letalin Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: Skany do pobrania to niestety piractwo , a po za tym pytanie jak skanowane były bo jak byle jak to się długości poszczególnych elementów mogą się zmienić i nic nie będzie pasować . Tak, to niestety piractwo. Redakcja "MM" miala kiedys ambicje wydawania reprintow, ktore dzieki nowym kolorom i dobremu papierowi wygladaly b.atrakcyjnie, duzo lepiej, niz wiekowe oryginaly. Niestety porzucili ten pomysl, widocznie nawet nakladow rzedu 200 szt nie byli w stanie sprzedac, aby sie to zwrocilo. Na FB mozna znalezc kilka osob, ktore przerabiaja te pirackie wycinanki, dajac im nowe malowania, czasem wzbogacajac o jakies nowe czesci i udostepniajac bez zadnych oplat. I ludzie to lepia, nie tylko w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października Moje pytanie - bo nie znam się na tym - w jaki sposób jest to piractwo? Praca pracowników staje się własnością zatrudniającej ich firmy - w tym przypadku LOK - a LOK jest organizacją państwową. Za czasów socjalizmu wszyscy zrzucaliśmy się na LOK a i teraz z tego co wiem finansujemy ją z naszych podatków, czy w związku z tym nie mamy prawa do korzystania z ich pracy? Przynajmniej ze wzorów wytworzonych ze środków pochodzących od naszych ciężko pracujących przodków jeszcze przed wejściem przepisów o prawach autorskich? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października Pytanie czy nie ma tu zastosowania punkt 3 - prawo autorskie Art. 36. Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat pięćdziesięciu: 1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych, 2) jeżeli twórca nie jest znany - od pierwszej publikacji, a gdy utwór nie został opublikowany - od jego ustalenia, chyba że przed upływem tego terminu nazwisko twórcy zostało za jego zgodą ujawnione, 3) od pierwszej publikacji, jeżeli z mocy ustawy autorskie prawa majątkowe przysługują innej osobie niż twórca, a gdy utwór nie został opublikowany - od jego ustalenia. Czyli wypuszczone przed 1974 - by już były nie objęte? Nie jestem prawnikiem, ale tak mi wychodzi. Może ktoś biegły się wypowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października (edytowane) 15 godzin temu, India napisał: Czyli wypuszczone przed 1974 - by już były nie objęte? Zależy, czy autor odsprzedał swoje prawa wydawnictwu, czy tylko udzielił zgody na publikację. W PRL-u to nie było chyba zbyt ściśle ustalane. W pierwszym przypadku, miałbyś chyba rację. Opublikowano przed 1974, to prawa wydawnictowa wygasły. W drugim przypadku jeśli autor żyje, to dalej ma prawa majątkowe, a jeśli nie, jego spadkobiercy zachowują prawa przez 50 lat od śmierci autora. Pod warunkiem, że wycinankę MM potraktujemy jako utwór. Ale raczej tak jest. W przypadku takich utworów, ich skopiowanie z sieci (na własny użytek) jest legalne. Ale umieszczenie w sieci już nie. W trakcie trwania ochrony oczywiście. Edytowane 8 Października przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października Skopiowanie z sieci, wprowadzenie daleko idacych zmian i ponowne umieszczenie w sieci. Bez wzgledu na wiek wydawnictwa. Legalne, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października (edytowane) 1 godzinę temu, letalin napisał: Skopiowanie z sieci, wprowadzenie daleko idacych zmian i ponowne umieszczenie w sieci. Bez wzgledu na wiek wydawnictwa. Legalne, czy nie? Chyba nie. Bo jest ingerencją w czyjeś dzieło bez zgody autora. Prawa do autorstwa nie przemijają. Tylko prawa do czerpania zysków z dzieła są ograniczone w czasie. Można wziąć Trylogię Sienkiewicza, wydać i sprzedawać bez niczyjej zgody. Prawa majątkowe wygasły. Ale przerobić i wydać jako swoje nie można. Ale co konkretnie można a czego nie to już prawnika trzeba pytać. No i oczywiście jest kwestia kto miałby zgłaszać pretensje. Edytowane 8 Października przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października (edytowane) 2 godziny temu, HKK napisał: Ale co konkretnie można a czego nie to już prawnika trzeba pytać. I to zależy jakiego prawnika , pamiętam jak w Krakowie prawnicy odzyskiwali kamienice pożydowskie na podstawie upoważnienia żyda właściciela kamienicy, który to żyd w momencie udzielania upoważnienia miał 126 lat. Edytowane 8 Października przez Cypis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października (edytowane) Pogrzebałem trochę i okazuje się, że jeśli weźmiesz MM którego autorskie prawa majątkowe wygasły i przerobisz tak, aby nie przyniosło to ujmy oryginalnemu autorowi (np. poprawisz czy udoskonalisz) to możesz takie coś rozpowszechniać i nawet sprzedawać pod warunkiem, że podasz też nazwisko oryginalnego twórcy. Ale uwaga! Jeśli to opracowanie zawiera jakieś zastrzeżone znaki towarowe lub wzory użytkowe np. markę Rolls-Royce, Boening lub nawet PZL bez zgody obecnego właściciela marki, to można narazić się na pozew. Bez względu na to, czy oryginalny autor taką zgodę miał lub nie. Edytowane 8 Października przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października (edytowane) Przeglądając SP z 1989/20 trafiłem na taki kwiatek. Ka-26 Edytowane 8 Października przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października Godzinę temu, kopernik napisał: Przeglądając SP z 1989/20 trafiłem na taki kwiatek. Ka-26 Zazwyczaj pisząc "kwiatek" ma się na myśli błąd. Czy Ty użyłeś tego słowa w takim znaczeniu, czy może miałeś na myśli ciekawostkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Latały Kamowy w moich okolicach, druga połowa lat osiemdziesiątych. Przynależności państwowej nie pamiętam. Mamy sporo lasów dookoła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Ka-26 latał z lotniska Katowice - Muchowiec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października (edytowane) Te Kamowy były dzierżawione z Białorusi lub z Węgier przez jakiś czas. W Toruniu w bazie bywał krótko taki jeden chyba jakoś w 1990 roku tylko nie pamiętam czy białoruski czy węgierski. Natomiast na 100% pamiętam że w Toruniu stacjonowały Dromadery na węgierskich znakach odkupione do Polski. Jako dowód foto Miłosza Rusieckiego z tamtego okresu i w tle Dromader na HA- w Toruniu Edytowane 9 Października przez Artek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października 2 godziny temu, KRYSTEK napisał: Ka-26 latał z lotniska Katowice - Muchowiec. To mógł być ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmr Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października 16 godzin temu, Wymysl napisał: Zazwyczaj pisząc "kwiatek" ma się na myśli błąd. Czy Ty użyłeś tego słowa w takim znaczeniu, czy może miałeś na myśli ciekawostkę? ładne kwiatki = ciekawa historia. I tego bym sie trzymal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października kopernik napisał "kwiatek", bez 'ładny ', a to na załączonym screenie jednoznacznie jest opisane jako "błąd", nawet 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października 23 godziny temu, kopernik napisał: Przeglądając SP z 1989/20 trafiłem na taki kwiatek. Ka-26 Znalazłem zdjęcie Miłosza Rusieckiego z Ka-26 z takim opisem: "W 1989 r. w drugiej połowie wakacji przyleciał do Torunia Kamow Ka-26 wyczarterowany z wileńskiego oddziału Aerofłotu do patrolowania lasów i wykrywania ognisk pożarów. Latał z naszego lotniska do końca sezonu." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Nie pamiętam czy tyczyło się to Rosji czy Węgier, ale czytałem, że użytkownicy Ka-26 dali im przydomek "Taniec z szablami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października 11 godzin temu, Artek82 napisał: Znalazłem zdjęcie Miłosza Rusieckiego z Ka-26 z takim opisem Dokładnie taki dziwoląg latał nad moimi terenami, prawdopodobnie z bazy na katowickim Muchowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października 21 godzin temu, mmr napisał: ładne kwiatki = ciekawa historia. I tego bym sie trzymal 20 godzin temu, giberes napisał: kopernik napisał "kwiatek", bez 'ładny ', a to na załączonym screenie jednoznacznie jest opisane jako "błąd", nawet 2x. Szczerze mówiąc, to nie chodziło mi związki frazeologiczne jako takie, a jedynie miał to być wstęp do podzielenia się informacją, że Ka-26 w Polsce latały (co już koledzy za mnie zrobili) Toruński epizod opisał w ilustrowanym artykule Miłosz Rusiecki w "Gapie" nr 14. Ka-26 latał tam na patrolowanie lasów z radzieckim pilotem i polskim obserwatorem w 1989 roku. Pochodził z litewskiego oddziału Aerofłotu. Zanim przyleciał do Torunia działał na Śląsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października (edytowane) W internecie jest wszystko, jest i Kamow na Muchowcu w 1989 roku : I jeszcze jedno zdjęcie autorstwa Miłosza Rusieckiego: Edytowane 10 Października przez barszczo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października 9 godzin temu, Wymysl napisał: Szczerze mówiąc, to nie chodziło mi związki frazeologiczne jako takie, a jedynie miał to być wstęp do podzielenia się informacją, że Ka-26 w Polsce latały (co już koledzy za mnie zrobili) Toruński epizod opisał w ilustrowanym artykule Miłosz Rusiecki w "Gapie" nr 14. Ka-26 latał tam na patrolowanie lasów z radzieckim pilotem i polskim obserwatorem w 1989 roku. Pochodził z litewskiego oddziału Aerofłotu. Zanim przyleciał do Torunia działał na Śląsku. No i Kolega przekombinował. Następnym razem, zachęcam do podzielenie się posiadaną wiedzą. od razu. Nie każdy jest Alfą i Omegą z wiedzą na każdy temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października 12 godzin temu, barszczo napisał: W internecie jest wszystko, jest i Kamow na Muchowcu w 1989 roku : I jeszcze jedno zdjęcie autorstwa Miłosza Rusieckiego: W latach 70tych zlepiłem model tego śmigłowca z NRD-owskiego MM "w sreberku z czekolady". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Października Autor Share Napisano 11 Października SP 1989.18. Można sobie przypomnieć, czego się szukało po sklepach ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października Dzisiejsze łupy. Foka- 1961 (?) Ciekawe konstrukcje- 1969 Giganty przestworzy- 1966 Śmigłowce - 1958 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi