letalin Napisano 7 Października 2024 Napisano 7 Października 2024 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: Skany do pobrania to niestety piractwo , a po za tym pytanie jak skanowane były bo jak byle jak to się długości poszczególnych elementów mogą się zmienić i nic nie będzie pasować . Tak, to niestety piractwo. Redakcja "MM" miala kiedys ambicje wydawania reprintow, ktore dzieki nowym kolorom i dobremu papierowi wygladaly b.atrakcyjnie, duzo lepiej, niz wiekowe oryginaly. Niestety porzucili ten pomysl, widocznie nawet nakladow rzedu 200 szt nie byli w stanie sprzedac, aby sie to zwrocilo. Na FB mozna znalezc kilka osob, ktore przerabiaja te pirackie wycinanki, dajac im nowe malowania, czasem wzbogacajac o jakies nowe czesci i udostepniajac bez zadnych oplat. I ludzie to lepia, nie tylko w Polsce. Cytuj
pmroczko Napisano 7 Października 2024 Napisano 7 Października 2024 Moje pytanie - bo nie znam się na tym - w jaki sposób jest to piractwo? Praca pracowników staje się własnością zatrudniającej ich firmy - w tym przypadku LOK - a LOK jest organizacją państwową. Za czasów socjalizmu wszyscy zrzucaliśmy się na LOK a i teraz z tego co wiem finansujemy ją z naszych podatków, czy w związku z tym nie mamy prawa do korzystania z ich pracy? Przynajmniej ze wzorów wytworzonych ze środków pochodzących od naszych ciężko pracujących przodków jeszcze przed wejściem przepisów o prawach autorskich? 1 Cytuj
India Napisano 7 Października 2024 Napisano 7 Października 2024 Pytanie czy nie ma tu zastosowania punkt 3 - prawo autorskie Art. 36. Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat pięćdziesięciu: 1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych, 2) jeżeli twórca nie jest znany - od pierwszej publikacji, a gdy utwór nie został opublikowany - od jego ustalenia, chyba że przed upływem tego terminu nazwisko twórcy zostało za jego zgodą ujawnione, 3) od pierwszej publikacji, jeżeli z mocy ustawy autorskie prawa majątkowe przysługują innej osobie niż twórca, a gdy utwór nie został opublikowany - od jego ustalenia. Czyli wypuszczone przed 1974 - by już były nie objęte? Nie jestem prawnikiem, ale tak mi wychodzi. Może ktoś biegły się wypowie. 1 Cytuj
HKK Napisano 8 Października 2024 Napisano 8 Października 2024 (edytowane) 15 godzin temu, India napisał: Czyli wypuszczone przed 1974 - by już były nie objęte? Zależy, czy autor odsprzedał swoje prawa wydawnictwu, czy tylko udzielił zgody na publikację. W PRL-u to nie było chyba zbyt ściśle ustalane. W pierwszym przypadku, miałbyś chyba rację. Opublikowano przed 1974, to prawa wydawnictowa wygasły. W drugim przypadku jeśli autor żyje, to dalej ma prawa majątkowe, a jeśli nie, jego spadkobiercy zachowują prawa przez 50 lat od śmierci autora. Pod warunkiem, że wycinankę MM potraktujemy jako utwór. Ale raczej tak jest. W przypadku takich utworów, ich skopiowanie z sieci (na własny użytek) jest legalne. Ale umieszczenie w sieci już nie. W trakcie trwania ochrony oczywiście. Edytowane 8 Października 2024 przez HKK Cytuj
letalin Napisano 8 Października 2024 Napisano 8 Października 2024 Skopiowanie z sieci, wprowadzenie daleko idacych zmian i ponowne umieszczenie w sieci. Bez wzgledu na wiek wydawnictwa. Legalne, czy nie? Cytuj
HKK Napisano 8 Października 2024 Napisano 8 Października 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, letalin napisał: Skopiowanie z sieci, wprowadzenie daleko idacych zmian i ponowne umieszczenie w sieci. Bez wzgledu na wiek wydawnictwa. Legalne, czy nie? Chyba nie. Bo jest ingerencją w czyjeś dzieło bez zgody autora. Prawa do autorstwa nie przemijają. Tylko prawa do czerpania zysków z dzieła są ograniczone w czasie. Można wziąć Trylogię Sienkiewicza, wydać i sprzedawać bez niczyjej zgody. Prawa majątkowe wygasły. Ale przerobić i wydać jako swoje nie można. Ale co konkretnie można a czego nie to już prawnika trzeba pytać. No i oczywiście jest kwestia kto miałby zgłaszać pretensje. Edytowane 8 Października 2024 przez HKK Cytuj
Cypis Napisano 8 Października 2024 Napisano 8 Października 2024 (edytowane) 2 godziny temu, HKK napisał: Ale co konkretnie można a czego nie to już prawnika trzeba pytać. I to zależy jakiego prawnika , pamiętam jak w Krakowie prawnicy odzyskiwali kamienice pożydowskie na podstawie upoważnienia żyda właściciela kamienicy, który to żyd w momencie udzielania upoważnienia miał 126 lat. Edytowane 8 Października 2024 przez Cypis 1 Cytuj
HKK Napisano 8 Października 2024 Napisano 8 Października 2024 (edytowane) Pogrzebałem trochę i okazuje się, że jeśli weźmiesz MM którego autorskie prawa majątkowe wygasły i przerobisz tak, aby nie przyniosło to ujmy oryginalnemu autorowi (np. poprawisz czy udoskonalisz) to możesz takie coś rozpowszechniać i nawet sprzedawać pod warunkiem, że podasz też nazwisko oryginalnego twórcy. Ale uwaga! Jeśli to opracowanie zawiera jakieś zastrzeżone znaki towarowe lub wzory użytkowe np. markę Rolls-Royce, Boening lub nawet PZL bez zgody obecnego właściciela marki, to można narazić się na pozew. Bez względu na to, czy oryginalny autor taką zgodę miał lub nie. Edytowane 8 Października 2024 przez HKK 1 Cytuj
kopernik Napisano 8 Października 2024 Autor Napisano 8 Października 2024 (edytowane) Przeglądając SP z 1989/20 trafiłem na taki kwiatek. Ka-26 Edytowane 8 Października 2024 przez kopernik Cytuj
Wymysl Napisano 8 Października 2024 Napisano 8 Października 2024 Godzinę temu, kopernik napisał: Przeglądając SP z 1989/20 trafiłem na taki kwiatek. Ka-26 Zazwyczaj pisząc "kwiatek" ma się na myśli błąd. Czy Ty użyłeś tego słowa w takim znaczeniu, czy może miałeś na myśli ciekawostkę? Cytuj
barszczo Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 Latały Kamowy w moich okolicach, druga połowa lat osiemdziesiątych. Przynależności państwowej nie pamiętam. Mamy sporo lasów dookoła. 1 Cytuj
KRYSTEK Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 Ka-26 latał z lotniska Katowice - Muchowiec. 1 Cytuj
Artek82 Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) Te Kamowy były dzierżawione z Białorusi lub z Węgier przez jakiś czas. W Toruniu w bazie bywał krótko taki jeden chyba jakoś w 1990 roku tylko nie pamiętam czy białoruski czy węgierski. Natomiast na 100% pamiętam że w Toruniu stacjonowały Dromadery na węgierskich znakach odkupione do Polski. Jako dowód foto Miłosza Rusieckiego z tamtego okresu i w tle Dromader na HA- w Toruniu Edytowane 9 Października 2024 przez Artek82 Cytuj
barszczo Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 2 godziny temu, KRYSTEK napisał: Ka-26 latał z lotniska Katowice - Muchowiec. To mógł być ten sam. Cytuj
mmr Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 16 godzin temu, Wymysl napisał: Zazwyczaj pisząc "kwiatek" ma się na myśli błąd. Czy Ty użyłeś tego słowa w takim znaczeniu, czy może miałeś na myśli ciekawostkę? ładne kwiatki = ciekawa historia. I tego bym sie trzymal Cytuj
giberes Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 kopernik napisał "kwiatek", bez 'ładny ', a to na załączonym screenie jednoznacznie jest opisane jako "błąd", nawet 2x. Cytuj
Artek82 Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 23 godziny temu, kopernik napisał: Przeglądając SP z 1989/20 trafiłem na taki kwiatek. Ka-26 Znalazłem zdjęcie Miłosza Rusieckiego z Ka-26 z takim opisem: "W 1989 r. w drugiej połowie wakacji przyleciał do Torunia Kamow Ka-26 wyczarterowany z wileńskiego oddziału Aerofłotu do patrolowania lasów i wykrywania ognisk pożarów. Latał z naszego lotniska do końca sezonu." 1 Cytuj
Grzes Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 Nie pamiętam czy tyczyło się to Rosji czy Węgier, ale czytałem, że użytkownicy Ka-26 dali im przydomek "Taniec z szablami" Cytuj
barszczo Napisano 10 Października 2024 Napisano 10 Października 2024 11 godzin temu, Artek82 napisał: Znalazłem zdjęcie Miłosza Rusieckiego z Ka-26 z takim opisem Dokładnie taki dziwoląg latał nad moimi terenami, prawdopodobnie z bazy na katowickim Muchowcu. Cytuj
Wymysl Napisano 10 Października 2024 Napisano 10 Października 2024 21 godzin temu, mmr napisał: ładne kwiatki = ciekawa historia. I tego bym sie trzymal 20 godzin temu, giberes napisał: kopernik napisał "kwiatek", bez 'ładny ', a to na załączonym screenie jednoznacznie jest opisane jako "błąd", nawet 2x. Szczerze mówiąc, to nie chodziło mi związki frazeologiczne jako takie, a jedynie miał to być wstęp do podzielenia się informacją, że Ka-26 w Polsce latały (co już koledzy za mnie zrobili) Toruński epizod opisał w ilustrowanym artykule Miłosz Rusiecki w "Gapie" nr 14. Ka-26 latał tam na patrolowanie lasów z radzieckim pilotem i polskim obserwatorem w 1989 roku. Pochodził z litewskiego oddziału Aerofłotu. Zanim przyleciał do Torunia działał na Śląsku. Cytuj
barszczo Napisano 10 Października 2024 Napisano 10 Października 2024 (edytowane) W internecie jest wszystko, jest i Kamow na Muchowcu w 1989 roku : I jeszcze jedno zdjęcie autorstwa Miłosza Rusieckiego: Edytowane 10 Października 2024 przez barszczo 1 1 Cytuj
kopernik Napisano 10 Października 2024 Autor Napisano 10 Października 2024 9 godzin temu, Wymysl napisał: Szczerze mówiąc, to nie chodziło mi związki frazeologiczne jako takie, a jedynie miał to być wstęp do podzielenia się informacją, że Ka-26 w Polsce latały (co już koledzy za mnie zrobili) Toruński epizod opisał w ilustrowanym artykule Miłosz Rusiecki w "Gapie" nr 14. Ka-26 latał tam na patrolowanie lasów z radzieckim pilotem i polskim obserwatorem w 1989 roku. Pochodził z litewskiego oddziału Aerofłotu. Zanim przyleciał do Torunia działał na Śląsku. No i Kolega przekombinował. Następnym razem, zachęcam do podzielenie się posiadaną wiedzą. od razu. Nie każdy jest Alfą i Omegą z wiedzą na każdy temat. 1 Cytuj
Wojtek59 Napisano 11 Października 2024 Napisano 11 Października 2024 12 godzin temu, barszczo napisał: W internecie jest wszystko, jest i Kamow na Muchowcu w 1989 roku : I jeszcze jedno zdjęcie autorstwa Miłosza Rusieckiego: W latach 70tych zlepiłem model tego śmigłowca z NRD-owskiego MM "w sreberku z czekolady". Cytuj
kopernik Napisano 11 Października 2024 Autor Napisano 11 Października 2024 SP 1989.18. Można sobie przypomnieć, czego się szukało po sklepach ... 1 Cytuj
India Napisano 13 Października 2024 Napisano 13 Października 2024 Dzisiejsze łupy. Foka- 1961 (?) Ciekawe konstrukcje- 1969 Giganty przestworzy- 1966 Śmigłowce - 1958 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi