Stojkovic Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2019 Ledwo co położone - posmarowane MicroSol-em sekunde przed zrobieniem foty , więc mają prawo jeszcze się buntować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 Wątek szkoleniowy pędzi dalej. Dzis nieco więcej o narzędziach na pancerzu i ich malowaniu na metaliczny kolor. Model przed dzisiejszym tutorialem prezentował się w sposób następujący - blask pochodzi z sidoluxu, który nałożyłem pod kalki i następnie kalki wraz z płynami zmiękczającymi (przy zimmericie to konieczność). Jak widać sporo na tej Panterze sprzętu, który trzeba pomalować na metaliczny kolor. Do tego celu używam tego zestawu: Kolorem jaki wybiorę będzie szary "Gun Grey" wymieszany z metalicznym pigmentem "Reflecting agent". Tak wymieszaną miksturę z pędzla dokładnie nakładam na element który chcę pomalować: Gdy to uczynimy powinniśmy otrzymać coś takiego: Po przezchnięciu po kilku minutach możemy już działać - bierzemy starszy pędzel w dłoń i trzemy: Oto efekt jaki otrzymujemy w nagrodę: Pamiętajmy, że gdy położymy na to wash ciemnobrązowy lub nawet rdzawy cały element nabierze bardzo realistycznego wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 Nie wiem czy są jeszcze dostępne produkty firmy Agama z serii metalizerów. To takie plastikowe ampułki z metalizerem o konsystencji półpłynnej. Można rozcieńczyć i normalnie malować pędzlem, a potem na sucho się przeciera uzyskując oczekiwany metaliczny błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 Gunze też to ma w ofercie - Mr. Hobby Metal Color. Mam, używam u bardzo sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 Każdy wypracowuje sobie sam najlepsze patenty. Nie ośmielę się twierdzić że mój sposób jest lepszy czy gorszy, ważne że działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Lipca 2019 Share Napisano 9 Lipca 2019 Super watek , bardzo mnie podszkolil Przymierzam sie do Abramsa i teraz myślę , ze sobie jakoś poradze Mam filtry od AK i nie wiedziałem do czego sluza Dzieki za poświęcony czas i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Lipca 2019 Share Napisano 10 Lipca 2019 W dniu 8.07.2019 o 10:15, Baldigozz napisał: Nie wiem czy są jeszcze dostępne produkty firmy Agama z serii metalizerów. To takie plastikowe ampułki z metalizerem o konsystencji półpłynnej. Można rozcieńczyć i normalnie malować pędzlem, a potem na sucho się przeciera uzyskując oczekiwany metaliczny błysk. A jeszcze łatwiejsze w użyciu są "cienie do powiek" Tamiya zestaw "C". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Lipca 2019 Autor Share Napisano 16 Lipca 2019 Dziś kilka słów o kalkach i lakierach w moim procesie budowy modeli. Kalki: W przypadku tej Pantery mamy zimmerit, więc bez chemii zmiękczającej kalki ani rusz. Dlatego od lat (w sumie chyba od dekady) używam jednego zestawu i nie zużyłem jeszcze połowy jego zawartości. Do tego obowiązkowo Sidolux do paneli. Mowa o absolutnych władcach i poskromiecielach kalkomanii: Micro Set i Micro Sol. Do tego Satin Varnish, który w takiej buteleczce jeszcze nigdy nie zawiódł (Vallejo). Proces jest prosty i bezstresowy - zawsze! 1) powierzchnie gdzie chcemy umieścić kalkę psikamy porządnie z aero sidoluxem. Ma się błyszczeć! ale nie może być większych zacieków. 2) po wyschnięciu sidoluxu nakładamy pędzlem Microset na te miejsca i kalki 3) po nałożeniu kalek, sięgamy po Microsol i z pędzla nakładamy go na kalkę (porząnie!) 4) Po odczekaniu 24h znowu natryskujemy z aero Sidolux na kalki. 5) Po wyschnięciu sidoluxu biorę w rękę satin varnish i z aero psikam cały model z pominięciem wcześniej połyskliwych metalowych elementów (malowanych lifecolorami post wcześniej). Jest to zarazem pierwszy i ostatni raz w całym procesie kiedy nakładam lakier na model (prócz sidoluxu oczywiście). Na satynowy model nakładał będę washa - o tym post następny. Model i kalki na nim wyglądają po tym szybkim i prostym przepisie tak: Myślę, że wstydu nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Lipca 2019 Super Moderator Share Napisano 16 Lipca 2019 Bez obrazy, ale kalki słabo przylegają. Już chyba na to ktoś zwrucił wcześniej uwagę i nie zostało to poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Ja o tym pisałem ale Łukasz wrzucił zdjęcie akurat jak świeżo położył kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Lipca 2019 Super Moderator Share Napisano 16 Lipca 2019 Na zdjęciach z 28 czerwca, dalej nie przylegają do modelu. Może zapodaj jeszcze płyn na kalkimi podociskaj ją. A tak poza tym to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Lipca 2019 Autor Share Napisano 16 Lipca 2019 (edytowane) Powiem wam, ze dziwne, bo na zywo nie ma żadnego srebra. Nie wiem czy to nie wina fotek. Przyjrze sie temu. tak teraz patrzę, nie chodzi czasem o 4 foto miedzy numerami 3 i 4? Edytowane 16 Lipca 2019 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Na 4 zdjęciu wyraźnie widać, że kalka to jeden wielki prostokątny element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Lipca 2019 Autor Share Napisano 16 Lipca 2019 Musze to sprawdzić, bo a,ż oczom nie wierzę. Jeśli jest taki babol w realu, to zamykam wątek i kasuję konto ze wstydu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Lipca 2019 Super Moderator Share Napisano 16 Lipca 2019 A czy istnieje możliwość, że kalki nie siadły i się srebrzą, bo użyłeś sidoluxu, który z mojego doświadczenia do pięt nie dorasta modelarskiemu lakierowi bezbarwnemu? I to jest tylko pytanie, nie czepianie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 sidolux nie ma nic do rzeczy.U mnie nigdy nie było problemu z siadaniem kalek czy srebrzeniem na sidoluxie, nie zauważyłem też by ktoś narzekał.Albo kalki do bani albo ja bym je jeszcze pomęczył solem ale teraz już satyna położona więc po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 Koledzy Spotter i enten mają rację. Kalki nie siadły. Są źle położone, zwłaszcza na prawym boku. Srebrzą się jak cholera i widać zamknięte powietrze pod spodem. Nie docisnołeś ich, albo płyn nie dał rady. Użyj czegoś innego, np: Acryl Cleaner od Modelmastera. Wszystko po nim siada, nawet kalki Academy. Zamykasz warsztat? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Lipca 2019 Autor Share Napisano 17 Lipca 2019 Domyślam się, że to wina jednak kalek bo to ponad 30 letnie pozostałości z innej Pantery (z Tamki). Pierwszy raz mam taką akcję z kalkami naet na zimmericie. Kładłem przecież kalki na dziesiątkach modeli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 (edytowane) No właśnie, stare kalki. Mają to do siebie że po wymoczeniu zchodzą z papieru razem z klejem i kredą. Kreda z papieru powoduje to że kalka robi wrażenie jakby była podlana mlekiem. Daje to dodatkowy efekt srebrzenia. Trzeba było Kolego umyć kalkę od lewej strony, pozbyć się kleju z kredą i dopiero układać. Poza tym powinna dłużej poleżeć w wodzie. To było pierwsze, a drugie to że chyba jednak kalek nie wklepałeś mocniej w podłoże. I tyle Mariusz Edytowane 17 Lipca 2019 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 Pędzlem, albo patrczkiem higienicznym. Poza tym kalkę można sperforować. Łatwiej wtedy wypchnąć powietrze. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Lipca 2019 Autor Share Napisano 17 Lipca 2019 Dobrze, że wątek ma w tytule malowanie i weathering, a nic o kładzeniu kalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 ...takie oznaczenia już raczej powinne być malowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 Suche kalki są fajną alternatywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Lipca 2019 Autor Share Napisano 17 Lipca 2019 Pamiętajcie tylko, że osoby początkujące robią modele prosto z pudła bez komplikacji. Suche kalki archera czy szablony eduarda to później, jak już opanują fototrawionki i żywice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Lipca 2019 Share Napisano 17 Lipca 2019 W takim razie model powinien być cały pędzlowany... nie róbmy z ludzi idiotów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi