aqws99 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 A ja mam pytanie czy ktoś miał z tym styczność?? http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=PS-257&lang=pl Chodzi mi dokłądnie, jak z żywotnością tego pudełeczka... rozumię, że filtry siętam wymienia i tyle... ?? Cytuj
Mierzu Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 moja paleta to w 99%Gunze i Tamka A konkretnie to jakie typy farb Gunze a jakie Tamiyi ( wiem, że są po dwa typy). Generalnie, które z farb są robione bezpośrednio do użycia pod aero ( Bez ryzyka zapchania, konieczności mieszania)? † Bardzo cenię Twoje rady, ale jak już napisałem wyżej kupiłem kompresor Mar i piwatę. Nie mam za bardzo czasu biegać po hipermarketach budowalnych, budowach , itp. Na początek mi wystarczy. A krzyżyk to zapewne dla mnie po spotkaniu z moją drugą połową? Napiszę tak Rafale, nie było tak źle, bo na kupno aerografu przygotowywałem samicę od przeszło pół roku. Po oświadczeniu jej , że w końcu to się stało ( dokonałem zakupu) spytała się mnie tylko: "ciekawe co byś powiedział, jakbym kupiła sobie buty za 500 złotych?" Odparłem:" oczywiście możesz sobie kupić " PS: Po cholerę tym kobietom buty za 500 złotych, nie lepiej kupić jakieś w tesco za 20PLN i pomalować błyszczącym lakierem czarnym za pomoca nowego aero? Na następny sezon jak się zniszczą, wypłukać w krecie i walnąć jakiś błyszczący brąz z elementami dunkelgelb Cytuj
ranosz Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 kupilem sobie sprzet do malowania /aerograf i kompresor/ ale boli mnie glowa od szukania informacji dlatego zapytam niesmialo A jak sie tym maluje? mam takie konkretne pytania /chodzi o samoloty 1/72 II wojna swiatowa - bombowce/ 1. z jakiej odleglosci aby nie zabrudzic innych czesci? 2. czy trzeba wszystko maskowac tasma klejaca? 3. maluje po sklejeniu czy przed /skrzydla, kadlub/ 4 poprose o ewentualne linki jezeli opisy tego jezeli gdzies na forum spotkaloscie to o co pytam dzieki i przepraszam jak kogos tymi pytaniami zdenerwowalem Cytuj
Gościu Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 A ja mam pytanie czy ktoś miał z tym styczność?? U mnie, szczelność była do 1 zdjęcia pokrywy....by wyczyścić w środku. Pomimo tego, i tak jestem zadowolony. A konkretnie to jakie typy farb Gunze a jakie Tamiyi ( wiem, że są po dwa typy). Generalnie, które z farb są robione bezpośrednio do użycia pod aero ( Bez ryzyka zapchania, konieczności mieszania)? Mierzu, każdy prod opisuje właściwości. Tu masz Gunze: http://www.gunze.pl/ Generalnie, które z farb są robione bezpośrednio do użycia pod aero ( Bez ryzyka zapchania, konieczności mieszania)? Żadne Każda farbka może Ci zapchać aerek bo np.: nie rozcieńczyłeś nie rozmieszałeś Jak już masz aerek, to możesz używać wszystkich, pamietając właśnie o : dobrym rozmieszaniu odpowiednim rozcieńczaniu:) Cytuj
raptorf22 Napisano 6 Lutego 2009 Napisano 6 Lutego 2009 Wątek zdaje się schodzić na tematy trochę inne niż sam aerograf. A więc Hansa 281 już do mnie dojechała. Pomimo swojej ceny zdecydowałem się na lepszy sprzęt niż zakup drugiej pIwaty, mam dość tych zacięć, miękkiej dyszy etc. Aerograf zapakowany w gustowne pudełko, z czerwoną wyściółką. Wykonany jest jak dla mnie rewelacyjnie, ładnie chodzi spust i ważna informacja, taki ciekawy patent przy cofaniu iglicy powietrze uruchamia się automatycznie, także nie ma konieczności wciskania spustu. Dyszę dokręca sie praktycznie palcami, a ni9e badziewiastym kluczem. W wekend zrobię kilka próbnych malowac to opowiem co i jak. Cytuj
aqws99 Napisano 7 Marca 2009 Napisano 7 Marca 2009 Mam pytanie do osób z doświadczeniem w materi malowania aero. Mianowicie jak wyeliminować ,,kropkowanie" wokół malowanej plamki... jak ustawić aerograf/ kompresor? Dokładnie używam pseudoiwaty z tylną regulacją igły i kompresor mar2000 z regulatorem (pokrętło + / -), czym kręcić że tak poweim aby uzyskać efekt równej krawędzi? czy może chodzi tu o rozcieńczenie farby?? Tej właśnie nie rozcieńczałem bo używam valejo air... Cytuj
TomaszDudek Napisano 7 Marca 2009 Napisano 7 Marca 2009 aqws99 jak masz kropki to albo farba za gęsta albo dysza zabrudzona zatkana zabrudzona igła za małe ciśnienie w zbiorniku . Cytuj
aqws99 Napisano 7 Marca 2009 Napisano 7 Marca 2009 dysza zabrudzona zatkana To chyba odpada, bo aerograf jest nowy i przy pierwszym malowaniu próbnym już tak kropkował... to znaczy maluje ładnie ale od ręki kamo nie zrobię bo kontury kropkuje, będę musiał maskować taśmą ;( Myślałem że valejo air nie muszę rozcieńczać, no ale spróbuje... Co do za małego ciśnienia to kompresor mar nie ma zbiornika, a i cała regulacja to jakiś pic na wodę, bo nie zauważyłem aby była jakaś różnica jak kręcę tym zaworkiem +/-... Cytuj
Lucas HS Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 bo nie zauważyłem aby była jakaś różnica jak kręcę tym zaworkiem +/-... Vallejo air niby są dobre, ale czytałem, że i tak dobrze dodatkowo rozcieńczyć. Może tutaj leży problem. Cytuj
aqws99 Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 i tak dobrze dodatkowo rozcieńczyć Spróbuje, tak zrobić, wkońcu metodą prób i błędów powinienem dojść w czym leży problem. Cytuj
Constructor Napisano 9 Marca 2009 Napisano 9 Marca 2009 bo nie zauważyłem aby była jakaś różnica jak kręcę tym zaworkiem +/-... Vallejo air niby są dobre, ale czytałem, że i tak dobrze dodatkowo rozcieńczyć. Może tutaj leży problem. Wiesz może czym je rozcieńczać ?: ) Cytuj
aqws99 Napisano 9 Marca 2009 Napisano 9 Marca 2009 Ja nigdy wodą nie próbowałem, choć pewnie to najtańsza opcja... ale za grosze jest rozcieńczalnik agamy, nadaje się do wszystkich akryli... Cytuj
raptorf22 Napisano 9 Marca 2009 Napisano 9 Marca 2009 A jak maluje zwykłymi farbami olejnymi: Humbrol, Model Master?sprawdzałeś? Ja akryle rozcieńczam Absolwentem. Wygląda mi na zbyt gęstą farbę. Cytuj
Lucas HS Napisano 9 Marca 2009 Napisano 9 Marca 2009 Lucas HS ale destylowaną tak? Destylowaną, albo kranową Ja nigdy wodą nie próbowałem, choć pewnie to najtańsza opcja... Najtańsza, ale skuteczna, praktycznie nie ma minusów O ile retardera jest odpowiednia ilość w farbie. Cytuj
Constructor Napisano 10 Marca 2009 Napisano 10 Marca 2009 Lucas HS o ile pamiętam to Model Master akrylowe też można destylowaną potraktować do aero ? Cytuj
footribe Napisano 11 Marca 2009 Napisano 11 Marca 2009 no tak a czym rozcieczac farby Gunze Sangyo. Bo kupilem olejne a na dwóch mi pisze ze to akryle a wszystkie wygladaja tak samo Cytuj
Kamil K. Napisano 11 Marca 2009 Napisano 11 Marca 2009 Witam, Mam drobny problem z aerkiem. Bawiłem się nim dzisiaj, całkiem ładnie psikał, z tym, że strasznie "pylił" farbą ba wszystkie strony - jak przy malowaniu sprayem. Osobiście podejrzewam że farba była za rzadka (trochę słabo tez kryła) i to przez to. Malowałem Pactrą, przy cisnieniu 1,2-1,5 bara. Cytuj
wiec4-13 Napisano 11 Marca 2009 Napisano 11 Marca 2009 no tak a czym rozcieczac farby Gunze Sangyo. Bo kupilem olejne a na dwóch mi pisze ze to akryle a wszystkie wygladaja tak samo Gunze Sangyo nie produkuje farb olejnych. Mr Color to farby celulozowe, do rozcieńczania potrzebny jest Mr Thinner. Aquos Hobby to farby akrylowe i do rozcieńczania można użyć wody, ale najlepsze efekty osiąga się stosując wódkę (1/3 wódki na 2/3 farby) Cytuj
footribe Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Gunze Sangyo nie produkuje farb olejnych. hmm, a na stronie sklepu http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=483978 jest napisane "Farba modelarska olejna, pojemność 10 ml" to juz nie wiem do rozcieńczania potrzebny jest Mr Thinner a moege tym rozcieczac farby revella tylko zebym nie mial problemow z aero Cytuj
tomek1123 Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Zgadza się. Gunze nie produkuje farb olejnych tylko: 1. Hobby color - akryle ( typowe) czyli seria H 2. Mr. color - farby akrylowo - celulozowe czyli seria C. Ww farba C036 to farba celulozowa. poza tym polecam stronę: http://www.gunze.pl/go/_files/?file=farbyakrylowecelulozowe.html&lang=pl są tam wszelkie informacje o produktach gunze. Cytuj
footribe Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 wielkie dzięki ale wiecie moze jak rozcieczyc farbe (proporcje) zeby aero sie dobrze malowalo i czy do tych farb trzeba uzywac opoznicza do farba akrylowych?? wiecie jak to jest na poczatku, a tej firmu na forum opisanej nie znalazlem a aero to mar 13 (EW-6000B) Cytuj
Kamil K. Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Witam, Mam drobny problem z aerkiem. Bawiłem się nim dzisiaj, całkiem ładnie psikał, z tym, że strasznie "pylił" farbą ba wszystkie strony - jak przy malowaniu sprayem. Osobiście podejrzewam że farba była za rzadka (trochę słabo tez kryła) i to przez to. Malowałem Pactrą, przy cisnieniu 1,2-1,5 bara. Podbijam swoje pytanie bo przepadło na ostatniej stronie nie zauważone. Ktoś jest w stanie mi pomóc? W międzyczasie stwierdziłem, że to nie wina rozcieńczenia farby bo gęstsza też pyli. Ciśnienia? Ja coś źle robię? Cytuj
footribe Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 a jaki jest ten aero i czy chodzi ci o to ze zostaja takie kropki jezeli tak to masz albo za gesta farbe albo aero brudny i farba ci sie na dyszy blokuje i dlatego tak moze malowac Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi