Cypis Napisano 26 Lipca Share Napisano 26 Lipca Dla wielbicieli samolotów z filmów , BellFine wydaje Topgun: Maverick Darkstar w 1/72 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca Jeszcze taka sierpniowa nowość od Eduarda, chyba jeszcze nie było: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, barszczo napisał: Jeszcze taka sierpniowa nowość od Eduarda, chyba jeszcze nie było: I to z poprawionym właściwym (zobaczy się) kształtem prawego ,,rogala'' Jednak czasem warto wytykać niedoróbki ,nawet takim ,,znacznym personom'' jak Kniaź Wlad Edytowane 27 Lipca przez zatras 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca Ponoć na przyszły rok ma być premiera tego cudaka: Modelcollect UA72233 A-12 Avenger II 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 28 Lipca Share Napisano 28 Lipca W dniu 20.07.2025 o 11:23, barszczo napisał: Po zapowiedziach jeszcze z kwietnia, materializuje się Mossie NF Mk.XXX od Special Hobby. Zgodnie z zapowiedzią, jest i nasz : Uwaga na Mosquito od Specjal Hobby Coś w tym ,,otrąbionym hicie " zdecydowanie poszło nie tak Zdjęcia z Czeskiego Modelforum gdzie Alfred Riedel coś próbował mętnie tłumaczyć ,a teraz wsiąkł po angielsku 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 28 Lipca Share Napisano 28 Lipca W końcu oficjalnie: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 28 Lipca Share Napisano 28 Lipca Jest i Phantom z Pustynnej Burzy, bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Lipca Share Napisano 28 Lipca 10 godzin temu, zatras napisał: Uwaga na Mosquito od Specjal Hobby Coś w tym ,,otrąbionym hicie " zdecydowanie poszło nie tak Zdjęcia z Czeskiego Modelforum gdzie Alfred Riedel coś próbował mętnie tłumaczyć ,a teraz wsiąkł po angielsku A próbował ktoś porównać z modelami Airfixa, jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Porównywali Airfixa z SH i dlatego zdjęcia porównawcze są z Tamiyą Wnętrze samolotu w SH jest zawsze określane jako lepsze. A te zapadnięte wypraski, no zobaczymy może następne partie modeli w produkcji będą lepsze. Ja tam kupiłem i szpachlówki się nie boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca A może po prostu sklejka się zapadła na pokryciach ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 22 godziny temu, zatras napisał: Ale tu te zapadnięcia wyglądają fajnie, nie wiem czy występowało to w oryginale, ale wygląda jak zużycie powierzchni (i się facto za to to wziąłem oglądając pierwszy raz zdjęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 33 minuty temu, Moses napisał: ale wygląda jak zużycie powierzchni Tyle, że ewentualne zapadnięcia mogą być między wręgami, a nie na wręgach. I oczywiście nie na takim wąskim pasku tylko na całej powierzchni między wręgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca (edytowane) 4 godziny temu, Maxy napisał: Porównywali Airfixa z SH i dlatego zdjęcia porównawcze są z Tamiyą Wnętrze samolotu w SH jest zawsze określane jako lepsze. A te zapadnięte wypraski, no zobaczymy może następne partie modeli w produkcji będą lepsze. Ja tam kupiłem i szpachlówki się nie boję. Maxy, skoro go masz to jak to wygląda na żywo ? Jest ,,pomarańczowa skórka " na powierzchni i/lub ,,kaszka" na stateczniku pionowym ? Edytowane 29 Lipca przez zatras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Godzinę temu, TM48 napisał: Tyle, że ewentualne zapadnięcia mogą być między wręgami, a nie na wręgach. I oczywiście nie na takim wąskim pasku tylko na całej powierzchni między wręgami. Kiedyś już wyjaśniałem, tak wyglądają przeciągnięte nity, czyli zaklepane do wręgi/podłużnicy/wzmocnienia, z większą siłą niż zalecana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 20 minut temu, em napisał: Kiedyś już wyjaśniałem, tak wyglądają przeciągnięte nity, czyli zaklepane do wręgi/podłużnicy/wzmocnienia, z większą siłą niż zalecana. Pokaż mi jakieś zdjęcie gdzie przeciągnięte nity robią taki rów wzdłuż wręgi. Wtedy uwierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Mosquito był nitowany??! Orginalna koncepcja dla drewnianego płatowca... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca @Indiaale to jest gondola silnika z zapadnięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 2 godziny temu, India napisał: Mosquito był nitowany??! Orginalna koncepcja dla drewnianego płatowca... Był nitowany tam, gdzie był metalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca solucja jak to w grach : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Gondole też miały konstrukcję drewnianą przekladkową... Kratownice mocowania goleni i silników to ciut inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca (edytowane) Raczej nie drewniane. Klasyczna metalowa konstrukcja półskorupowa patrząc na żeberka od środka: Tym bardziej, że na bokach kadłuba tam gdzie są te panele szły gorące spaliny z rur wydechowych i tam jest okopcenie. Edytowane 29 Lipca przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Kratownica przenosząca obciążenie to jedno, drewniana osłona aerodynamiczna, to drugie. I dlatego widać wewnętrzne wykrzyżowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Wczesne od późnych też się sporo różniły- podobnie jak spity Mk 2 od Mk 14.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 30 Lipca Share Napisano 30 Lipca (edytowane) Zadałem pytanie Reidelowi o tą ,,nieszczęsna ramkę ,,A'' ( reszta ramek jest ponoć niezła ) odnośnie tej ,,kaszki ' i ,,pomarańczowej skórki " ,oczywiście przez translator. Cytat Pane Reidel, je možné tuto zrnitost odstranit v následujících dávkách odlitků? Dostałem odpowiedź ,która po przetłumaczeniu brzmi tak : Cytat Nie mam pojęcia, co masz na myśli mówiąc o odlewach. Masz na myśli formy? Jeśli masz na myśli formy Mosquito, to dopracowujemy formę A. Kiedy umieścimy ją w prasie, zobaczymy, jak i czy nam się uda. Więc może warto poczekać niestety ,na wyniki tego ,,niby naprawiania" ? Ps Aha ,te ordynarne wciągi ( bo to są wciągi plastiku ,a nie żadne zamierzone działanie -nie lódźcie się Koledzy) są ponoć nie do poprawienia -tak oznajmił Reidel -więc tylko szpachla . Dostał oczywiście natychmiast kontrę od współziomków ,że jak to w XXI wiek i nie można poprawić ! Edytowane 30 Lipca przez zatras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 19:11 Share Napisano Sobota o 19:11 (edytowane) W dniu 29.07.2025 o 16:08, India napisał: Kratownica przenosząca obciążenie to jedno, drewniana osłona aerodynamiczna, to drugie. I dlatego widać wewnętrzne wykrzyżowania... Drewniana osłona aerodynamiczna wg ciebie jest od środka jest nitowaną konstrukcją metalową co było widac na zdjęcich powyżej. Na tym zdjęciu widać nity z zewnątrz co rzadko na zdjęciach Mosquito można zaobserwować. Był bardzo gładko wykonywany, zaciśniete nity z wgłębieniami chyba się po prostu nie zdarzały zdjęcie z Wingleaders Photo Archive vol.17 dla celów dyskusji. Edytowane Sobota o 19:16 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi