Mr. Jekyll Napisano 20 Listopada 2019 Napisano 20 Listopada 2019 Chciałbym zaprezentować Wam budowę przepięknego samolotu jakim jest Polikarpov I-153. Zestaw w skali 1/32 firmy ICM. To mój pierwszy model tego producenta i, powiem szczerze, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jego jakością. Jako że zestaw nie jest zbyt skomplikowany w budowie oraz ilość części nie przytłacza, początkowo planowałem zbudować model prosto z pudła. Analiza zdjęć znalezionych w sieci i literatury (nr 222 wyd. Militaria) skłoniła mnie jednak do zakupu zestawów waloryzacyjnych oraz dodaniu kilku detali wykonanych własnoręcznie. Moim celem będzie zbudowanie możliwie najwierniejszej repliki tego samolotu. Zacząłem od szoferki. W moim odczuciu najbardziej rażą przesunięcia form na elementach ramy oraz dźwigniach do przeładowywania karabinów maszynowych. Te drugie zresztą są bardzo uproszczone. Postanowiłem zatem ramę wnętrza oraz kilka innych elementów poprawić/zastąpić fototrawionymi lub wykonanymi własnoręcznie detalami. Poprawiłem wygląd wewnętrznych burt kadłuba. Zasobnik na naboje pistoletu sygnałowego to miks elementu z blaszki Eduarda + moja inwencja (rurka od Albiona 0,8mm). Sam pistolet też trochę podrasowałem. Podpicowałem także butle z tlenem i sprężonym powietrzem. Instrukcja modelu każe obie przykleić do ścian szoferki i, o ile ta ze sprężonym powietrzem (prawa strona) faktycznie umocowana była do ściany kadłuba, to ta mniejsza z tlenem w prawdziwym samolocie "wisiała" umocowana do ramy kokpitu. I z tym będzie trochę gimnastyki. Silnik. Zabawa z nim to w zasadzie sztuka dla sztuki - niemal całkowicie zniknie pod osłoną. Jednak bardzo przeszkadzały mi dosyć wyraźne przesunięcia form na osłonach popychaczy oraz widoczny ślad po sklejeniu połówek silnika, na "żeberkach" cylindrów. Porozcinałem, wyszlifowałem i złożyłem wszystko od nowa. Kilka plastikowych profili, kabelków, drucików i jest git. Osłona silnika. Wyciąłem otwór we wlocie powietrza - oryginalnie był zaznaczony tylko jako wgłębienie oraz "wymieniłem" lufy karabinów na własne, wykonane z mosiężnych rurek. Obecnie kończę uzbrajać ramę szoferki w detale, finiszuję z kolektorami wydechowymi i okapotowaniem silnika, a następnie biorę się za malunki. 7 Cytuj
rymulus Napisano 20 Listopada 2019 Napisano 20 Listopada 2019 No, no Panie, jak przedmówca zaznaczył, piękna robota. A teraz proszę mi napisać jak zrobiłeś pokrętło do butli. Cytuj
piotrkur Napisano 20 Listopada 2019 Napisano 20 Listopada 2019 3 minuty temu, rymulus napisał: A teraz proszę mi napisać jak zrobiłeś pokrętło do butli. Tylko szybko,i całą prawdę.. Cytuj
WujekAlice Napisano 20 Listopada 2019 Napisano 20 Listopada 2019 12 minut temu, rymulus napisał: No, no Panie, jak przedmówca zaznaczył, piękna robota. A teraz proszę mi napisać jak zrobiłeś pokrętło do butli. Napisz mu: Dobrze Zajrzałem jak się to na ramkach pierwotnie prezentowało - szczerze mówiąc nie powala. Mam wrażenie, że oglądam całkiem fajnie wypasione ramki 1/72, a nie do 1/32. A to co robisz świadczy o tym, że rezerwy w tym tkwią dosyć duże. Będę patrzył, bo Czajka to bardzo ciekawy samolot. Mimo swojej anachroniczności już w momencie powstania potrafił być samolotem całkiem przydatnym w warunkach frontowych. Fińscy piloci mówili, że jak się tego nie trafiło pierwszą serią, to nie było co dalej zaczepiać, bo w miejscu się potrafił odwrócić i się odgryźć. Cytuj
Mr. Jekyll Napisano 20 Listopada 2019 Autor Napisano 20 Listopada 2019 43 minuty temu, rymulus napisał: No, no Panie, jak przedmówca zaznaczył, piękna robota. A teraz proszę mi napisać jak zrobiłeś pokrętło do butli. Pokrętło(a) - druk 3D - kupione tutaj: mariomodelario - głównie z zamiarem użycia w modelach kolejowych 1/35. Na żywo robią niesamowite wrażenie, super jakość. Dzięki za komentarze! Cytuj
Mr. Jekyll Napisano 21 Listopada 2019 Autor Napisano 21 Listopada 2019 Ukończyłem kabinę szofera. Poprawiłem/dodałem kilka detali, cięgien i kabelków. Podpicowałem pistolet sygnałowy i pedały orczyka, do którego po wklejeniu podepnę cięgna. Osłona silnika z okapotowaniem. Żywiczne końcówki wydechów oraz ich "ramki" od Quickboosta. Zestawową taśmę okapotowania zeszlifowałem i zrobiłem nową, po swojemu: taśma maskująca, kilka rurek, profili... 4 Cytuj
Grzes Napisano 21 Listopada 2019 Napisano 21 Listopada 2019 W dniu 20.11.2019 o 19:29, Mr. Jekyll napisał: Polikarpov I-153 Chaika A nie lepiej, zamiast tych pseudo angielskich dziwactw, napisać po prostu tak jak się to poprawnie tłumaczy, czyli Polikarpow I-153 Czajka? 1 Cytuj
WujekAlice Napisano 21 Listopada 2019 Napisano 21 Listopada 2019 Sami Rosjanie używają takiej transkrypcji z cyrylicy na alfabet łaciński. Tak jak proponujesz oczywiście ma większy sens, ale wychodzi za bardzo ... po polsku Cytuj
Mr. Jekyll Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Powoli zamykam kadłub. Pomalowałem wnętrza burt i ich detale. Na kratownicy dodałem trochę obić/otarć - gąbka i mały pędzel. Na koniec delikatny łosz z ciemnoszarej emalii. Szoferka gotowa. Pomalowana, poobijana, upaćkana ziemistymi kolorami podłoga. Do pedałów orczyka dorobiłem cięgna, przykleiłem pistolet sygnałowy, tablicę (Yahu), a fotel ubrałem w pasy od HGW. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Mr. Jekyll 6 Cytuj
M.A.V. Napisano 5 Stycznia 2020 Napisano 5 Stycznia 2020 Zacnie się to prezentuje ! wielka szkoda że mało co będzie widać w wersji finalnej. Cytuj
sebastain Napisano 5 Stycznia 2020 Napisano 5 Stycznia 2020 Kabina na wypasie. Kolejny modelarz, co podnosi poprzeczkę. Cytuj
Mr. Jekyll Napisano 7 Stycznia 2020 Autor Napisano 7 Stycznia 2020 Dzięki! Zamknąłem kadłub. Trochę pracy wymagało jego połączenie z dolnym płatem. Elementy skleiłem Tamiya Extra Thin, a wszelkie szpary oraz nierówności "poszpachlowałem" sprawdzoną mieszanką CA z pigmentem gun metal, która po nałożeniu pozwala na niemal natychmiastową obróbkę. Odtworzenia wymagało też kilka linii podziału. Wkleiłem także żywiczną chłodnicę oleju (Quickboost) - ta zestawowa wyglądała mega bidnie. Poprawiłem wygląd rurki pitota na prawym zastrzale płatów (kawałek mosiężnej rurki)... ...oraz zaczepów cięgien steru kierunku. Na dziś mam już to wszystko w podkładzie i walczę górnym płatem. 2 Cytuj
WujekAlice Napisano 7 Stycznia 2020 Napisano 7 Stycznia 2020 Mnie się nie zamknął kadłub w modelu ICM bo szoferka była źle zwymiarowana... ale to w 1/72 Cytuj
rhinoceros Napisano 7 Stycznia 2020 Napisano 7 Stycznia 2020 To ja skleję może swojego I-153 w 1:48 z pudełka, bo oszaleję z tymi waloryzacjami... ale jak tu nie podpatrywać. Cieszy oko Twoja praca! Kibicuję Cytuj
Mr. Jekyll Napisano 3 Marca 2020 Autor Napisano 3 Marca 2020 Górny płat na swoim miejscu. Jego połączenie z kadłubem wymagało trochę obróbki i przerycia na nowo linii podziału. Cały płatowiec pomalowany podkładem (One Shot od Ammo), czeka na delikatny priszejding i kolorowanie. Silnik pomalowany dark aluminium od AK. Teraz czas na detale i wash. Cytuj
Mr. Jekyll Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Napisano 30 Sierpnia 2020 Priszejding. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. 5 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi