Bengal Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 Panowie, pytanie ode mnie, bo na wystawach rzadko goszczę. O co chodzi z pieczątkami na kartkach pod modelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 17 minut temu, Grzes napisał: O co chodzi z pieczątkami na kartkach pod modelem? To informacja dla autora co się sędziom spodobało w modelu np malowanie, precyzja wykonania itd. Na Babarybie wisiał baner z dokładna rozpiską, co jaki symbol oznacza. Najważniejsza jest pieczątka z literką "W" - wyróżnienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 42 minuty temu, Bengal napisał: A np. powyżej? Wyróżnienie, malowanie, precyzja obczajam. A reszta? Po prostu zaciekawiło mnie to jako lajkonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 24 minuty temu, Grzes napisał: Panowie, pytanie ode mnie, bo na wystawach rzadko goszczę. O co chodzi z pieczątkami na kartkach pod modelem? TUTAJ masz wyjaśnienie znaczenia pieczątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 Piękne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Czasem droga która idą sędziowie jest dla mnie zagadka u góry dwie pieczątki za scrach (na forum jest) a prostrzy pudełkowy model - 6. Autora proszę o nie obrażanie się:) Edytowane 13 Czerwca 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 44 minuty temu, Bobek napisał: u góry dwie pieczątki za scrach (na forum jest) A no jest. Śledziłem warsztat, dodałem swoje trzy grosze, trochę może nawet pomogłem. Ogrom pracy, ale......... I to właśnie "ale". Autor "zna temat" i jak obiecał "następny będzie lepszy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 Ale błąd merytoryczny ( jak się domyślam) aż tyle rujnuje ? Kurczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Uważam, że miejscem do dyskusji na temat modelu "Danuty" i błędów które się do niego wkradły powinien być raczej warsztat lub galeria. I to z obowiązkowym udziałem autora. Edytowane 13 Czerwca 2019 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 Pamiętajmy, że na festiwalu modele oceniane są na zasadzie "lubi nie lubi". Nie ma znaczenia, że model był robiony od podstaw, jeśli się nie spodobał z powodu np. słabego malowania. (to przykład jeno, nie twierdzę, że rzeczony był słabo pomalowany). Jeśli autor modelu chce być oceniany za nakład pracy jaki włożył w swe dzieło wystawia model do oceny punktowej. Na naszej imprezie to "Syrenia łuska". Tam sędziowie analizują modele śrubka po śrubce i doceniają scrach, i wszelkie inne techniki.... 8-) 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 13 Czerwca 2019 Share Napisano 13 Czerwca 2019 Doszły mnie słuchy że impreza była zacna, GRATKI. Mimo iż zgłosiłem dwa modele to nie było mi dane w tym roku odwiedzić modelarską brać firma zaplanowała mi inne działania. Może za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 16 Czerwca 2019 Share Napisano 16 Czerwca 2019 primero: https://www.facebook.com/pg/KS-Modelismo-Aviación-Hobby-ツ-1125753090867248/photos/?tab=album&album_id=2101951176580763 y segundo: https://www.facebook.com/pg/KS-Modelismo-Aviación-Hobby-ツ-1125753090867248/photos/?tab=album&album_id=2102072976568583 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 16 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2019 W drugi czerwcowy weekend, tak jak rok temu , mieliśmy dużą przyjemność gościć Was na Warszawskim Festiwalu Modelarskim BABARYBA 2019. Dwudniowa impreza, dzięki uprzejmości Burmistrza Dzielnicy Ursynów i Dzielnicowemu Ośrodkowi Kultury Ursynów odbyła się w gościnnych i przestronnych progach Areny Ursynów. Festiwal organizowany jest z myślą o modelarzach w każdym wieku i dla tych, którzy są ciekawi świata, nowych doświadczeń i kreatywnego spędzania wolnego czasu. W tym roku, oprócz stoisk klubowych i modeli pokazowych gościliśmy około 400 modelarzy z ich pracami, tak plastikowymi jak i kartonowymi, a przywieźli ich całkiem sporo bo zarejestrowaliśmy na festiwalu dokładnie 1388 modeli. Bardzo cieszy nas tak duże zainteresowanie i zapotrzebowanie na nasz festiwal a najbardziej cieszy rosnąca (w porównaniu do zeszłego roku) liczba młodzików . W tym roku gościliśmy ich 94 !!!! Specjalnie dla nich na terenie festiwalu w sobotę były uruchomione warsztaty gdzie pod nadzorem naszych instruktorów najmłodsi mogli spróbować swoich sił w tym pięknym hobby jakim jest modelarstwo. Oprócz samych modeli, nasi goście (jak i z nieskrywaną radością-my sami też) mogli dzięki pomocy Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Warszawie jak również Wolontariuszom tegoż muzeum , obejrzeć ciągnik artyleryjski C2P. Niewielki pojazd wojskowy, który porusza wyobraźnię, mamy nadzieję zachęcił do wykonania modeli redukcyjnych z jak największą dbałością o detale. Jednocześnie C2P zapewne zachęcił też do odwiedzenia muzeum przy ul. Powsińskiej, gdzie można w kameralnej atmosferze poznać oryginalne pojazdy, czołgi i inny sprzęt wojskowy. Drugim pięknym pojazdem w skali 1:1, który cieszył oko był Plymouth Duster z 1971 roku. Auto tyleż piękne co emanujące muskulaturą i elegancją. Plymouth został nam na czas festiwalu dostarczony przez zaprzyjaźnioną firmę Chester&Wasyl Garage. I Coś nam w duchu podpowiada, że w przyszłym roku również się spotkamy z nowym, ciekawym pomysłem na dodatkową atrakcję. Dzięki naszemu patronowi Sztabowi Generalnemu Wojska Polskiego i jego szefowi gen.broni Rajmundowi T. Andrzejczakowi ursynowski parking przy naszym festiwalu został zdominowany w niedzielę przez czołg Leopard 2 A5, który został przywieziony do nas przez żołnierzy z 1 Warszawskiej Brygady Pancernej im. Tadeusza Kościuszki z Wesołej. Potężna maszyna, tak często jest przedmiotem pracy modelarzy, że oprócz niewątpliwego uroku „czołgu w środku miasta” dawała możliwość sprawdzenia detali i weryfikacji czy.. ”rozmiar ma znaczenie” . Także w tym przypadku, mamy nadzieję na kontynuowanie współpracy ze Sztabem Generalnym i promocję Wojska Polskiego. Chcieliśmy również podziękować naszym mistrzom. Na Babarybie można było uczestniczyć w warsztatach, gdzie nasi mistrzowie: Łukasz Orczyc – Musiałek , Alan Kelley i Krzysztof Kobalczyk, dzielili się swoją wiedzą i praktycznymi wskazówkami przy pracy nad modelami. Na terenie Festiwalu znalazło się także miejsce na giełdę „modelarze-modelarzom”, dzięki której można było dać drugi dom modelom, które zbierały kurz na półkach i znaleźć ciekawe egzemplarze, czasem już bardzo trudne do kupienia. Z nieskrywaną radością bardzo dziękujemy naszym „wspólnikom” w tym przedsięwzięciu: Burmistrz Dzielnicy Ursynów Dzielnicowy Ośrodek Kultury Ursynów Sztab Generalny Wojska Polskiego 1 Warszawskiej Brygadzie Pancernej im. Tadeusza Kościuszki Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej Narodowe Muzeum Techniki Chester& Wasyl Agencja Lotnicza Altair Scale Model Building Warszawski Festiwal Modelarski BABARYBA 2019 został zorganizowany dzięki sponsorom, którym bardzo dziękujemy i liczymy na dalszą współpracę przy krzewieniu modelarstwa. Z podziękowaniami dla: IBG Models Hataka Hobby Centinet Sklep Modelarski MARTOLA Centrum Budowlane To-masz Toro Model Eureka XXL Mirage Hobby Boss Yahu AWC Model Maker Trumpeter Master Box Bilmodel Makers First to Fight Arma Hobby Miniart Amodel ICM Master Papermodels.pl Plastikowe.pl Valkiria Miniature bases Rage Craft Siren Miniatures Rado Miniatures Red Art. MaxMini.eu A przede wszystkim Dziękujemy Wam modelarzom którzy tak naprawdę tworzyliście ten festiwal. P.S. W ramach „prywaty” bardzo chcę podziękować wszystkim członkom i sympatykom IPMS Warszawa, QWKAK-a i wszystkim tym którzy pomogli w sprawnym przeprowadzeniu festiwalu. Andrzej Ligocki „Flachenty” 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 Wyniki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 Ja drugi raz, nieśmiało, poproszę o wyniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 W dniu 13.06.2019 o 10:29, abtb napisał: (...) Najważniejsza jest pieczątka z literką "W" - wyróżnienie. Jeżeli mogę się tu wtrącić z dygresją: jesteśmy z Markiem twórcami całego tego zamieszania z pieczątkami - od idei rzuconej w samochodzie w trakcie powrotu z któregoś Bytomia, poprzez projekt każdej ikonki i opisy do których link zapodał Robert. Rozwijaliśmy potem pomysł razem z Robertem i Piotrkiem i testowaliśm na żywym organizmie podczas kolejnych WMS. Chodzi o to że od samego początku pieczątka z literką "W" była na doczepkę i była wątpliwość czy jest na pewno potrzebna. Na zasadzie - wszędzie się wyróżnia, to trzeba kontynuować ten zwyczaj. Trzeba? Jak się nad tym głębiej zastanowić - "W" nie przekazuje żadnej istotnej informacji, tylko tyle że autor modelu wie że w pewnym momencie zostanie wywołany po odbiór dyplomu. A, no i daje asumpt do twierdzenia że jeden model jest lepszy od drugiego. Zupełnie wbrew naszym pierwotnym zamierzeniom. Prowadzi to do tego że sędziowie którzy z pozytywnym nastawieniem zabierają się za pieczątkowanie, starając się wypatrzyć i podkreślać pozytywne cechy modeli, zostają potem odsądzeni od czci za to że wyróżnione modele nie są jednak idealne, że nie doceniony wkład pracy. że taaki duży model... Idealne modele, co do śrubki - jak celnie wskazał Zegeye - tak, w konkursie punktowym. Wracając do sedna tej dygresji: "W" jest najmniej ważną pieczątką ze wszystkich. Do tego stopnia nieważną że zastanawiamy się mocno czy w trakcie przyszłorocznej wrocławskiej imprezy w ogóle będziemy ją stosować. Andrzeju - gratuluję udanego squelu zeszłorocznej imprezy - nie miałem w tym roku możliwości przyjechać i coś pomóc, ale mam nadzieję że to jedyny taki raz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 20 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2019 1 godzinę temu, lejgo_inc napisał: Wracając do sedna tej dygresji: "W" jest najmniej ważną pieczątką ze wszystkich. Do tego stopnia nieważną że zastanawiamy się mocno czy w trakcie przyszłorocznej wrocławskiej imprezy w ogóle będziemy ją stosować. Dokładnie tak jak piszesz. Już w zeszłym roku mieliśmy takie przemyślenia, a w tym "W" trafiło na karty niejako z rozpędu. W następnym już jej nie będzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 (edytowane) W dniu 17.06.2019 o 07:59, wisa napisał: Ja drugi raz, nieśmiało, poproszę o wyniki... Oficjalne wyniki modelarskich zmagań na Babarybie 2019 http://warszawskifestiwalmodelarski.pl/wp-content/uploads/2019/06/babaryba2019.pdf?fbclid=IwAR0r6cc3GcPwlGaLJvV_gUqBelbiG9QNz5HS7-N1L4d-oRNiMFy4WVtve88 Edytowane 27 Czerwca 2019 przez gajowy z wąsami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi