halset Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) W zasadzie nie planowałem zakładania warsztatu ani dla tego modelu, ani dla Luchsa którego dłubię równolegle - oba modele sklejone w zasadzie "for fun", bez skupiania się na nie wiadomo czym, jak na prawdziwego amatora przystało Modelarsko nie będzie to nic oryginalnego ani odkrywczego, chciałem raczej podciągnąć się w malowaniu i trochę poeksperymentować z nowymi rzeczami. Póki co jestem na etapie preshadingu. I tak to mniej więcej wygląda. Słabe oświetlenie więc jest trochę za ciemno. Krawędzie górnej płyty wieży jeszcze będę chciał przyciemnić. Edytowane 10 Maja 2019 przez halset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 Fajnie, ze jest wnetrze wiezy, chyba troche trzeba kolorem wanne od wewnatrz potraktowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 Malowanie jednobarwne czy jakaś kolorowanka się szykuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 13 Maja 2019 Autor Share Napisano 13 Maja 2019 Z wnętrzem wanny to fakt, będę musiał jeszcze psiknąć. Właściwie nie planuję zdejmowanej wieży, ale może rzeczywiście jak się ktoś przyjrzy to da radę dojrzeć goły plastik. Co do malowania, to ciężko odpowiedzieć, ale chyba to co mi chodzi po głowie zalicza się do kolorowanki Czytaj - goła stal, rdza, minia itd. Czołg ma wyglądać na niedokończony, stojący od dłuższego czasu w opuszczonej fabryce. Jak pisałem - nic odkrywczego, było już trochę takich modeli, ale sam nigdy się z takimi technikami mierzyłem, dlatego sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 19 Maja 2019 Autor Share Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) Panowie szybkie pytanie - wieża miała pozostać w kolorze minii, pomalowałem ją jak mi się wydawało słusznym Tamiyowskim Hull Red, ale kolor wyszedł jakiś taki... fioletowy, a wydaje mi się że powinien być zdecydowanie bardziej czerwony? Da radę to załatwić przez czerwony filtr, czy raczej malować na nowo? Edytowane 19 Maja 2019 przez halset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Spokojnie wyprowadzisz filtrami i olejami kolor na to co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Cześć! Niektóre podkłady tlenkowe wyglądają właśnie tak - ale może być że te nowocześniejsze, które ja już widziałem. Tak czy inaczej, dokładny kolor nie jest tu zbyt ważny, i tak w efekcie się liczy Twoje wrażenie. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 23 Maja 2019 Autor Share Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Eksperymenty z rdzą: Założenie było takie, że czołg stoi w fabryce od X lat, z pospawaną ale nie pomalowaną wanną, jedynie mniejsze elementy są ewentualnie w podkładzie. Ślady spawów jeszcze nie ruszone, później przejadę je delikatnie metalizerem. Trochę się rozpędziłem z rdzą, zastanawiam się czy nie malować od nowa, albo przynajmniej nie próbować tej rdzy trochę zredukować. Edytowane 23 Maja 2019 przez halset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 25 Maja 2019 Autor Share Napisano 25 Maja 2019 Kolejne podejście, chyba wyszło lepiej: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 25 Maja 2019 Share Napisano 25 Maja 2019 Pochwal się jaką techniką pomalowałeś tę wannę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Maja 2019 Share Napisano 26 Maja 2019 Drugie podejście chyba wygląda bardziej atrakcyjnie. Za to w pierwszym dobry efekt dla całościowo zardzewiałej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 26 Maja 2019 u mnie duży + za spawy xD Oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 29 Maja 2019 Autor Share Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) W dniu 25.05.2019 o 20:52, Dudzio napisał: Pochwal się jaką techniką pomalowałeś tę wannę Metodą prób i błędów - na początku jakieś maziaje odcieniami szarości (XF-63, XF-54 i XF-19), potem dwa ciemniejsze odcienie rdzy z zestawu LifeColor nakładane gąbką i na koniec najjaśniejszy z aero. Czynność powtórzyć bo wyszło do kitu Ciąg dalszy - jednak ten odcień fioletowego na wieży mnie dręczył, kupiłem farbę bardziej zbliżoną do czerwieni i trochę podziałałem. Tu i tam poprawiłem rdzę, spawy poprawię później. Kiedy nie patrzyliście, pomalowałem koła: Zastanawiam się co zrobić z działem - myślę, że w kolorze minii byłoby zbyt monotonnie. Na razie psiknąłem "deserowym żółtym" żeby sprawdzić jak to się będzie komponować. W sumie sam nie wiem: Edytowane 29 Maja 2019 przez halset 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 29 Maja 2019 no jak spojrzeć na AKRC to właśnie ta niemiecka minia wbrew gustom modelarzy jest taka wiśniowa no ale co kto lubi. Oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 29 Maja 2019 Autor Share Napisano 29 Maja 2019 Kolor wyszedł teraz właśnie taki wiśniowy, wcześniej bardzo wpadał w fiolet albo momentami róż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 30 Maja 2019 Share Napisano 30 Maja 2019 Dzialo zrob z delikatnym kamo w zielone paski. Zrobilem tak pare lat temu z czolgiem w kolorze minii i ciekawie wygladalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 1 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2019 Lekcja na dzisiaj - ostrożnie ze specyfikami AK Interactive przy drobnych elementach. Po zrobieniu washa (dość obficie, fakt) na gąsienicach, te zrobiły się bardziej "giętkie", pomimo że były sklejone dość solidnie i przy dziobaniu pędzlem, przenoszeniu itd po prostu się rozpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 3 Czerwca 2019 Share Napisano 3 Czerwca 2019 Jesli użyłeś zestawowych gąsienic to nie wina specyfikow ak. Mialem VK Vorne na tym samym podwoziu z hb i pozalewane klejem gasienice rozpadaly mi sie w palcach bez ingerencji jakiejkolwiek chemi. Winny prawdopodobnie gowniany plastyk z jakiego sa wykonane. Samo malowanie mi sie bardzo podoba i obserwuje warsztat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Czerwca 2019 Super Moderator Share Napisano 3 Czerwca 2019 ja stawiam na tworzywo, z klejem Tamiya Extra Thin kłopot był np z kołami w Rosomaku od IBG, po zalaniu odrobiną kleju plastik popękał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2019 Rzecz w tym, ze gaski malowalem wczesniej mr surfacerem, a potem czarnymi i brazowymi akrylami z Tamki i wszystko bylo w porzadku, nic sie z nimi nie dzialo. Po zwashowaniu momentalnie zaczely sie cyrki, dlatego podejrzewam wlasnie chemie AK. Byc moze po prostu przesadzilem z iloscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 4 Czerwca 2019 Share Napisano 4 Czerwca 2019 Jak najbardziej może to być wina specyfików typu wash lub filtr. Niektóre plastiki się od nich kruszą, rozłażą, pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 4 Czerwca 2019 Share Napisano 4 Czerwca 2019 Jak chcesz fajną minie na przyszłość to maluj Mr Hobby H 414 Red.Niemal zbliżona do oryginału. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 22 Marca 2020 Autor Share Napisano 22 Marca 2020 Temat nie umarł - w międzyczasie dłubało się (i dłubie nadal) coś takiego: Co do VK - nie byłem zadowolony z malowania wanny, a ponieważ nazbierało się już trochę warstw farby, całość została zmyta i zaczynam od nowa. Niestety przy zmywaniu parę mniejszych elementów ucierpiało, ale nie ma tragedii, się przyklei. Przy okazji zrobiłem nowe spawy, ślady cięcia i fakturę stali - może trochę za mocno, zobaczymy co z tego wyjdzie. Tak to wygląda póki co: Powoli robią się też gąski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Dobrze, że zmyłeś poprzednie malowanie . Technika była dobra, kolor rdzy również - ale rdza w przypadkowych miejscach nie wyglądała dobrze. Rdza zwykle powstaje tam gdzie zbiera się woda - zakamarki itp. Najlepiej pooglądać zdjęcia ze złomem, lub jakieś udane prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 Zaczynamy od nowa... Na razie pierwsze malunki, muszę się zastanowić jak to dalej ugryźć. Prawdopodobnie na rdzę przyjdzie lakier do włosów i szary kolor, potem jakieś akcenty jasnym rdzawym, zobaczymy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi