pmroczko Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 Jak na tamte czasy, to przecież on był bardzo porządny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 8 minut temu, pmroczko napisał: Jak na tamte czasy, to przecież on był bardzo porządny! Pewnie tak Ale po złożeniu musiałbym trochę pomyśleć co autor miał na myśli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 3 godziny temu, mirage3 napisał: Trzy lata wcześniej sowiety wysłali w kosmos pierwszego człowieka a oni nie potrafią porządnego MiGa-19 zrobić Trzy lata po Gagarinie(a rzeczywiście był w tym kosmosie?)to MiG-19 był taką tajemnicą wojskową że aż dziw że taki model w ogóle zrobili i nazwali go prawidłowo, bo np. wprowadzone niedługo po nim Su-7 był nazywany tylko jako samolot mysliwsko-bombowy konstrukcji Suchoja a późniejsze Su-20 jako super technika lotnicza bez rzadnych już oznaczeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Lutego 2021 Autor Share Napisano 13 Lutego 2021 W dniu 11.02.2021 o 13:15, mmr napisał: modele samolotów osi były sklejane ... natomiast ich dostępność była mocno ograniczona. Ruch i Kovozawody ich nie robily ... Czesi coś tam jednak robili. To były moje pierwsze niemiaszki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) No a gdzie: Z tym, że nie gwarantuję iż te modele ze Śmeru(przepaki Hellera) mieszczą się w ramach czasowych naszego wątku, być może były już po komunie? Edytowane 13 Lutego 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Lutego 2021 Autor Share Napisano 13 Lutego 2021 Smer to lata 90, wtedy był w miarę tani i katalog modeli miał niezły ( z perspektywy mroków lat 80 ). Tego FW 56 nigdy nie widziałem w tym wydaniu. Fajne malowanie na pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmr Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 3 godziny temu, kopernik napisał: Czesi coś tam jednak robili. To były moje pierwsze niemiaszki . w klubie Śmigiełko kleiłem modele w latach 09.1973-06.1976 a te tu modele to juz chyba pózniejsze lata (a Avia i Aero to czechosłowackie firmy a nie niemieckie). Tak więc moje wspomnienia modelarskie kończą się w 1976 a KP to dla mnie głównie Avia B354, L-29 Delfin, Ił 10 i La 7. Teraz w ramach sentymentu błąkam sie anonimowo po stronach i sklepach modelarskich ale jak zobaczyłem wpis kopernika (raz jeszcze dzięki) o wystawie 1975 to wylazłem z piwnicy a historię zdobycia modelu Me109E opiszę jak dojrzeję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) A pamiętacie robiony w Poznaniu program telewizyjny Orbita - Telewizja młodych kosmonautów? Wszedł na ekrany po locie w kosmos Hermaszewskiego. Był tam też kącik modelarski gdzie pokazywali różne zrobione modele samolotów i opowiadali historię ich pierwowzorów. Oczywiście najbardziej zapamiętałem Messera 109. Był to chyba Emil Matchboxa w pustynnym malowaniu. Edit: Przypomniało mi się jeszcze że część modelarska zaczynała się od marszu lotników, a na koniec emitowano serial Załoga G. Edytowane 11 Maja przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, mmr napisał: w klubie Śmigiełko kleiłem modele w latach 09.1973-06.1976 a te tu modele to juz chyba pózniejsze lata (a Avia i Aero to czechosłowackie firmy a nie niemieckie). Tak więc moje wspomnienia modelarskie kończą się w 1976 a KP to dla mnie głównie Avia B354, L-29 Delfin, Ił 10 i La 7. Faktycznie te modele to 1977r. Nie miałeś szans na zaliczenie ich . Cytując : "(a Avia i Aero to czechosłowackie firmy a nie niemieckie)" wspomniane modele samolotów to Me 109 i Si 204, samoloty niemieckie z II wś . Edytowane 14 Lutego 2021 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Było poruszenie przy okazji zdjęcia modelu F-104 w 1975r.. To co powiecie na marzec 1959 (SP)? Edytowane 14 Lutego 2021 przez hamp 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 I jeszcze to , dotyczące chyba tej samej imprezy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 20 godzin temu, kopernik napisał: Smer to lata 90, wtedy był w miarę tani i katalog modeli miał niezły ( z perspektywy mroków lat 80 ). Tego FW 56 nigdy nie widziałem w tym wydaniu. Fajne malowanie na pudełku. Smer i przepaki Hellera to jeszcze komuna. Miałem/mam kolegę w CSSR i przysłał mi CS-92 i D-520 w początkach 1987. Wkrótce później były Jak-3, I-153, Bloch 152 i paru innych Francuzów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 Masz rację, ale nie każdy miał kumpla w CSSR. Ja te modele zobaczyłem dopiero po upadku PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Kontynuując temat przepaków "Niemiaszków" ze Śmera to jeszcze takie wyciągnąłem ze swojego archiwum. Zwróćcie uwagę na zestawy Hi-Tech. To coś takiego jak dzisiejsze ProfiPacki z Edka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 Smer za komuny i po ... Tak nasi sąsiedzi przemycali niemiaszków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Czechom było łatwiej bo u nich takie były produkowane w Czechosłowacji lub składane z resztek odziedziczonych po Niemcach i latały u nich po wojnie. A u nas co? Praktycznie tylko Fi-156, Siebel Si-204( i to w innej wersji bo to był francuski produkt-inne silniki, śmigła, wyposażenie). A no i jeszcze Bf-108 Tajfun w marginalnych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Smer jak i KP to fajne przykłady na to gdzie było i jest nasze modelarstwo. Jak podchodziło się i podchodzi do tego hobby. Czesi już za komuny potrafili dogadać się z Hellerem i sprzedawać ich przepaki ! A u nas, szkoda gadać. Może i nie używaliśmy tylu niemiaszków ale Francuzi mieli w katalogu P-11, Karasia czy samoloty na których walczyliśmy we Francji, Anglii ... Ech ... Edytowane 14 Lutego 2021 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 1 godzinę temu, kopernik napisał: Smer jak i KP to fajne przykłady na to gdzie było i jest nasze modelarstwo. Jak podchodziło się i podchodzi do tego hobby. Czesi już za komuny potrafili dogadać się z Hellerem i sprzedawać ich przepaki ! A u nas, szkoda gadać. Może i nie używaliśmy tylu niemiaszków ale Francuzi mieli w katalogu P-11, Karasia czy samoloty na których walczyliśmy we Francji, Anglii ... Ech ... I co niektorzy wyciagneli lekcje i teraz mamy Hobby 2000! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 1 godzinę temu, kopernik napisał: Smer jak i KP to fajne przykłady na to gdzie było i jest nasze modelarstwo. Jak podchodziło się i podchodzi do tego hobby. Czesi już za komuny potrafili dogadać się z Hellerem i sprzedawać ich przepaki ! A u nas, szkoda gadać. Może i nie używaliśmy tylu niemiaszków ale Francuzi mieli w katalogu P-11, Karasia czy samoloty na których walczyliśmy we Francji, Anglii ... Ech ... Czesi już w polowie lat siedemdziesiątych sprowadzili formy z upadłego Artiplasta, który posiadał zresztą spadek po Mericie i Aurorze. To też mogło wynikać z tego, że Czesi mieli towar na barter. Ile można było wepchnąć Łosi i Jaków, czy RWD na zachodni rynek, a ile modeli z KP, czy tych już wtedy vintydżowych Auror ze Smeru? O handlu za dewizy nie było mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Smer pakował też hellerowskiego Karasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Za to "jedenastki" nie! Zdrada,zdrada,zdrada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Kolejne ,,wykopalisko" z SP- AD1959r. Warszawska Składnica Harcerska Edytowane 15 Lutego 2021 przez hamp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 No! Kolego hamp, wykonałeś niezły rocznik SP. Grzeb dalej, widzę cała masa ciekawych artykułów się szykuję. Aż się łezka w oku kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Jak już pisałem, mam tylko 2 takowe :57 i 59. 57 było biednie i co było to pokazałem. 59 jest bogatszy, wkrótce kolejne ,,wykopalisko" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Lutego 2021 Super Moderator Share Napisano 15 Lutego 2021 ponownie Ebay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi