crustian Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 Туполев ТБ-3 (ros. Тяжелый Бомбардировщик – ciężki bombowiec) – to radziecki strategiczny ciężki samolot bombowy z okresu przed II wojną światową. Znany też był pod oznaczeniem cywilnym – ANT-6. Jego konstruktorem był Andriej Tupolew. Oblatany 22 grudnia 1930 roku przez M. M. Gromowa do służby wszedł w 1932. Tupolew TB-3 był rewolucyjną maszyną, jako pierwszy na świecie czterosilnikowy, jednopłatowy bombowiec o całkowicie metalowej konstrukcji, był największym bombowcem i jednym z największych ówczesnych samolotów świata. Całkowicie metalowa konstrukcja i olbrzymie rozmiary sprawiały, że bombowiec ten był jednym z najlepszych jakie istniały wtedy. Przełomowa konstrukcja szybko jednak ustąpiła miejsca bardziej zaawansowanym maszynom. Samoloty pierwszy serii używały silników M-17F o mocy 500/715 KM; późniejsze wersje wyposażano w silniki М-34 i М-34R, a od 1936 roku 900-konne silniki biura konstrukcyjnego Mikulina М-34FRN. Samolot ustanowił kilka rekordów świata, m.in. przelotu na dużej wysokości z ładunkami 5, 10 i 12 t. Mój będzie w malowaniu 250 Pułk Dalekiego Działania z okresu letniego 1942 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 21 Marca 2019 Autor Share Napisano 21 Marca 2019 niektóre wypraski...: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 21 Marca 2019 Autor Share Napisano 21 Marca 2019 nierówna walka z "kośćmi" i "opierzeniem" skrzydlacza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 21 Marca 2019 Autor Share Napisano 21 Marca 2019 ...to nie jest tamka ani haska samo się nie spasuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 Widzę, ze kolega zabytek wyciągnął. Będę obserwował bo temat bardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Marca 2019 Share Napisano 22 Marca 2019 Bardzo efektowny to będzie model. Chętnie popatrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Ciekawa rzecz. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 23 Marca 2019 Autor Share Napisano 23 Marca 2019 6 godzin temu, jpl napisał: Ciekawa rzecz. Powodzenia! będzie bardzo potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 W Super Modelu z 2006 roku jest fajny artykuł o budowie TB-3 z ICM.Co prawda autor buduje Zwieno ale to chyba ten sam model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 A ja polecam też inną relację z budowy: http://vvs.hobbyvista.com/Modeling/Tupolev/TB-3/Sekularac/Zveno/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Szkoda że nie chińczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 23 Marca 2019 Autor Share Napisano 23 Marca 2019 34 minuty temu, zegeye napisał: Szkoda że nie chińczyk. ja wiem Zbyszku, że najlepiej to byś chciał japońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 23 Marca 2019 Autor Share Napisano 23 Marca 2019 (edytowane) 23 godziny temu, Xmen napisał: W Super Modelu z 2006 roku jest fajny artykuł o budowie TB-3 z ICM.Co prawda autor buduje Zwieno ale to chyba ten sam model. 21 godzin temu, ksc napisał: A ja polecam też inną relację z budowy: http://vvs.hobbyvista.com/Modeling/Tupolev/TB-3/Sekularac/Zveno/ znam obie relacja chłopaki dzięki wielkie. mam też grubą monografię TB-3 w języku rosyjskim, wolałbym hiszpańskim ale cóż...wszystkiego mieć nie można...ciekawe co w moim spartole Edytowane 24 Marca 2019 przez crustian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 23 Marca 2019 Autor Share Napisano 23 Marca 2019 wydechy i silniki...wydechy należało poprawić bo wyglądały paskudnie delikatnie mówiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 23 Marca 2019 Autor Share Napisano 23 Marca 2019 zająłem się też "składaniem" kadłuba i w dalszym ciągu próbuję dokończyć bitwę ze skrzydłami... dobrze, że mam ramki i cyjanoakryl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Kurde, jak za dawnych lat, gdy się robiło modele z Małego Modelarza W dniu 21.03.2019 o 12:26, crustian napisał: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Patrzę na budowę skrzydła, kadłuba i mi się odrazu przypomina modelarstwo kartonowe - żebra, wręgi itp - jak w kartonówkach. Ciekawa "maszyna". Z chęcią obejrzę rezultat. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 24 Marca 2019 Autor Share Napisano 24 Marca 2019 1 godzinę temu, Grzes napisał: Kurde, jak za dawnych lat, gdy się robiło modele z Małego Modelarza Godzinę temu, pepociufakers napisał: Patrzę na budowę skrzydła, kadłuba i mi się od razu przypomina modelarstwo kartonowe - żebra, wręgi itp - jak w kartonówkach. Ciekawa "maszyna". Z chęcią obejrzę rezultat. Powodzenia. no od dawna mnie "kartony" namawiali na coś "papierowego" to się wreszcie zdecydowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Niezły bydlaczek Jak oceniasz odwzorowanie faktury kadłuba i skrzydeł? Bo na fotkach słabo widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 29 Marca 2019 Autor Share Napisano 29 Marca 2019 16 godzin temu, M.A.V. napisał: Niezły bydlaczek Jak oceniasz odwzorowanie faktury kadłuba i skrzydeł? Bo na fotkach słabo widać taki średniak w 1/72 . Jak oceniam...no ładnie no, porównania z oryginałem nie mambo nigdy TB-3 na żywca nie zamacałem to i nie wiem, ale "blachy" na plastiku ładne równe bez zarzutu...idzie łikend to i może co nadziubie znów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Dobrze Ci idzie. Powodzenia dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 30 Marca 2019 Autor Share Napisano 30 Marca 2019 (edytowane) 9 godzin temu, jpl napisał: Dobrze Ci idzie. Powodzenia dalej! siem jeszczyk okaże... na100% coś pójdzie nie w pytke...nie ma idealnego modelu ani modelarza jak patrzę na te "pocięte w kipy blachy które mają pokryć żebra kadłuba i skrzydeł... ale to nie karton...co by dosztukować sobie rynflówki...aż inne warsztaty odłogiem zostawiłem póki z tym "dziadostwem" się nie uporam....może coś dziś "grzebnę" Edytowane 30 Marca 2019 przez crustian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 Grzeb, grzeb przy nim bo model ciekawy i rzadki. Fajnie byłoby zobaczyć go ukończonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 podoba mi sie ta konstrukcja skrzydła. Model ma szanse nie oklapnąć.A nie ma nic gorszego, niż oklapnięty model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) 8 godzin temu, spiton napisał: A nie ma nic gorszego, niż oklapnięty model No wiesz, tu niektóre zawiedzione panie mogłyby polemizować Edytowane 31 Marca 2019 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi