Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, HKK napisał:

Ciekawa sprawa. Z loga Zvezdy zniknęły barwy rosyjskiej flagi, za to całe pudełko jest w barwach Ukrainy.

Ojej, jaki smuteczek. Diengów mniej to i miłość do Putina opadła, a tacy byli z niego dumni.

I to jest informacja dla tych co wypisywali, że nie ma sensu bojkotować ruskich firm bo przecież modele nie zabijają, a oni tak bardzo chcą ISa-3 ze zvezdy.

• Like 5
  • Haha 1
  • Confused 1

5 godzin temu, TM48 napisał:

Ojej, jaki smuteczek. Diengów mniej to i miłość do Putina opadła, a tacy byli z niego dumni.

To nie takie proste. Już samo zlikwidowanie barw narodowych z loga jest w putinowskiej rosji niebezpiecznym gestem. A demonstracyjne wprowadzenie kolorów Ukrainy na pudełko to przestępstwo za które można srogo beknąć. Wg mnie szacun za odwagę.  Gdyby tylko chcieli zmienić ciuchy dla niepoznaki, to istnieją bezpieczniejsze sposoby.

Edytowane przez HKK

5 godzin temu, TM48 napisał:

I to jest informacja dla tych co wypisywali, że nie ma sensu bojkotować ruskich firm bo przecież modele nie zabijają, a oni tak bardzo chcą ISa-3 ze zvezdy.

sam mam ruskich głęboko w dup.... i życzę im jak najgorzej , ale skończmy z tymi absurdami .

Dlaczego ci chcą kupować ruskie modele są w jakimś sensie hejtowani , że jakoś tam wspierają ruskich , a ci co kupują modele sprzętu państw osi , szczególnie niemiec z IIWŚ (myślę , że jest to około 50-60% modeli ) nie są hejtowani za kupowanie modeli wspierających faszyzm , hitleryzm , co w jakimś sensie może być odbierane jako akceptowanie ludobójstwa. Absurd ? absurd 

33 minuty temu, HKK napisał:

Wg mnie szacun za odwagę

Odwaga by była gdyby to zrobili po napaści zamiast ją popierać. Teraz to jest wyłącznie ekonomia.

12 minut temu, Cypis napisał:

Dlaczego ci chcą kupować ruskie modele są w jakimś sensie hejtowani , że jakoś tam wspierają ruskich , a ci co kupują modele sprzętu państw osi , szczególnie niemiec z IIWŚ (myślę , że jest to około 50-60% modeli ) nie są hejtowani za kupowanie modeli wspierających faszyzm , hitleryzm , co w jakimś sensie może być odbierane jako akceptowanie ludobójstwa. Absurd ? absurd 

Absurdem jest to, że milion razy było tłumaczone jak głupiemu całkę i nadal pozostaje niezrozumiałe. Nie chodzi o ruskie pojazdy tylko o ruskich producentów. Jak ruski producent zrobi shermana to też jest hejtowany.

9 minut temu, BRAVO112 napisał:

zwlaszcza, ze sankcje sankcjami a ruski gaz nadal plynie do Europy...

Zawsze są sposoby żeby sobie wszystko wytłumaczyć tak żeby być zadowolonym. Tak politycy zezwalają nadal na kupowanie gazu z Rosji. Tak politycy kradną. Ergo, możemy też kraść. Jakie to proste.

• Like 2

5 minut temu, HKK napisał:

Wg mnie szacun za odwagę. 

Po pierwsze i najważniejsze, pudełka i grafiki z samolotami są żółto-niebieskie od ładnych paru lat, bo żółty od zawsze był kolorem pudełek Zwiezdy, a niebieski symbolizuje modele lotnicze, tak jak zielony pancerkę. Po drugie są tak oddani patriotycznej produkcji modeli ruskiego sprzętu, że za zmianę kolorystyki loga nic im się nie stanie (zwłaszcza, że gwiazda została, a i żółto-czarny schemat można elegancko powiązać ze wstęgą św. Jerzego). Są tak "odważni", że figurki piechocińców zgodnie z rosyjską nowomową nazywają "uprzejmymi ludźmi":
71+Yj90cEYL._AC_SL1500_.jpg

20 minut temu, Cypis napisał:

Dlaczego ci chcą kupować ruskie modele są w jakimś sensie hejtowani , że jakoś tam wspierają ruskich , a ci co kupują modele sprzętu państw osi , szczególnie niemiec z IIWŚ (myślę , że jest to około 50-60% modeli ) nie są hejtowani za kupowanie modeli wspierających faszyzm

Mówisz o kupowaniu modeli rosyjskich, czy rosyjskiego sprzętu? Bo chyba nie odróżniasz tutaj hipotetycznego modelu Shermana wyprodukowanego w III Rzeszy od modelu Focke-Wulfa wyprodukowanego w Polsce. Ja nie chcę ruskich modeli, nieważne czy przestawiają T-34, 7 TP czy Papamobile.

13 minut temu, BRAVO112 napisał:

Hmm, nie wiem, może dlatego że od ruskiego gazu jesteśmy uzależnieni  infrastrukturalnie na poziomie kontynentu, a zabawki do sklejania to kwestia prostej konsumenckiej decyzji?

• Like 4

2 minuty temu, TM48 napisał:
14 minut temu, BRAVO112 napisał:

Zawsze są sposoby żeby sobie wszystko wytłumaczyć tak żeby być zadowolonym.

@BRAVO112 nie tłumaczy sobie tylko stwierdza fakt.

Było sporo czasu żeby to zrozumieć.

2 minuty temu, filipsg napisał:

zwłaszcza, że gwiazda została, a i żółto-czarny schemat można elegancko powiązać ze wstęgą św. Jerzego). Są tak "odważni", że figurki piechocińców zgodnie z rosyjską nowomową nazywają "uprzejmymi ludźmi":

No faktycznie. Mało nie rzygłem.

O kurcze znowu bieżąca polityka wchodzi  do modelarstwa. A w czasie wojny było hasło "Bij wroga wlasną bronią". AK używała Empi i pepesze , Niemcy jezdzili T-34 a Rosjanie Panterami. Amerykanie dawali samochody Niemcom. Wszystkie sankcje i ograniczenia są szkodliwe. Tym którym sie nie podoba ruski gaz proponuję dowiedzieć się ile kosztuje amerykański czy arabski. Którego to niedługo z powodu sankcji EU na dostawców z racji ekologii możemy nie miec w ogóle. Wiem, wiem są samochody elektryczne ale tam są chipy , komunistycznych Chin Ludowych . Tak więc porzygać sobie mozna a potem i tak trzeba kupić coś co zawiera "niewłasciwe " składniki.  Może wrócić do polskiego drewna i rzeźbić?

image.jpeg.5a801cfdb4ee7df9f5bfbeba64dfb99f.jpeg

• Sad 1

• Super Moderator

A ja za chwilę wejdę do odpowiedniego panelu i posprzątam -kolejnych nadgorliwych z "politykowaniem" nie będę upominał tylko obdzielę odpoczynkiem... to forum  modelarskie.

• Like 5

To zagadka w takim razie żeby rozładować atmosferę:

W dzisiejszych czasach w szkole powinno uczyć się tylko 2 przedmiotów. Jakich?

Przysposobienia obronnego i historii.

A dlaczego?

Żeby dzieci potrafiły strzelać i wiedziały do kogo i za co :)