abtb Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Nie idę na łatwiznę i teraz będą GWOŹDZIE To budź tych od gwoździ I dawaj do pieca bo strasznie jestem ciekaw końcowego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Do mnie przemówiło. Wystarczy poczekać na jakąś u Lesia, przyjdzie jakiś Wujcio z Cocią i stwierdzą że to drewno. Podobnie było u mnie wieki temu. Kleiłem Bismarcka, wielkie swastyki na pokładach, a przysłowiowy Wujek Zinek po paru wódach zobaczył na pokładzie Arado na katapulcie i - O... Lotniskowiec! JAPOŃSKI!!! - logiga, po prostu logika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 lesio-69 - jak na te wypraski pamiętające jeszcze epokę dinozaurów to efekt więcej niż przyzwoity tylko dawaj więcej czadu bo deadline nieubłagany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Nie idę na łatwiznę i teraz będą GWOŹDZIE To budź tych od gwoździ I dawaj do pieca bo strasznie jestem ciekaw końcowego efektu Ci od gwoździ obudzeni i dzisiaj zagwoździowali 3 pokłady Mózg się lasuje, gdy sie patrzy na takie cudeńka.Super! lesio-69 - jak na te wypraski pamiętające jeszcze epokę dinozaurów to efekt więcej niż przyzwoity tylko dawaj więcej czadu bo deadline nieubłagany Dzięki za pochwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 alez ta krypa efektownie wyglada. Chyba sobie kupie taki model, bo sie nie moge napatrzeć !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Na początku "suchar": Przychodzi lesio-69 do sklepu żelaznego. -Są gwoździe? -Nie ma, skończyły się z LE CHEBEC. -To jak ja teraz wykonam SANTA MARIĘ? -Dobra, masz pan spod lady nie wracaj tu więcej. Przyjdzie się kruca bomba szukać innego sklepu żelaznego albo zmienić tematykę Skoro zdobyło się gwoździe, to trzeba je szybko wykorzystać, bo jeszcze przyjdą i zabiorą. Teraz się je pomaluje i "powbija" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 Wygląda ok ale czy nie są troszkę za duże. W tej skali miałyby wielkość pięści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 Niezłe zgrzebło Wbijaj te "gwoździe" bom ciekaw efektu finalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 Niezłe zgrzebło Wbijaj te "gwoździe" bom ciekaw efektu finalnego Gwoździe powbijane. Zamocowane też wszystkie kotwy dla przyszłych want oraz olinowania ruchomego. Same kotwy to wyrób AMATI Aby przypadkiem podczas naciągania olinowania nie wyciągnęły się z pokładu, zostały zagięte i "zaglutowane" Nic nie napisałem do tej pory jaką farbą "udrewniłem" pokład. Ponieważ farby olejne dla plastyków schną strasznie długo, proces schnięcia można przyśpieszyć przez zastosowanie preparatu zwanego "sykatywą". Ja zastosowałem sykatywę w aerozolu firmy RENESANS. Przyszedł w końcu czas na wykonanie gretingów w pokładach. Z takiego półproduktu firmy RB Model Powstały gretingi. Malowane farbą olejną brąz Van Dycka I po zamontowaniu Dla przypomnienia jak wyglądały pokłady z pudła Przyszedł też czas na wykonanie okien. W zestawie wyglądały tak a teraz po przeróbkach (jeszcze nie malowane i nie "szklone") Drut może wydawać się gruby, ale to są naprawdę duże zbliżenia. A to mój pomocnik przy klejeniu klejem CA. Nakrętka, w niej plastelina i zagłębienia porobione końcem pędzla. Klej tak szybko nie wysycha a jak wszystkie zagłębiania są już nie do użytku to bierzemy następną nakrętkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Kolumb byłby dumny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Dodatki i własna inwencja twórcza robią swoje Mam nadzieję że teraz pójdzie "z górki" Z niecierpliwością czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 23 Października 2017 Autor Share Napisano 23 Października 2017 Kolumb byłby dumny Dzięki Dodatki i własna inwencja twórcza robią swoje Mam nadzieję że teraz pójdzie "z górki" Z niecierpliwością czekam na dalsze postępy Dopóki nie doję do olinowania to będzie pod górkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Dopóki nie doję do olinowania to będzie pod górkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 No sorry, ale te gwoździe sa po prostu słabe. Że nierówno opitolone to pół biedy, ale one praktycznie nie odstają od tła. Gdyby nie makro i fakt że wiem że one tam są, to można śmiało powiedziec że ich nie ma. Bardziej widoczny efekt osiągnąłbyś przez płytkie nawiercenia zalane łoszem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 No sorry, ale te gwoździe sa po prostu słabe. Że nierówno opitolone to pół biedy, ale one praktycznie nie odstają od tła. Gdyby nie makro i fakt że wiem że one tam są, to można śmiało powiedziec że ich nie ma. Bardziej widoczny efekt osiągnąłbyś przez płytkie nawiercenia zalane łoszem.... A przypadkiem te "goźdźie" to nie były zatykane drewnianą zaślepką? Bo w takim przypadku to raczej nie powinny się za bardzo wyróżniać Może "autor" nam ten problem wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 No sorry, ale te gwoździe sa po prostu słabe. Że nierówno opitolone to pół biedy, ale one praktycznie nie odstają od tła. Gdyby nie makro i fakt że wiem że one tam są, to można śmiało powiedziec że ich nie ma. Bardziej widoczny efekt osiągnąłbyś przez płytkie nawiercenia zalane łoszem.... A więc tak: Gwoździe nie są równo obcięte, to fakt. Widać to jednak dopiero pod makro. Patrząc na pokład z odległości 15-20 cm tego nie widać. Na pustym pokładzie, nie wklejonym w kadłub. A co dopiero jak będzie tak kupa bambotli i lin. Odnośnie widoczności gwoździ. To jest znów sprawa czysto umowna. Tak naprawdę na oryginalnych pokładach ledwo je widać. I tu mamy dylemat modelarza. Zrobić, żeby było widać - lepszy efekt wizualny, czy zrobić zgodnie z rzeczywistością. To tak jak z techniką modulacji w malowaniu modeli. Przez "sztuczne" doświetlenie robimy cienie i rozświetlenia na modelu, żeby nie wyglądał tak płasko. W tym przypadku robię taki model trochę "zmęczony" i nie chciałem,aby te gwoździe tak bardzo rzucały się w oczy. Czy przez płytkie nawiercenia zalane washem osiągnąłbym lepszy efekt.? Nie wiem. Ten sposób wykorzystałem na burtach. Na pokładzie pomimo washa mogłoby jednak być widać wgłębienia, a to by wyglądało jeszcze gorzej. Pokład naszego Daru Pomorza Pokład Victory Pokład Amerigo Vespucci A przypadkiem te "goźdźie" to nie były zatykane drewnianą zaślepką? Bo w takim przypadku to raczej nie powinny się za bardzo wyróżniać Może "autor" nam ten problem wyjaśni W średniowieczu żaglowce budowano prawie wyłącznie z dębu i te gwoździe były tez dębowe. Dlatego były one widoczne dla oka tylko z niewielkiej odległości. To o czym piszesz, było wykonywane już później. Doskonale to widać na zamieszczonym zdjęciu z Daru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 ... Odnośnie widoczności gwoździ. To jest znów sprawa czysto umowna. Tak naprawdę na oryginalnych pokładach ledwo je widać. I tu mamy dylemat modelarza. Zrobić, żeby było widać - lepszy efekt wizualny, czy zrobić zgodnie z rzeczywistością. To tak jak z techniką modulacji w malowaniu modeli. Przez "sztuczne" doświetlenie robimy cienie i rozświetlenia na modelu, żeby nie wyglądał tak płasko. ... O tym właśnie mówię, skoro zdecydowałes się na opcję mniej realistyczną, za to wygladająca lepiej, to trzeba było bardziej skontrastować gwoździe/kołki z otaczającymi dechami, inaczej to tylko kupa zmarnowanej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 ... Odnośnie widoczności gwoździ. To jest znów sprawa czysto umowna. Tak naprawdę na oryginalnych pokładach ledwo je widać. I tu mamy dylemat modelarza. Zrobić, żeby było widać - lepszy efekt wizualny, czy zrobić zgodnie z rzeczywistością. To tak jak z techniką modulacji w malowaniu modeli. Przez "sztuczne" doświetlenie robimy cienie i rozświetlenia na modelu, żeby nie wyglądał tak płasko. ... O tym właśnie mówię, skoro zdecydowałes się na opcję mniej realistyczną, za to wygladająca lepiej, to trzeba było bardziej skontrastować gwoździe/kołki z otaczającymi dechami, inaczej to tylko kupa zmarnowanej roboty. W tym przypadku robię taki model trochę "zmęczony" i nie chciałem,aby te gwoździe tak bardzo rzucały się w oczy. Wiem, że w tym przypadku takie robienie gwoździ to trochę sztuka dla sztuki, ale daje mi dużą satysfakcję i wbrew pozorom dobrze się przy tym relaksuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Twój cyrk, Twoje małpy. Wyraziłem tylko swoją opinię, a opinie jak wiadomo, są jak dupy, każdy ma własną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Października 2017 Share Napisano 25 Października 2017 Wiem, że w tym przypadku takie robienie gwoździ to trochę sztuka dla sztuki, ale daje mi dużą satysfakcję i wbrew pozorom dobrze się przy tym relaksuje. Czasami człowiek musi bo inaczej się udusi No i git! Dawaj do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 Czekam na żagle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 8 Listopada 2017 Autor Share Napisano 8 Listopada 2017 Czekam na żagle! Do żagli jeszcze długa droga. Na razie zrobiłem jufersy dolne i zamocowałem w ławach talrepowych. Jufersy to wyrób firmy AMATI. Wymiar 5mm. Tak powstawał jufers: A więc po kolei: Drucik 0,4 mm przeciągnięty najpierw przez papier ścierny w celu pozbycia się warstwy emaliowanej w celu późniejszego czernienia w oksydzie na zimno. Drucik emaliowany również się poczerni, ale te czerninie łatwo złazi. Drucikiem okręcam jufers i przewlekam łańcuszek. Łańcuszek firmy RB Model o wymiarach 1,1 x 1,9 mm. Skęcamy drucik, obcinamy, wrzucamy do oksydy i wyciągamy wszystko ładnie poczernione. Oksyda nie działa na drewno, więc kolor jufersa nie zmieni się na czarny. I gotowe jufersy Jufersy zamontowane w ławach talrepowych a ławy przyklejone do kadłuba Oczywiście to nie koniec prac przy ławach. Zostało jeszcze do wykonania mocowanie łańcuchów do burt. Zostanie to wykonane za pomocą blaszki i łebków od szpilek udających nity. Na wewnętrznych wzmocnieniach burt wymyśliłem sobie takie nity: Wykonane z łebków od szpilek. Czy tak było w rzeczywistości. Nie wiem, ale mi się podoba. Myślę jeszcze nad takimi nitami na zewnętrznych wzmocnieniach burt. Przemyślałem to co napisał Szydercza Gała o gwoździach. A więc poprawiłem montaż tzn. upitoliłem je bardziej równo z pokładem i pomalowałem jeszcze raz, żeby bardziej odznaczały się od pokładu Przedtem było tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Czego używasz do oksydowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Czego używasz do oksydowania? Używam takiej oksydy na zimno http://www.oksyda.com.pl/towar/18/oksyda-na-zimno-uniwersalna-unicol-110-g.html Tylko trzeba uważać, aby materiał, który chcemy oksydować nie był niczym pokryty tzn. żadną emalią, lakierem, itp. W takim przypadku najlepiej przetrzeć to co chcemy oksydować papierem ściernym, bo inaczej oksyda będzie się ścierała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 No, teraz przynajmniej coś widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi