Wojtu204 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, MIRAGE 5 napisał: Trochę dziwi mnie to biadolenie na banzaja , a tam jest napisane Preorder to zagwarantowanie sobie dostępności modelu jako pierwszy. Często w niższej cenie niż cena regularna w sklepie (TYLKO PRZY PŁATNOŚCI OD RAZU - W PRZYPADKU WYBORU PŁATNOŚCI "ZA POBRANIEM" CENA MOŻE ULEC ZMIANIE.Preorder polega na tym że płacisz teraz a model dostaniesz dopiero zaraz po premierze. Czasami udaję się że model wysyłamy dzień przed premierą - wtedy w dniu premiery model jest już u Ciebie. Na model z preordera czeka się TYDZIEŃ, miesiąc, dwa a czasami i 6 lub 8 miesięcy. Możliwe, choć może to być tylko moja interpretacja, że opis dotyczy wprowadzenia do sprzedaży w Banzai, a nie na polskim rynku. I myślę, że taki ma to sens - sklep dostaje modele i w pierwszej kolejności wysyła do tych, którzy zamówili w preorderze. A że z różnych powodów modele w sklepie pojawiają się później niż w ogólnodostępnej sprzedaży... W Banzai kupowałem nieraz, nierzadko w preoderze i mam świadomość, że termin wejścia do tego sklepu nie jest taki sam, jak w innych i trzeba poczekać dłużej - ja mogę, cena mi to rekompensuje (czasem jest to kilkanaście PLN, ale częściej kilkadziesiąt, zdarza się i ponad 100, więc sumarycznie nie mam powodów do biadolenia ) A jeśli ktoś nie może, lub nie chce czekać i wybiera inną ofertę, nawet droższą, to jest to jego decyzja, którą powinniśmy uszanować Mamy na szczęście jeszcze wybór zarówno modeli do sklejania jak i sklepów, gdzie możemy je kupować i każde podejście jest dobre, dopóki nie działamy na czyjąś szkodę, a sami mamy spełnione swoje modelarskie "chcenia" Edytowane 22 Marca 2023 przez Wojtu204 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) mój preorderowy ICM jeszcze nie dotarł, Banzai był pierwszy z ofertą, teraz taniej wraz z kosztami wysyłki jest u innych ale też nie będzie gwarancji, że po zwrocie pieniędzy inny sklep będzie miał go jeszcze po lepszej cenie, no cóż: jak nie covid to wojna, huragan na oceanie lub piraci Edytowane 22 Marca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 W dniu 21.03.2023 o 20:31, _OldMan_ napisał: Ja trzy tygodnie temu wycofałem zamówienie na ten i jeszcze dwa inne modele. Dostałem bez problemu zwrot kasy. Może się mylę, ale w preorderze oczekuję niższej ceny, ale też szybszej dostawy. W tym przypadku cena nie rekompensuje opóźnienia w dostawie. Mam podobne zdanie, preorder jednak powinien być obsłużony najpierw. No nic , dam jeszcze tydzień jak nie będzie info wycofam, bo model jest powszechnie dostępny od stycznia. Może Banzai powinien uzupełnić opis u siebie co znaczy Preorder w ich ocenie, bo raczej w większości preorder to możliwość zamówienia i obsłużeni jako pierwsze...... Model jest dostępny od stycznia w PL więc jestem lekko zdziwiony. Następnym razem nie zamówię niczego z preorder w tym sklepie, ale nie chodzi tutaj że nie wywiązują się tylko nawet nie są w stanie opisać kiedy otrzymają zamówienie. Zamawiając w 10.2022 było powiedziane że pojawi się 12.2022 lub 1.2023.... także na to liczyłem.......zaraz będzie kwiecień i nikt nic nie wie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 A Chiński producent zabawek dokłada kolejnego HIPa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 W dniu 22.03.2023 o 21:07, raptorf22 napisał: Mam podobne zdanie, preorder jednak powinien być obsłużony najpierw. No nic , dam jeszcze tydzień jak nie będzie info wycofam, bo model jest powszechnie dostępny od stycznia. Może Banzai powinien uzupełnić opis u siebie co znaczy Preorder w ich ocenie, bo raczej w większości preorder to możliwość zamówienia i obsłużeni jako pierwsze...... Model jest dostępny od stycznia w PL więc jestem lekko zdziwiony. Następnym razem nie zamówię niczego z preorder w tym sklepie, ale nie chodzi tutaj że nie wywiązują się tylko nawet nie są w stanie opisać kiedy otrzymają zamówienie. Zamawiając w 10.2022 było powiedziane że pojawi się 12.2022 lub 1.2023.... także na to liczyłem.......zaraz będzie kwiecień i nikt nic nie wie. Akurat preordery u nich sa znacząco tańsze niż cena rynkowa i to jest siła tej oferty. Jak chcesz mieć najszybciej to patrz na plastmodel, oni ściagają z tego co słyszałem np Tamke z CZ, żeby być pierwszymi ( tak np było z Phantomem) ale cena jest okazała. Mam preorder na F-35 za 299 i spokojnie poczekam, nie mam ciśnienia, żeby go kupić za ponad 400 zeta. Teraz masz preorder na C.714 za 129 a w jednym ze sklepów już jest za 169. Nawet z rabatem jest dużo taniej. Ceny dzisiaj sa już tak abstrakcyjne na modele ( nowe 190 z IBG za ponad 90 zeta w 72), że szok, że ktoś jeszcze sprzedaje cokolwiek taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Ja zrezygnowałem tylko raz z perordera na airfixowego Vulcana- po 6 miesiącach dostępności modelu w innych sklepach. Różnica w cenie wyniosła ok 30zl. Zrobiłem to tylko z obawy, że model zniknie z rynku tak jak np. Valiant. W przypadku innych preorderów spokojnie czekałem i niewykluczam ponownych zamówień w tym systemie. Nie ma co się gorączkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 28 Marca 2023 Share Napisano 28 Marca 2023 W preorderze, wysyłka od 14 kwietnia. https://plastmodel.pl/p/656/71139/academy-12348-a-10c-thunderbolt-ii-75th-fs-flying-tigers-1-48-samoloty-odrzutowe-skala-1-48-modele-samolotow-wojskowych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 9 godzin temu, _OldMan_ napisał: W preorderze, wysyłka od 14 kwietnia. https://plastmodel.pl/p/656/71139/academy-12348-a-10c-thunderbolt-ii-75th-fs-flying-tigers-1-48-samoloty-odrzutowe-skala-1-48-modele-samolotow-wojskowych.html Przyznam, że cena bardzo pozytywnie zaskakuje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 17 minut temu, Psar77 napisał: Przyznam, że cena bardzo pozytywnie zaskakuje!!! Ja kupiłem swojego za 139zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Dla mnie to szok w porównaniu do MiGa29 z GWH praktycznie 2x droższego a na pewno przynajmniej 2x mniejszego. Mam tego A-10 i to jest duuużo plastiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 38 minut temu, Psar77 napisał: Dla mnie to szok w porównaniu do MiGa29 z GWH praktycznie 2x droższego a na pewno przynajmniej 2x mniejszego. Mam tego A-10 i to jest duuużo plastiku Nieuchronnie nadchodzi czas na przejście do większej, znaczy się mniejszej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 6 minut temu, burzatg napisał: Nieuchronnie nadchodzi czas na przejście do większej, znaczy się mniejszej skali Wzbraniam się ile mogę. Myślę, że ciężej jest zrobić dobrze wyglądający model w 48. One są ... takie wielkie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 7 minut temu, Psar77 napisał: Wzbraniam się ile mogę. Myślę, że ciężej jest zrobić dobrze wyglądający model w 48. One są ... takie wielkie ! Ale robią wrażenie Przyznam, że oglądając twojego Kocura w 72 w Bytomiu czułem, że w 48 się odnajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Takie coś ma być jeszcze w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 W dniu 29.03.2023 o 07:44, mirage3 napisał: Ja kupiłem swojego za 139zł A gdzie kolega tak tanio kupił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyku741 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 4 godziny temu, mirage3 napisał: Takie coś ma być jeszcze w marcu Ten model miał/ma być dostępny w limitowanej edycji na show modelarskim w Szanghaju więc nie napalałbym się Info od Yufei Mao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 8 godzin temu, Pawel.G napisał: A gdzie kolega tak tanio kupił? Na KS-Model ale cena wyjściowa jest już wyższa więc z rabatem już tak tanio nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Na kwiecień z kolei taka "wariacja" się zapowiada więcej szczegółów można podejrzeć tu: https://www.1999.co.jp/10963893 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Teraz to ja poproszę jeszcze Su-30MKM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 A to ja jeszcze MKK poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyku741 Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 Jak zrobię SM, Su-35, Su-27B i kolejnego UB oraz zakupię osobną gablotkę na Flankery to biere! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 W dniu 31.03.2023 o 08:04, Pawel.G napisał: A to ja jeszcze MKK poproszę To nie z tej rodziny, Su-30MKK, MK2, M2 to już inny samolot jest. Ale jak najbardziej mogą zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Zbliża się premiera brakującego polonika do kolekcji sprzętu z wojny polsko-bolszewickiej 1920: https://aeroscale.net/news/breguet-14-a-b-sprue-shots Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez KP.Taurus 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matheas Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Wprawdzie model niby nie nowy, ALE z plusem za polskie malowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 To będzie chociaż wersja C, czy jak za pierwszym razem A w pudle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi