Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Skawinski napisał:

Tu jeszcze dochodzi jedna rzecz w przypadku IBG - formy robią w stali, a to są bardzo-wielocyfrowe sumy. I jak forma jest zahartowana, to koniec - wprowadzanie zmian jest bardzo ryzykowne, bo jak forma pęknie, to trzeba będzie kolejne bardzo-wielocyfrowe sumy wydać.

Podam argument, który mimo wszystko może Cię przekonać, że Mk V był planowany od początku i IBG idzie zgodnie z planem. Otóż da się łatwo zauważyć, że IBG zazwyczaj zaczyna daną rodzinę od wydawania dwóch bardzo różnych zestawów o wysokim potencjale z danej rodziny, a nie idzie chronologicznie - tak było w przypadku Fw 190D (w pierwszym rzucie D-9 i D-15) i IARa (IAR.80 i IAR.81C). Oczywiście dwóch Black Boxów nie było sensu naraz wydawać, no i dolicz ogrom czasu potrzebnego na wydanie czegoś takiego. Mk I/II z 1940 i Mk Vb z Europy Północnozachodniej od samego początku były w planach na początek wydawania. 

Druga sprawa - tak jak pisałem na Britmodellerze przygotowanie wszystkiego do Black Boxa to proces trwający 9-12 miesięcy, bo związany też w wizytami w archiwach, pozyskiwaniem zdjęć, korespondencją ze specjalistami w danych dziedzinach. No i składaniem tego wszystkiego "do kupy", rysowaniem (ogromnych) arkuszy kalkomanii i z napisami eksploatacyjnymi i głównymi oznaczeniami. Tego się nie da przyspieszyć, jeśli "każda dźwigienka" ma być poprawnie. A przynajmniej ja nie umiem. Jak wyjdzie Black Box to proponuję spojrzeć na arkusz kalkomanii z napisami eksploatacyjnymi, uwzględniający różnice miedzy wszystkimi trzema fabrykami, zobaczyć, czy gdziekolwiek można znaleźć do tego gotowce i następnie zastanowić się, ile zrekonstruowanie tego mogło zająć czasu.

Obawiam się, że IBG nie ma wyjścia i musi iść według swojego planu.

No przecież wszyscy zgadzamy się ze sobą, a piszemy z nudów, czyż nie?

Nikt tu przecież Martinello nie odbierał prawa do swojego zdania (i preferencji) i nikt go nawet nie podważał.

Michał

No właśnie.

A każdy potencjalnie kupujący chyba jest zainteresowany opiniami innych przed zakupem.

Dla mnie takim "opiniotwórczym" miejscem jest strona KFS i żałuję, że akurat te modele nie są tam prezentowane.

Cytując cytat "To najlepszy aktualnie model spitfire na rynku..." Ale może pokazać sie lepszy.

nie chce z nowym rokiem psuc zabawy, ale moze admin wydzieli z tematu dyskusje nt IBG vs KFS, a tu skupmy sie na nowosciach

• Like 6
  • Thanks 1

18 godzin temu, Rufe napisał:

Natomiast jestem skłonny zgodzić się z tym IBG przyspiesza z wydaniem Mk. V, aby zdążyć przed Eduardem (oczywiście nikt tego oficjalnie nie przyzna).

Już pisałem na BM, tu może rozwinę (a i tam pewnie za jakiś czas). To są domysły kompletnie pozbawione podstaw. Szukacie sensacji tam, gdzie jej nie ma - i nie mam pojęcia po co. Nie ma żadnego wyścigu. Każda firma robi swoje.  Na marginesie dodam ze dziwnym trafem nikt szeroko nie komentował jak Eduard ogłosił pudełka MkI - to co, też się ścigają? Nie, tak to dawno zaplanowali, nie oglądają się na IBG.
IBG zaczęło od Mk I w połowie ubiegłego roku, a Eduard miał w tym czasie wydawać Mk V, bo miał być gotowy z formami w tym samym czasie. CEO Eduarda poświęcił na omówienie tej sytuacji parę chwil w specjalnym wystąpieniu przed publiką. Tłumaczył że nie ma żadnej wojenki, ani zmowy producentów (bo niektórzy są gotowi w drugą stronę to interpretować). Po prostu dwie firmy wzięły sobie nośny temat, i żadna nie odpuści, bo odpuszczenie narazi ja na straty. Ale postanowili to wydać tak żeby jak najmniej wzajemnie sobie szkodzić.

IBG wydało już cztery modele Mk I. Formy Mk V z IBG były już gotowe w Norymberdze i od roku leżały czekając na swój moment w harmonogramie. Ten moment nastąpił bez związku z wydaniami Eduarda, ale tu nagle pojawiają się teorie spiskowe. Już nie wspominam ile czasu trwało opracowanie całego tematu Spitfire, oraz ile trwa przygotowanie pudełek do wydania - o tym ostatnim pisał trochę Michał.
Obie firmy współpracują od dawna i współpracować będą dalej. W ogóle ta współpraca między różnymi producentami jest dużo większa, niż się Wam wydaje, tylko nikt się nie zamierza dzielić ustaleniami biznesowymi.

7 godzin temu, martinello napisał:

Dla mnie takim "opiniotwórczym" miejscem jest strona KFS i żałuję, że akurat te modele nie są tam prezentowane.

Cytując cytat "To najlepszy aktualnie model spitfire na rynku..." Ale może pokazać sie lepszy.

Spoko, dla innych nie jest - tylko co z tego? Ani to nie jest jedyne miejsce, ani Kamil nie jest wyrocznią (ani nikt tu na forum, czy na innym forum). Nie znajdujesz informacji tu, to szukasz gdzie indziej. Problemu żadnego nie widzę. No i z tymi "opiniotwórczymi" miejscami jest zawsze tak że jednak najlepiej sprawdzić samemu, bo może się okazać że "opiniotwórcza" recenzja przekłamuje, jest tendencyjna (obojętnie w którą stronę i z jakich powodów) lub autorowi zwyczajnie brakuje wiedzy żeby cokolwiek ocenić więc zobaczysz tylko mniej lub bardziej ładne zdjęcia okraszone nic nie niosącym tekstem. Tak jak w całym influenserskim biznesie. Nie żebym miał coś przeciwko, sam w tym przez chwilę uczestniczyłem. Piszę tylko o rozsądku, bezkrytyczne bazowanie na opiniach może być szkodliwe.  Samo postawienie obok siebie dwóch zdjęć dwóch różnych modeli też niewiele Ci da jak nie znasz się na samolocie i nie wiesz który detal jest poprawny a który zmyślony. Z tego powodu ja zawsze wyrabiam sobie własne zdanie i nie bazuję na opiniach. Ale - to wszystko przy założeniu że zależy Ci na tych detalach bo jednak 99,5% odbiorców (choć pewnie grubo nie doszacowałem) ma je w poważaniu. Poczytają dla rozrywki, może nawet popiszą na jakimś forum i zrobią szitstorm ale ostatecznie kupią to co im się bardziej spodoba lub po prostu wezmą to co jest tańsze. W obu przypadkach to co wybiorą,  niekoniecznie będzie lepsze oraz niekoniecznie podoba się "opiniotwórcy". Już o tym pisaliśmy, po co powtarzać.

• Like 2

4 godziny temu, MarCorp napisał:

ostatecznie kupią to co im się bardziej spodoba lub po prostu wezmą to co jest tańsze

..albo jest airfixem, jeśli mieszkają w królestwie lub comonłelfie, dla przykładu.
 Natomiast, popraw mnie, jeśli źle zrozumiałem, ale czy sugerujesz, ze aby podjąć dobrą z własnej perspektywy decyzję zakupową najlepiej jest kupić wszystkie dostępne opcje, a potem wybrać tę, która jest najbliższa oczekiwaniom i potrzebom?