unicaunica Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Jak się tak temu przyjrzeć to na pierwszy plan wysuwa się cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 W bloczkach też nie ma żadnej magii, to kółka polistyrenu o średnicy około 0.9 mm przeklejone do rei. A linki po prostu bierzesz i przyklejasz do nich z jednej strony a do czegostam z drugiej. W tej skali nie bawię się w żadne tam cuda, bezposrednio do pokładów czy nadbudówek. Kółka czy inne kotwy robię w 200 ale tylko wtedy kiedy wiem na pewno gdzie liny szły. Zazwyczaj trzeba rzeźbić i omijać różne rzeczy więc przewidzenie gdzie wypadnie dół liny nie zawsze jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 jak by nie bylo magi to by nie wyglądało jak wygląd, hehe nie kokietuj nie kokietuj tylko dawaj foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) Co pajOnk to różna technika. Laskonogi, wszystkie chwyty dozwolone, może poza nawiercaniem otworów. To bez sensu. Przynajmniej przy metodzie z rozciagnieta ramka. Tak jak Gała pisze, w tej skali a tym bardziej w 1/700 nke ma co się bawić specjalnie w uchwyty na dolnym punkcie przyczepu. Haljardowe linki z reguły wystarczy na dole do relinga zamocować przy koszach na chorągiewki albo do samych koszy. Zalezy co sugeruje schemat. Konstrukcyjne do pokładu, komina itp z reguły wystarczy punktowo chwycyc i ew dać kropelkę pva imitującą bloczek czy coś. W sytuacji bardzo eksponowanych elementów (tak jak u mnie na japonce na wentylatorach i pagodzie) można dodać jakieś pseudo przyczepy z blaszek itp. I jeszcze jedno. Przy pracy z rozciagnieta ramka i nie tylko, najłatwiej i najwygodniej klei się z dołu do góry i od środka na zewnątrz. I jeszcze jednojedno, jak się zamoczy nitke z ramki w kleju typu contacta revella to na końcu nitki robi się kulka która można łatwo "położyć" i przykleić w wybranym miejscu. Sorry Michał za przydługi post. Ale mój PajOnk mi kazał. Edytowane 20 Marca 2020 przez Super_Hans 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Spoko loko, merytorycznej merytoryczności nigdy za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Słaby jestem, statka nie uCZymie w łapie, więc porobiłem plandeki z Żuka Edytowane 26 Marca 2020 przez Szydercza Gała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Francuzi to jednak potrafią wszystko wykorzystac, np jak widzę na kutrze z dantona zamontowali jako kominy spiżowe lufy z czasów Napoleona, bo tak na oko przekrój ścianek podobny A na poważnie zajefajoskie plandeki, czy to jest chusteczka, czy osławiona taśma teflonowa ? Trochę tak teatralnie rzucona, ale to Francuzi u nich zawsze nieład na okrętach był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Teflon, teflon. Jakby były poukładane jak trzeba to nie wyglądałyby tak fajnie pamiętaj że to komiksowy pancernik z efektem ŁAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 I tak trzymać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Nie no, Panie, ale u Francuzów w czasach pokoju to porządek powinien być, jak na paradzie... Taki pierdzielnik to Oni tylko podczas odwrotu mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 piENknie, Panie piENknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 PajONk poszedł z łańcucha Perty i początki flaglinek: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) To tylko zapytam... . Drzewem sandałowym pachnie??? Bo mi to wygląda na porządna robotę wypasionego PajOnka z chaty samego Szamana. Edytowane 27 Marca 2020 przez Super_Hans 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Nieźle przędziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 Gała przestań komputerowe rendery wrzucać ! pięknie wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Marca 2020 Autor Share Napisano 29 Marca 2020 Jako że dzisiejsze rezultaty pracy pajONka uznałem za zadowalajONce, kilka foteczek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 pknięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Rufowe szaleństFo: całościowo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Wieszak na pranie jak się patrzy - brawa dla pająka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Napięcie rośnie, ciekawe czy pęknie 30 stron . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Olinowanie bajka! Cieszę się, że szamańską metodą. Te zwisy to upierdliwe są i trudne. Przy luźnej poziomej (z lekkim zwisem, czyli tak w realu) każda pionowa powoduje że całość zaczyna trochę tańczyć i wichrować w płaszczyźnie horyzonatlnej i strzalkowej. Wiadomo, oko ludzkie jeśli chodzi o symetrię jest strasznie wyczulone i każde nienaturalne ugięcie będzie kłuło. Widzę, że dzielnie walczyłeś i w sumie wyszedłeś z tarczą. W japonce miałem podobny problem, że traciłem geometryczny ład w pajenczynie z pionowymi. Ostatecznie poszedłem na kompromis i naciągnąłem podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) No więc Pawle mnie tez to wnerwiało i zwisów już nie ma, poziome dwie naciągnąłem tak jak Ty. Jutro zrobię nowe zwisy i jeszcze te latawce co są na górnej linie. Ze dwie godziny się na to gapiłem i biłem z myślami tak po prawdzie to tu więcej rzeczy powinno zwisać. No cóż nie mozna mieć wszystkiego..... Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) a czy te zwisy nie lepiej robić z mega cienkiej nicy - jej ułożenie z założenia będzie bardziej naturalne ? choć nie wiem czy za bardzo róznica materiału nie kuła by w oczy ? Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Zrobiłem z drutu, proste i ciul. Kończyć już trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi