spiton Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 O, w mordę, że też ci się chciało, wiercić te śliczne otwory na wręgach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Tak trzymaj ! I niech Moc będzie z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Pięknie, pięknie... ... ja się tylko zapytowuje, gdzie są dopalacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Października 2017 Autor Share Napisano 4 Października 2017 ... ja się tylko zapytowuje, gdzie są dopalacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 wiuuuu... aż mu się śmigła wygły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Października 2017 Autor Share Napisano 4 Października 2017 Wygląda mi to na prototyp promu kosmicznego Z tego wniosek że próby podboju kosmosu przez NASA miały różne drogi rozwoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Wiem, że na C-130 używali takich "dopalaczy" nazywało się to bodajże "Jadoo" czy coś w tym stylu. Nie wiedziałem, że na C-119 też mieli wcześniej takie patenty. Musisz przyznać, że jest moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Dokładnie Grzesiu to nazywało sie to JATO - Jet Assisted Take Off Co ciekawe amerykanie testowali RATO czyli wspomagacze rakietowe do skracania drogi lądowanie Herculesów. Ale okazało się to nie d końca rozsądne rozwiązanie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Października 2017 Share Napisano 6 Października 2017 Baaaardzo fajna robota z tym wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 bajerancko ci to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Wpadłem zapytać, czy temat zarzuciłeś, czy też jest już gdzieś galeria ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Marca 2018 Autor Share Napisano 5 Marca 2018 Wpadłem zapytać, czy temat zarzuciłeś, czy też jest już gdzieś galeria ? Galerii jeszcze nie ma Ale temat jak najbardziej aktualny Wczoraj, przy okazji relaksacyjnego robienia kolejnego (-ych) beau wzięło mnie na skrobanie linii podziałowych. Tak więc szykuje się wznowienie tematu "Dedlain" wyznaczony na 8 czerwca Myślę że w tym tygodniu wrzucę już jakieś fotki z postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Marca 2018 Share Napisano 6 Marca 2018 No to ołrajt 8 czerwca - imieniny Maksyma i Medarda...zaznaczamy w kalendarzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Marca 2018 Autor Share Napisano 6 Marca 2018 No to ołrajt 8 czerwca - imieniny Maksyma i Medarda...zaznaczamy w kalendarzu Żeby nie było za lekko postanowiłem ...................... przenitować całą konstrukcję Pierwsze nity już się położyły i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 7 Marca 2018 Share Napisano 7 Marca 2018 No to ołrajt 8 czerwca - imieniny Maksyma i Medarda...zaznaczamy w kalendarzu Żeby nie było za lekko postanowiłem ...................... przenitować całą konstrukcję Pierwsze nity już się położyły i jest Podoba się walka z tą materią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Marca 2018 Autor Share Napisano 9 Marca 2018 Witam Dość pisania, czas pokazać jakieś efekty Tak jak zasugerowałem wcześniej postanowiłem "przenitować" całą konstrukcję W oparciu o fotki oryginału zawarte w książeczce dodanej do modelu oraz o jakieś tam schematy w niej rozrysowane przyjąłem siatkę nitów 3mm x 3mm, a czasami 3mmx 2mm z rozstawem 1mm i 0,75mm I w przypadku tego latawca nity oryginalne są godne kowala i na pewno nie były szlifowane, obrabiane i co tam jeszcze. Po prostu wyglądają jak nitowanie kratownicy na moście. O ile samo robienie"dziurek" jest właściwe bezproblemowe to już ich obróbka trochę "męczy" Plastik zastosowany w modelu jest dość miękki przez co fajnie się nituje ale już przy szlifowaniu można odnieść wrażenie że otworki zasklepiają się same. Bardzo trudno jest wyciągnąć pył po szlifowaniu z otworków. Stosowałem już wszelkie metody łącznie z odsysaniem odkurzaczem. Ostatecznie wygląda to tak statecznik poziomy dół (po psiknięciu podkładem i przetarciu "twardym" pędzlem) i góra Płaty dół o rozstawie 1mm przed szlifowaniem "Otwory inspekcyjne" były wytrasowane po wypukłości linii, następnie zalane CA i po przeszlifowaniu wytrasowane od wzornika, stąd w niektórych ( lub obok) widać dziwne "ubytki - to stare zarysy zalane CA. góra po szlifowaniu z widoczną na dole linią przed szlifowaniem góra na "czysto" Może nie wygląda to za ciekawie ale zdjęcia są robione w dużym zbliżeniu (dla przypomnienia odstęp pomiędzy liniami to 3mm). W rzeczywistości przy normalnym spojrzeniu nity są ledwo widoczne a ich zagłębienie wręcz nie zauważalne. I taki stan rzeczy budzi moje obawy co do ich wyglądu po malowaniu Mam nadzieję że dziś uda mi się "obrobić" wszystko na wyjściowo i biorę się za trasowanie linii i nitowanie na belkach. Po tych zabawach wracam do "wnętrza" I tyle, a że latawiec jest jednym z czterech na warsztacie to robota będzie się odrobinę ślimaczyć . Na dokładkę jakiś "japończyk" zabarykadował mi się w lakierni i za cholerę nie chce stamtąd wyleźć Ale może w łykend przytruję drania "chemią" i zwolni miejsce dla Lightninga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Marca 2018 Autor Share Napisano 18 Marca 2018 Tydzień mi zajęło tłumaczenie tego tekstu by się upewnić czy aby na pewno powinienem kontynuować warsztat. W związku z tym WSZYSCY piszący w tym języku będą odpowiedzialni za: - przestoje - opóźnienia - zawalenie terminu A teraz na serio Pomiędzy dwoma Beaufighterami i Kyofu udało mi się zrobić małe co nieco: - boki ładowni - przymiarka podłogi i reszta: - sufit z belką suwnicy - kabina Lampek dla nawigatorów nie będzie ale..... A tak to będzie wyglądało: Oczywiście wszystko w głębokim połysku pod "łosia". Do zobaczyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 Sztos !!!!! Jak Ty znajdujesz na to czas to ja tego nie pojmuję. Ale bardzo lubię ten warsztat :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 Goła dupa + mapy mistrz reszty nie ma chyba potrzeby by słodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 Goła dupa + mapy mistrz TAK !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Marca 2018 Autor Share Napisano 18 Marca 2018 Żeby nie było niedomówień obok paczki fajek...............Playboy rocznik .... Może po matowym lakierze będzie lepiej widać Specjalnie przy szybie położyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 Dobrze idzie, nie przesadź z brudzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 Nie może mocno zabrudzić, bo nie znajdzie potem spinaczy i długopisu, który spadł na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Nie może mocno zabrudzić, bo nie znajdzie potem spinaczy i długopisu, który spadł na podłogę. O tym nie pomyślałem Coś tam się wygnie i rzuci w kąt A na razie "załoganty" graffiti zrobili w ładowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi