Mr. Jekyll Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 Chciałbym zaprezentować Wam budowę przepięknego samolotu jakim jest Polikarpov I-153. Zestaw w skali 1/32 firmy ICM. To mój pierwszy model tego producenta i, powiem szczerze, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jego jakością. Jako że zestaw nie jest zbyt skomplikowany w budowie oraz ilość części nie przytłacza, początkowo planowałem zbudować model prosto z pudła. Analiza zdjęć znalezionych w sieci i literatury (nr 222 wyd. Militaria) skłoniła mnie jednak do zakupu zestawów waloryzacyjnych oraz dodaniu kilku detali wykonanych własnoręcznie. Moim celem będzie zbudowanie możliwie najwierniejszej repliki tego samolotu. Zacząłem od szoferki. W moim odczuciu najbardziej rażą przesunięcia form na elementach ramy oraz dźwigniach do przeładowywania karabinów maszynowych. Te drugie zresztą są bardzo uproszczone. Postanowiłem zatem ramę wnętrza oraz kilka innych elementów poprawić/zastąpić fototrawionymi lub wykonanymi własnoręcznie detalami. Poprawiłem wygląd wewnętrznych burt kadłuba. Zasobnik na naboje pistoletu sygnałowego to miks elementu z blaszki Eduarda + moja inwencja (rurka od Albiona 0,8mm). Sam pistolet też trochę podrasowałem. Podpicowałem także butle z tlenem i sprężonym powietrzem. Instrukcja modelu każe obie przykleić do ścian szoferki i, o ile ta ze sprężonym powietrzem (prawa strona) faktycznie umocowana była do ściany kadłuba, to ta mniejsza z tlenem w prawdziwym samolocie "wisiała" umocowana do ramy kokpitu. I z tym będzie trochę gimnastyki. Silnik. Zabawa z nim to w zasadzie sztuka dla sztuki - niemal całkowicie zniknie pod osłoną. Jednak bardzo przeszkadzały mi dosyć wyraźne przesunięcia form na osłonach popychaczy oraz widoczny ślad po sklejeniu połówek silnika, na "żeberkach" cylindrów. Porozcinałem, wyszlifowałem i złożyłem wszystko od nowa. Kilka plastikowych profili, kabelków, drucików i jest git. Osłona silnika. Wyciąłem otwór we wlocie powietrza - oryginalnie był zaznaczony tylko jako wgłębienie oraz "wymieniłem" lufy karabinów na własne, wykonane z mosiężnych rurek. Obecnie kończę uzbrajać ramę szoferki w detale, finiszuję z kolektorami wydechowymi i okapotowaniem silnika, a następnie biorę się za malunki. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 Piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 No, no Panie, jak przedmówca zaznaczył, piękna robota. A teraz proszę mi napisać jak zrobiłeś pokrętło do butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 3 minuty temu, rymulus napisał: A teraz proszę mi napisać jak zrobiłeś pokrętło do butli. Tylko szybko,i całą prawdę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 12 minut temu, rymulus napisał: No, no Panie, jak przedmówca zaznaczył, piękna robota. A teraz proszę mi napisać jak zrobiłeś pokrętło do butli. Napisz mu: Dobrze Zajrzałem jak się to na ramkach pierwotnie prezentowało - szczerze mówiąc nie powala. Mam wrażenie, że oglądam całkiem fajnie wypasione ramki 1/72, a nie do 1/32. A to co robisz świadczy o tym, że rezerwy w tym tkwią dosyć duże. Będę patrzył, bo Czajka to bardzo ciekawy samolot. Mimo swojej anachroniczności już w momencie powstania potrafił być samolotem całkiem przydatnym w warunkach frontowych. Fińscy piloci mówili, że jak się tego nie trafiło pierwszą serią, to nie było co dalej zaczepiać, bo w miejscu się potrafił odwrócić i się odgryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 20 Listopada 2019 Autor Share Napisano 20 Listopada 2019 43 minuty temu, rymulus napisał: No, no Panie, jak przedmówca zaznaczył, piękna robota. A teraz proszę mi napisać jak zrobiłeś pokrętło do butli. Pokrętło(a) - druk 3D - kupione tutaj: mariomodelario - głównie z zamiarem użycia w modelach kolejowych 1/35. Na żywo robią niesamowite wrażenie, super jakość. Dzięki za komentarze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 ładna robota. Piekny samolot! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 21 Listopada 2019 Autor Share Napisano 21 Listopada 2019 Ukończyłem kabinę szofera. Poprawiłem/dodałem kilka detali, cięgien i kabelków. Podpicowałem pistolet sygnałowy i pedały orczyka, do którego po wklejeniu podepnę cięgna. Osłona silnika z okapotowaniem. Żywiczne końcówki wydechów oraz ich "ramki" od Quickboosta. Zestawową taśmę okapotowania zeszlifowałem i zrobiłem nową, po swojemu: taśma maskująca, kilka rurek, profili... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Listopada 2019 Share Napisano 21 Listopada 2019 W dniu 20.11.2019 o 19:29, Mr. Jekyll napisał: Polikarpov I-153 Chaika A nie lepiej, zamiast tych pseudo angielskich dziwactw, napisać po prostu tak jak się to poprawnie tłumaczy, czyli Polikarpow I-153 Czajka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 21 Listopada 2019 Share Napisano 21 Listopada 2019 Sami Rosjanie używają takiej transkrypcji z cyrylicy na alfabet łaciński. Tak jak proponujesz oczywiście ma większy sens, ale wychodzi za bardzo ... po polsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 21 Listopada 2019 Share Napisano 21 Listopada 2019 И-153 «Чайка» Прямо и точно. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 21 Listopada 2019 Share Napisano 21 Listopada 2019 Sztos proszę Pana! Piękna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Powoli zamykam kadłub. Pomalowałem wnętrza burt i ich detale. Na kratownicy dodałem trochę obić/otarć - gąbka i mały pędzel. Na koniec delikatny łosz z ciemnoszarej emalii. Szoferka gotowa. Pomalowana, poobijana, upaćkana ziemistymi kolorami podłoga. Do pedałów orczyka dorobiłem cięgna, przykleiłem pistolet sygnałowy, tablicę (Yahu), a fotel ubrałem w pasy od HGW. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Mr. Jekyll 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Szoferka ładnie się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 Jest moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 Zacnie się to prezentuje ! wielka szkoda że mało co będzie widać w wersji finalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 Kabina na wypasie. Kolejny modelarz, co podnosi poprzeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 7 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2020 Dzięki! Zamknąłem kadłub. Trochę pracy wymagało jego połączenie z dolnym płatem. Elementy skleiłem Tamiya Extra Thin, a wszelkie szpary oraz nierówności "poszpachlowałem" sprawdzoną mieszanką CA z pigmentem gun metal, która po nałożeniu pozwala na niemal natychmiastową obróbkę. Odtworzenia wymagało też kilka linii podziału. Wkleiłem także żywiczną chłodnicę oleju (Quickboost) - ta zestawowa wyglądała mega bidnie. Poprawiłem wygląd rurki pitota na prawym zastrzale płatów (kawałek mosiężnej rurki)... ...oraz zaczepów cięgien steru kierunku. Na dziś mam już to wszystko w podkładzie i walczę górnym płatem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Mnie się nie zamknął kadłub w modelu ICM bo szoferka była źle zwymiarowana... ale to w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 To ja skleję może swojego I-153 w 1:48 z pudełka, bo oszaleję z tymi waloryzacjami... ale jak tu nie podpatrywać. Cieszy oko Twoja praca! Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 3 Marca 2020 Autor Share Napisano 3 Marca 2020 Górny płat na swoim miejscu. Jego połączenie z kadłubem wymagało trochę obróbki i przerycia na nowo linii podziału. Cały płatowiec pomalowany podkładem (One Shot od Ammo), czeka na delikatny priszejding i kolorowanie. Silnik pomalowany dark aluminium od AK. Teraz czas na detale i wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Priszejding. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi