Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 14.11.2025 o 17:14, jachud3 napisał:

Uff, dobrze, że zdjęcia kadłuba niewyraźne, bo nitolodzy już zaczęliby się obrzucać błotem :lol:

W rzeczywistości , na wyprasce , te wypukłe nity są tak drobne ,że czuć je dopiero pod palcem - radzę sprawdzić na żywca ,potem jęczeć  i marudzić  

3 godziny temu, Andzin napisał:

Odkładając żarty na bok, to przywiązanie Eduarda do tych symetrycznych bąbli graniczy z obsesją

A to nie jest czasem tak ,że te wczesne Spity z działkami miały właśnie taka dolną owiewkę ?  Nie jestem jakimś ekspertem w tej dziedzinie więc  o to pytam .

Napisano

Tak,  Mk.Ib. Może kilka późniejszych. Ale seria Wxxxx, która przeważa w pierwszym ProfiPacku miała klasyczne bąble. Ale coś się tam da zrobić.

Ale Kniaziu i tak powiem, że tylko żonę bardziej kocha...czy jakoś tak.

Napisano (edytowane)

Jak komuś nie pasuje model Eduarda zawsze może kupić Italeri.Nawet polskie malowanie jest RF-D.

pr-325-325-ita1482.jpg

Edytowane przez Xmen
Napisano
2 godziny temu, Xmen napisał:

Jak komuś nie pasuje model Eduarda zawsze może kupić Italeri.Nawet polskie malowanie jest RF-D.

Gdyby kosztował sensowne pieniądze, to nawet dla kalkomanii warto by było kupić - kilka ciekawych oznaczeń jest w zestawie, a druk od Cartografa. Szkoda, że raczej nie będzie kosztował sensownie - cena szykuje się w granicach 70-80 zł.

Na marginesie, a propos cen:
przepak Italeri, cena katalogowa - 19,50 EUR

IBG w Aviation Megastore - 23 EUR

IXc Eduarda - 11-12 EUR

Makaroniarze to dopiero mają ciekawą politykę cenową :szczerbol:

Napisano
22 minuty temu, filipsg napisał:

Gdyby kosztował sensowne pieniądze, to nawet dla kalkomanii warto by było kupić - kilka ciekawych oznaczeń jest w zestawie, a druk od Cartografa. Szkoda, że raczej nie będzie kosztował sensownie - cena szykuje się w granicach 70-80 zł.

Na marginesie, a propos cen:
przepak Italeri, cena katalogowa - 19,50 EUR

IBG w Aviation Megastore - 23 EUR

IXc Eduarda - 11-12 EUR

Makaroniarze to dopiero mają ciekawą politykę cenową :szczerbol:

W KS Model  kosztuje 52 zł.

• Thanks 1
Napisano
1 godzinę temu, filipsg napisał:

Gdyby kosztował sensowne pieniądze, to nawet dla kalkomanii warto by było kupić - kilka ciekawych oznaczeń jest w zestawie, a druk od Cartografa

Ja tu widzę jeden mały sens zakupu - jak ktoś ma np  model AZ mk XVI z dwoma kadłubami to Włosi dają dwa płaty, z pudła można zbudować koślawą piątkę a płat pożenić z kadłubem AZ i mieć niedoskonałego Spita z nadwyżek (a jak się ma jeszcze Edka to i drobnica się nadmiarowa znajdzie ) ot takie modelarskie zero waste 😁

Pozdr ww 

• Like 1
Napisano
39 minut temu, BRAVO112 napisał:

bomby to on mial miec na zewnatrz przyczepiane????

nie , miał mieć komorę bombową między gondolami silników

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

A-model robił go wieki temu, 

Przy jego gabarytach to z drukarki 3D cena może być taka że z tytanu ( zgodnie z oryginałem) było by taniej...

Ale koniec końców dobrze że jest opcja na tą sowiecką Walkirie 

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
Napisano

Kilka novinek z południa. Na szybowca się cieszę, a i może P-26 lub Hampden wink4

KPV7204_box-768x550.jpg

KPH7225_box-768x519.jpg

KPH7222_box-768x549.jpg

KPM0487_box-768x536.jpg

KPM0513_box-768x535.jpg

KPM0517_box.jpg

Napisano
15 godzin temu, wuwumaster napisał:

A-model robił go wieki temu, 

Przy jego gabarytach to z drukarki 3D cena może być taka że z tytanu ( zgodnie z oryginałem) było by taniej...

Ale koniec końców dobrze że jest opcja na tą sowiecką Walkirie 

Pozdr ww 

ok. 700zł w przedsprzedaży z dodatkami których pewnie nie będzie w normalnej edycji. Abstra:bip:ąc od polityki, gdyby ktoś chciał zakupić to pewnie będzie problem. Z karą klubową czymkolwiek ona jest taniej.

Napisano
4 godziny temu, barszczo napisał:

586482698_1402364341684330_8418131283002369494_n.jpg.e71b28c00e5583a801da44b91f0b7910.jpg

QJON jakis latał na nim 

• Like 1
Napisano
29 minut temu, Tainan41 napisał:

I chyba żadne z tych malowań, które proponuje  Eduard w pudełku, nie podepnie się pod Early...

Czyli co ,wszystkie są błędne ? 

Napisano

Po mojemu to co Eduard sugeruje jako early (chodzi mi o skrzydło) to bym przypisał tym Piątką, które zaczęły żywot jako Mk.Ib. A tu mamy samolotu z połowy 1941...czyli średnio Early.

Napisano

Jeśli przyjmiemy, że "early" Vb został przebudowany z Mk Ib, to powinien mieć numer seryjny zaczynający się na R lub X. Z tego co pamiętam, powstało 20 Mk Ib z serii R i 10 z serii X, ale piszę z pamięci więc mogę się mylić.

Napisano
10 godzin temu, Andzin napisał:

Jeśli przyjmiemy, że "early" Vb został przebudowany z Mk Ib, to powinien mieć numer seryjny zaczynający się na R lub X. Z tego co pamiętam, powstało 20 Mk Ib z serii R i 10 z serii X, ale piszę z pamięci więc mogę się mylić.

Kiedyś zrobiłem sobie listę Jedynek, które dostały skrzydła z działkami. Faktycznie nie było tego wiele. 

Ciekaw jestem skąd oni biorą te informacje o early, mid i late. Pewnie mają papiery, ale nie mogą pokazać 😜

Znane są zdjęcia samolotów z serii Wxxxx i mają one klasyczne "bąble" podskrzydłowe.