Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

ileż można sklejać Bf109???

Do oporu.

Jest taka różnorodność użytkowników i malowań że to się zawsze sprzeda.

• Like 2

Masa malowań, ale i wersji. Bf 109D, to przecież zupełnie inny samolot niż E, T,  czy G, albo K. W zasadzie każda firma powinna mieć swojego Mietka i Spitfire, albo Mustanga.  Cała reszta, w tym mój faworyt Hurricane, to nisza w porównaniu do tych klasyków. 

Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał:

ileż można

Jak bardzo by mi się to nie podobało, to "messerschmitty" ciągną to hobby. Ja się zacznę martwić, jak topowe firmy przestaną wydawać takie modele, bo będzie to zapowiedź zwijania interesu.

1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał:

A tym czasem Eduard szykuje kolejnego Bf109 w 1/72...

O! I to jest wiadomość :yahoo:

• Haha 2

1 godzinę temu, lord_karton napisał:

Jak bardzo by mi się to nie podobało, to "messerschmitty" ciągną to hobby. Ja się zacznę martwić, jak topowe firmy przestaną wydawać takie modele, bo będzie to zapowiedź zwijania interesu.

Podczas IIWŚ używano w sumie 78 typów jednopłatowych myśliwców, do tego dochodzi 29 typów dwupłatowych myśliwców. Większość z nich nie ma dobrego modelu w 1/72, a BF109 można zbudować w każdej możliwej wersji i konfiguracji...

• Haha 2

6 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

tego dochodzi 29 typów dwupłatowych myśliwców.

Skąd kolega wziął taką liczbę ?Pytam z ciekawości  bo robię kolekcję myśliwców i doliczyłem się 10 dwupłatowców.

5 godzin temu, panmopsik napisał:

A takiego w dziewiczych kolorkach  z linii montażowej przed pomalowaniem dla odbiorcy masz ?

"Sledzia" to nie, ale naszego Łosia to i owszem :wink:

• Haha 1

Godzinę temu, Cypis napisał:

Temu Łosiu to chyba brakuje drugiego silnika 

17 minut temu, panmopsik napisał:

jest Łoś po kliknięciu  ;  )

Magia...
:haha:

• Haha 1

Jeśli chodzi o Łosia , na sąsiednim forum jest prezentacja silników 3D. Porównanie do IBG i Ardpolu pokazuje w zasadzie nieograniczone możliwości tej technologii. Dla mnie jest tylko jedno ale, lubię kleić plastik. Unikałem żywic, ale chyba trzeba będzie się przyzwyczajać. Chyba, że ktoś skleja Luftwaffe ... Zdjęcia z wątku na PWM.

łoś 1.jpg

łoś 2.jpg

• Like 1

ja widzę w druku 3D szansę na dodatki, których nie ma dostępnych i za życia raczej się nie pojawią w pojedynczych ilościach, jest to też okazja dla modelarzy-producentów i dla wspólnych zamówień ale fakt: plastik forever :  ))

Edytowane przez panmopsik

9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

109G-14/AS z 318 Dywizjonu PSP czeka na swoją kolej (I kalki) na półce.

Myślę że chodzi o Bf109F-2 na którym zginął 20.10.1941 roku porucznik Marian Skalski. Ciekawa maszyna to była, Friedrich pierwszych serii jeszcze z wczesnym fotelem pilota. U mnie czeka w kolejce na to malowanie Hasegawa 1:32 wink4:

Artwork-Rolf-Pingels-Bf-109F2-in-RAF-markings-ES906-England-1941-0A.jpg.c2bb3956a29edb229c9b07df487c6744.jpg

Edytowane przez barszczo
  • Like 1