Zderzak Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Witam! W dniu 100. rocznicy odzyskania niepodległości, chciałbym podzielić się z Wami moim najcenniejszym modelem w modelarskiej karierze. Model skończyłem już jakiś czas temu, ale oficjalną premierę ma właśnie dzisiaj, 11. listopada 2018r. Co prawda śmigłowce Mi-24 w Wojsku Polskim należą do Wojsk Lądowych, ale również w listopadzie 1918 zaczęto tworzyć Siły Powietrzne RP. Na koniec historycznego wstępu dodam jeszcze, że moim pierwszym modelem w życiu był AH-64 w skali 1:144, który w porównaniu z pomalowanym, ogromnym Mi-24 wygląda jak zakurzony kawałeczek plastiku. Co do modelu, jakiś tam warsztat zacząłem prowadzić 6 lat temu na Modelworku: LINK DO WARSZTATU Model to oczywiście wypust Trumpetera z 2003 roku, bądź co bądź bardzo przeciętny. Słabo zdetalowany, słabo spasowany, bardzo niewdzięczny w klejeniu. Do niego dodałem 3 zestawy blaszek Parta - kokpity, wnętrze i zewnętrze oraz karabin i sondę od Mastera. Nie kupowałem już blaszek do uzbrojenia, gdyż egzemplarz wzorcowy posiadał bardzo skromne uzbrojenie i stwierdziłem, że nie ma sensu. To wszystko pozwala zbudować wersję W modelu, natomiast śmigłowiec o numerze bocznym 209 to wersja D. W związku z tym w modelu czekało mnie bardzo dużo przeróbek związanych z zamianą wersji oraz dodatkowo polonizacją, czyli m.in. dodanie anten na belce ogonowej lub zmiana kokpitów na modernizowane, przystosowane do noktowizji. Ogółem udało mi się bardzo zbliżyć model do oryginału, nieskromnie o tym wspomnę, gdyż tak naprawdę nikt poza mną nie ma pojęcia jak bardzo model i rzeczywisty śmigłowiec są do siebie zbliżone i jak wiele pracy to wymagało. Malowanie, oliwkowe z 1. Brygady Lotnictwa Wojsk Lądowych, pochodzące z 2012 roku z ćwiczeń pk. BORSUK 12 na poligonie w Wędrzynie. Oczywiście wszystko poza lakierem matowym nakładałem pędzlem, co przy tej wielkości było naprawdę czasochłonne i męczące. Co więcej? Nie wiem, chyba najważniejsze rzeczy wspomniałem, może o czymś zapomniałem ale bardzo chętnie odpowiem na wszystkie pytania. Pozdrawiam Konrad 5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Bardzo ładny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Kabina robi wrażenie, świetna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 11 Listopada 2018 Share Napisano 11 Listopada 2018 Model rewelacyjny, godny pozazdroszczenia. 4 godziny temu, Zderzak napisał: Ogółem udało mi się bardzo zbliżyć model do oryginału, nieskromnie o tym wspomnę, gdyż tak naprawdę nikt poza mną nie ma pojęcia jak bardzo model i rzeczywisty śmigłowiec są do siebie zbliżone i jak wiele pracy to wymagało. Masz absolutną rację, nikt z oglądających nie jest w stanie zauważyć podobieństw w wykonaniu detali, poza autorem danego modelu, który jako jedyny spędził przy nim setki godzin analizując i porównując z oryginałem wykonane części. Można, rzecz jasna, stwierdzić, że kabina jest podobna ale myślę że niewiele osób pokusi się np. o policzenie ilości przełączników w kabinie. Ale przyznasz, że po wykonaniu takiego modelu satysfakcja gwarantowana Jeszcze raz gratuluje świetnie wykonanego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Kawał dobrej roboty. Nie powiedziałbym że malowany pędzlem, co przy tej wielkości modelu jest nie lada wyczynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Robi wrażenie, prawie jak prawdziwy. :) Właściwie niema się do czego przyczepić, piękne wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Fajny a jak na pędzel to nawet bardzo bardzo fajny. Może gdzieniegdzie brakuje suchego pędzla (np oponki) i siłowniki podwozia jakieś takie mało błyszczące ale to detale. Sam śmigłowiec robi wrażenie. Rozumiem, że zgodnie z napisem na podstawce coś tam jeszcze dojdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Kapitalny. A za malowanie pędzlem to już w ogóle czapki z głów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Robi wrażenie, klasa. Kokpit i wirniki mistrzostwo, pięknie się patrzy. Troche suchego pędzla rzeczywiście nie zaszkodziło by, ale to już wybrzydzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 Bardzo mnie się widzi ten model. Nie chce się wierzyć, że to jest malowane pędzlem. Takiego kloca - szok Osobiście najmniej podoba mi się ciut za sterylny przedział pasażerski, ale to już kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) Model mi się podoba, czekam na apkę. Trochę te jasne kępki trawy na podstawce nie bardzo mnie przekonują Czy ja mogę poprosić byś opisał robienie okopceń? Z góry dzięki Edytowane 13 Listopada 2018 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 Tabliczka na podstawce sugeruje, że to jeszcze nie koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 Ładny, ale za czysty na niektórych Mi-24 nawet szachownice ledwo widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 13 Listopada 2018 Autor Share Napisano 13 Listopada 2018 Dziękuję Panowie za bardzo miłe przyjęcie modelu, cieszę się, że mogłem go pokazać i jeszcze bardziej cieszę się, że się spodobał nie tylko mi. Faktycznie, malowanie pędzlem tego modelu to udręka i chyba więcej na coś podobnego się nie pokuszę... W dniu 12.11.2018 o 00:16, rymulus napisał: Ale przyznasz, że po wykonaniu takiego modelu satysfakcja gwarantowana Oj jest, zwłaszcza, że z dużymi przerwami od początku do końca wyszło 6 lat... W dniu 12.11.2018 o 18:53, Przemek Przybulewski napisał: Może gdzieniegdzie brakuje suchego pędzla (np oponki) i siłowniki podwozia jakieś takie mało błyszczące ale to detale. 21 godzin temu, Bobek napisał: Troche suchego pędzla rzeczywiście nie zaszkodziło by, ale to już wybrzydzanie Suchy pędzel jest wszędzie, na niektórych elementach jest dosyć dobrze widoczny. Ale przyznam, że zawsze przecierałem modele bielą tytanową i był on bardzo wyraźny. Tutaj wymyśliłem sobie, że rozjaśnię mocno kolor bazowy i nim będę przecierał, przez co ostatecznie suchy pędzel wyszedł dosyć słaby i widoczny tylko w odpowiednim oświetleniu. W dniu 12.11.2018 o 18:53, Przemek Przybulewski napisał: Rozumiem, że zgodnie z napisem na podstawce coś tam jeszcze dojdzie? Dokładnie, dojdzie jeszcze APA-5D, ale nie wiem kiedy. Dawno temu kupiłem starego Urala ICMu, wtedy jeszcze nie było innego i przyznam, że po męce ze słabym Mi-24, średnio chce mi się na razie męczyć z kolejnym słabym modelem. 7 godzin temu, Grzes napisał: Trochę te jasne kępki trawy na podstawce nie bardzo mnie przekonują Fakt, z góry wyglądają trochę słabo i z tym się zgodzę. Z perspektywy człowieka w skali 1:35, a więc bardziej płasko, moim zdaniem wyglądają już znośnie. Na prawdziwym lądowisku były podobne, ciut mniejsze, ale też takie kępkowate i żółtawe. 7 godzin temu, Grzes napisał: Czy ja mogę poprosić byś opisał robienie okopceń? Chętnie odpowiem, zazwyczaj nikt nie pyta mnie o nic. Pierwotnie chciałem okopcić samym czarnym pigmentem Vallejo, ale ostatecznie po nieudanych próbach nakładałem mieszanki owego pigmentu, czarnej farby akrylowej z tubki i brązu olejnego Van Dyke. Rozsmarowywałem, rozcierałem, następnie obracałem model tak, aby boczne ścianki były w poziomie i posypywałem pigmentem. I znowu rozmazywałem, aż efekt mnie nie zadowalał, a ostatecznie nawet mi się podoba to co na koniec uzyskałem. 42 minuty temu, Adamsky napisał: na niektórych Mi-24 nawet szachownice ledwo widać Prawda, u mnie też są trochę okopcone, ale nie chciałem z drugiej strony aż nadto brudzić modelu. 209 miała remont główny chyba w 2009 roku, więc przez niecałe 3 lata brud aż tak się może nie wgryzł, albo dobrze go wyszorowali. Poniżej zdjęcie oryginału. Pozdrawiam! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 No nareszcie Mi-24D w 35. który wygląda jak D!. Brawo za robotę - widać, że dużo pracy włożyłeś i efekt mi się bardzo podoba. Chyba jedyne widoczne co umknęło to pogrubienie drzwi pilota dowódcy, reszta to drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Listopada 2018 Autor Share Napisano 15 Listopada 2018 14 godzin temu, stakor1 napisał: No nareszcie Mi-24D w 35. który wygląda jak D!. Brawo za robotę - widać, że dużo pracy włożyłeś i efekt mi się bardzo podoba. Chyba jedyne widoczne co umknęło to pogrubienie drzwi pilota dowódcy, reszta to drobiazgi. Dzięki, miło to czytać i przyznam, że sam nie widziałem w sieci innego modelu tej wersji w tej skali. Co do pogrubienie, mogło mi faktycznie umknąć bo nawet nie wiem o czym piszesz. Możesz z ciekawości przybliżyć temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 15 Listopada 2018 Share Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Na ostatnim twoim zdjęciu rzeczywistym, widać grubosc drzwi pilota. Jakiś o,2 mm brakuje na obrzeżach , chyba o to chodzi Edytowane 15 Listopada 2018 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Listopada 2018 Share Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 11.11.2018 o 19:09, Zderzak napisał: Dokładnie jak mówi Bobek Pogrubienie jest niezbędne ze względu na hermetyzację drzwi, troszke mniejszy jest w dolnych drzwiach pilota operatora uzbrojenia. Jest taki kolega co to zawsze chadza na konkursach i sprawdza czy drzwi w modelu Mi-24 zostały opowiednio pogrubione Ale podkreślam - to duperela a model zarąbisty ! Z Trumpetera najprościej wykonać wersje D o nr 584 i 585. Te dwa dostarczono w lipcu 1985 do Pruszcza jako statnie D i charakteryzują się tym, że mają już wiele elementów takich jak na W (łącznie z silnikami. TW3117W). Jakub Fojtik w swojej monografii Mi-24 pisze, że ta seria (nie tylko Polska takie dostała) nazywana była Mi-24D+. Jakkolwiek w tej książce jest sporo pomyłek to tą informacje Fojtik uzyskał od pracowników zakładów w Rosji więc pewnie taka nazwa była nieoficjalnie stosowana. A ogólnie z Mi-24 to trzeba uważać bo bywają nieźle zmiksowane - np 731 to wersja W ale po wypadku w zakopanem otrzymałą ogon z D No i ciekawostką dla modelarzy są też 'łatki' po Afganistanie . Edytowane 15 Listopada 2018 przez stakor1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 15 Listopada 2018 Share Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Piękny model na ważny dzień , szacunek za pędzel ( jakie farby ) . Fajnie , że masz wiedzę o przeróbkach . Nasuwa się pytanie co Trumpeter miał na myśli robiąc go w skali 1/35 ? Pozdrawiam Hello Edytowane 15 Listopada 2018 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Listopada 2018 Share Napisano 15 Listopada 2018 Model Trumpetera to jest wersja W, a Konrad przerobił go na wersję D. Sam model choć ma pewne niedociągnięcia to jest całkiem dobrze zrobiony (jak na czasy w których powstał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Listopada 2018 Autor Share Napisano 16 Listopada 2018 Tak myślałem, że chodzi o ten rant drzwi. W sumie chyba widziałem to podczas klejenia, ale stwierdziłem, że zostawiam delikatne pogrubienie Trumpetera. Dzięki stakor1 za wyjaśnienie 14 godzin temu, Hello napisał: Nasuwa się pytanie co Trumpeter miał na myśli robiąc go w skali 1/35 ? Puścili całą serię fajnych modeli w tej skali i przyznam, że mogliby wydać ich znacznie więcej. Dla mnie, osoby sklejającej wyłącznie pancerkę w 1:35 taki model pasuje idealnie, bo lubię mieć wszystko w tej skali. I choć jakością bardzo odstaje od nowych modeli, to wrażenie po sklejeniu robi niesamowite. Szkoda, że poprzestali na Mi-4, Mi-8/17 i Mi-24, aż się prosiło dodać małego Mi-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 25 Listopada 2018 Share Napisano 25 Listopada 2018 Gdzieś umknął mi ten model w tłumie. Faktycznie środek wygląda imponująco mam tu na myśli szczególnie kabinę strzelca i pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi