Maverick33 Napisano 21 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2020 potem będzie Daglezja właściwie już się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 To już jest inny wymiar modelarstwa-XXl w pełną gębą. Kiedyś nie każdy miał kolorowy telewizor. Pytanie-kiedy każdy z nas, albo przynajmniej większość będzie sobie w rozsądnych kosztach i czasie wyprodukować ulubiony model w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz13 Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Myślę że największym problemem jest tu projekt 3D, żeby go stworzyć trzeba poświęcić trochę czasu.....z mocnym akcentem na "trochę". Proste elementy można narysować z głowy, skomplikowane urządzenia jakim jest np pojazd typu Jelcz, składajacy sie z tysięcy części wymaga już obszernej dokumentacji 2d, rysunków, zdjęć itp aby oddac ich ksztalt i charakter. Sama drukarka, czy dostęp do takiego sprzetu sredniej klasy chyba nie jest juz wielkim problemem..... niestety nie mam pojecia o realnych kosztach takiego wydruku... To z czym się do tej pory spotkałem jest drogie ale zawsze do tej pory jest to cena wydruku wraz z projektem...... a praca zawsze kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 26 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2020 Prace postępują - zamontowałem uchwyty zbiorników paliwa, - filtr powietrza oraz skrzynkę pod filtrem - osłonę wraz z tłumikiem - rurę wydechową oraz rurę od silnika do tłumika - bębny - dolną osłonę silnika - tylna belkę - filtr paliwa - pierwsza próba postawienia wozu na kołach - bębny pięknie wchodzą na styk w felgi - próbne zamontowanie jednego ze zbiorników paliwa - teraz będą montowane mocowania amortyzatorów i reszte drobnego wyposażenia Miłego oglądania 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 26 Stycznia 2020 Share Napisano 26 Stycznia 2020 Będziesz jeszcze malował te elementy czy zostawisz w szarym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 26 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Oczywiście że będę malował na słuszny kolor czyli RAL 6006 Edytowane 26 Stycznia 2020 przez Maverick33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 Świetna robota. Wyglada super z tymi nowymi detalami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Witam Prace troszkę spowolniły ze względu na kręgosłup - także panowie i panie szanujcie zdrowie - modelarstwo , komputer nie służą dobrze dla naszego kręgosłupa. Na szczęście rehabilitacja daje efekty także możemy kontynuować budowę modelu. Powoli zaczynam zabierać się za złożenie wszystkiego do kupy. Dodrukowałem parę istotnych elementów : chłodnica powstała już cała kabina + drzwi jeszcze gołe - dojdzie do nich część wewnętrzna klapa na dachu leżanka do kabiny komplet skrzynek pod pakę przymiarka paki na rame - leży idealnie poskładane elementy zawieszenia oraz bębny wraz z układem hamucowym zlożyłem również zabudowę tylną - pakę wylądowała również pod paką drabina wyciąłem laserem ławeczki - przymiarka i powstały pałąki paki - pozostaje je polączyć poprzecznymi wzmocnieniami teraz w miarę wolnego czasu - a się go więcej szykuje - zacznę malować model na kolor RAL 6006 Niedługo pokaże efekty po pomalowaniu i złożeniu do kupy większości modelu Pozostał oczywiście jeszcze silnik - troszkę przy nim jest roboty Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Fajna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 W dniu 26.01.2020 o 20:34, Maverick33 napisał: Oczywiście że będę malował na słuszny kolor czyli RAL 6006 Użyjesz jakiej farby do lakierowania Bartka tego lakieru z mieszalni lakierów samochodowych czy farbę Model mastera 6006 ?Albo inną AK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Na dzień dzisiejszy raczej Model Master - samochodowa za bardzo śmierdzi a w domu wiadomo jak jest. Ak - coś z tym kolorem jest ne tak - potestowałem i Model MAster bardziej zgodny z RAL 6006. Takze dziś zaczynamy malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 W dniu 26.03.2020 o 15:43, Maverick33 napisał: Na dzień dzisiejszy raczej Model Master - samochodowa za bardzo śmierdzi a w domu wiadomo jak jest. Ak - coś z tym kolorem jest ne tak - potestowałem i Model MAster bardziej zgodny z RAL 6006. Takze dziś zaczynamy malować Hej, A jaki to numer farby Model Mastera? Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Model Master 2148 lub Vallejo RAL6006 przy próbach Model Master wyszedł lepiej Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Maverick33 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 WItam Nareszcie po dłuższej przerwie udało się pomalować części i zaczął się proces składania modelu. Dziś przyklejone tylne koła, zbiorniki paliwa - reszta tylko przymiarki - bo pod pakę przyjdzie jeszcze hol a na górę ławki i całe pokrycie paki. Następnym etapem będzie pomalowanie i złożenie kabiny ale to w następnej odsłonie Pozdrawiam i życzę miłego oglądania 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 rewelacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Bomba, wielki szacun! Teraz mogę przyznać, że przy tych przezroczystych (przez to trudnych do zobrazowania na foto) elementach na zdjęciach nieco bałem się o efekt końcowy, jak widać - niesłusznie! Kręgosłup OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 Kręgosłup czasami dokucza - ale trochę ćwiczeń i można budować :). Przyznam ,że przezroczysta żywica jest ciężka jak na nią się patrzy ale po nałożeniu podkładu wszystko jest ok. Dziś dojdzie szara żywica więc wydruki już normalnie wyglądać Na żywo wygląda to jeszcze lepiej - sam się zaskoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Ładnie to zaczyna wyglądać. Można zapytać z jakiej drukarki korzystasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 Anycubic Photon S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2020 Kolejna porcja fotek z budowy Paka prawie gotowa - następny krok to pałąki i plandeka Kabina wstępnie złożona teraz - malowanie, wyposażanie w poręcze i elementy typu gaśnica, uchwyty na karabiny, łom, łopata i siekierka nawet kanapa się znalazła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Czerwca 2020 Share Napisano 14 Czerwca 2020 Świetna robota. Będzie można toto nabyć, czy produkcja jednostkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 16 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2020 Poczekamy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 16 Czerwca 2020 Share Napisano 16 Czerwca 2020 Niesamowite, podziwiam kwestia zaprojektowania tego w 3d majstersztyk. Poziom szczegółowości i detalu jak z biura projektowego- korzystałeś z jakiejś dokumentacji pojazdu, bo nie wyobrażam sobie zdejmowania wymiarów z rzeczywistego pojazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 7 godzin temu, x_bandit napisał: Niesamowite, podziwiam kwestia zaprojektowania tego w 3d majstersztyk. Poziom szczegółowości i detalu jak z biura projektowego- korzystałeś z jakiejś dokumentacji pojazdu, bo nie wyobrażam sobie zdejmowania wymiarów z rzeczywistego pojazdu? Sugeruję spojrzeć na stopkę z informacjami o Koledze Maverick33. Z tego powodu liczę też na wersje "komercyjną" tego modelu http://www.adwproject.opole.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi