rymulus Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Przedstawiam Wam świeżo ukończony model. Zrobiłem się trochę monotematyczny bo znów prezentuję Iskrę, tym razem w wersji Novax. Miał być to model zrobiony prosto z pudła, uświadomiłem sobie, że tak nie jest w momencie gdy zacząłem przyklejać uszczelkę przy kabinie. Model poza blachami i żywicznym nosem dostał kilka (kilkadziesiąt) elementów ode mnie. Zrobiłem kanały dolotowe powierza do silnika, dodałem kilka elementów do komór podwozia, doszła antena GPS na kadłubie, dodałem też kilka wajch w kabinie. Monitor radaru Bendix/King RDS-81, mimo że był dołączony do zestawu jako odlew żywiczny, wykonałem samodzielnie (z 19 elementów). Dodatkowo przed rozpoczęciem sklejenia wyszlifowałem cały kadłub i skrzydła w celu pozbycia się tzw pomarańczowej skórki z powierzchni, usunąłem również wszystkie ślady po formie. Korzystając z materiałów, za które dziękuję Grzesiowi, i zdjęć udało mi się prawidłowo przykleić kalkomanie z napisami eksploatacyjnymi. Niestety instrukcja w wielu miejscach źle wskazuje miejsca ich naniesienia a niektóre, choć są na bloczku z kalkami, zupełnie pomija. Przyznam, że spędziłem kilka godzin z lupą odczytując napisy na bloczku z kalkami. Główna trudność z odczytaniem polegała na tym, że są to białe napisy na bardzo jasnym tle. Miłego oglądania. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Piękna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 No eligancko wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Aaaaale świetna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Fajny ten niebieski Novax. Gratki. ;) Szkoda zdjęć z kilometra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Śliczma iskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Iskra elegancka. Pięknie się prezentuje w tym niebieskim malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Śliczma iskra Aaaaale świetna . Piękna! No eligancko wyszła Dzięki za pozytywny odbiór, trochę korci mnie żeby zrobić kolejne dwie, które mam na stanie Fajny ten niebieski Novax. Gratki. ;) Szkoda zdjęć z kilometra. Iskra elegancka. Pięknie się prezentuje w tym niebieskim malowaniu. Obawiałem się tego malowania, z jednej strony jest fajne, a z drugiej wydawało mi się, że takie monotonne malowanie na Iskrze nie będzie wyglądać ciekawie. Ale jak się okazuje, niebieski mundurek bardzo jej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 trochę korci mnie żeby zrobić kolejne dwie, które mam na stanie A co do iskrzącej kolekcji byś zaproponował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2018 trochę korci mnie żeby zrobić kolejne dwie, które mam na stanie A co do iskrzącej kolekcji byś zaproponował? Oczywiście Iskrę eksportową indyjską i BR 200. Ta pierwsza poszłaby łatwo, prosto z pudła, z drugą niestety będzie więcej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Popieram tę monotematyczność typu Możesz jeszcze napisać jakich farb użyłeś do milicyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Kwietnia 2018 Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Bardzo udany model. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Bardzo udany model. Gratuluję Dzięki. Popieram tę monotematyczność typu Możesz jeszcze napisać jakich farb użyłeś do milicyjnej? W tym przypadku również uważam, że monotematyczność jest do przyjęcia, a nawet jest wskazana Farby, farby... spód to Hataka A 037 z serii niebieskiej, góra Tamiya X-4. Przebarwienia robiłem olejami dla plastyków, białym i niebieskim nieco ciemniejszym od bazy X-4. Łosz na górze to mieszanka wspomnianych olei z niewielkim dodatkiem czarnego. Wyszedł taki "sinopapuciasty" kolor, ale pasuje. Na całość dałem lakier bezbarwny półmatowy i dodatkowo gdzieniegdzie lekko prysnąłem matem, oba od Tamiy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 10 Kwietnia 2018 Share Napisano 10 Kwietnia 2018 A co do iskrzącej kolekcji byś zaproponował? Może dla odmiany, coś ładnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Kwietnia 2018 Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Witam iskra bardzo ladna moze sie nie dopatrzylem, ale: przejscie skrzydlo-kadlub - Panel ( nie wiem, do czego ) z zaluzja ? Tej zaluzji, jako czesci fototrawionej, nie ma w modelu Arma Hobby w zestawie Parta do Iskry - jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Kwietnia 2018 Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Tej zaluzji, jako czesci fototrawionej, nie ma w modelu Arma Hobbyw zestawie Parta do Iskry - jest Już tak wcześniej o tym myślałem, że trzeba chyba będzie zrobić jakiś mały projekcik i wytrawić zapas tych elemencików.Przecież nie sposób do każdego modelu dokupować blaszki Parta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Piękny model- gratuluję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Ładne cacko! A się chce taka rurę kupić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Świetnie wykonana.....SUPER! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 O,widzę kolejną Iskrę u Ciebie, świetna, mam nadzieję ja zobaczyć w maju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 21 godzin temu, eldiabllo napisał: O,widzę kolejną Iskrę u Ciebie, świetna, mam nadzieję ja zobaczyć w maju . Coś tam przywiozę ale nie Iskrę gdyż albowiem... Pozwoliłem sobie wykorzystać wasze zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 3 godziny temu, rymulus napisał: Coś tam przywiozę ale nie Iskrę gdyż albowiem... Pozwoliłem sobie wykorzystać wasze zdjęcie. No tak, myślałem że to kolejna sztuka, zresztą twoje Iskry prezentowały się zacnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Lutego 2020 Share Napisano 8 Lutego 2020 W dniu 8.01.2020 o 20:55, WujekAlice napisał: Ładne cacko! A się chce taka rurę kupić I właśnie to zrobiłem Bardzo elegancko wyszła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi