepsuło? Właśnie dostałem swojego późnego Karasia 23.B, i na osłonie silnika nie ma nic, null, zero. Na to samo zwrócił uwagę panDespota w swoim niedawnym warsztacie. Chociażby na samolotach Flachentego wszystko jest na swoim miejscu. Ja wiem, że mogę sobie to wszystko przeryć, ale to by się chyba jednak kwalifikowało do jakiejś reklamacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi