Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jak już tak trochę skręciliśmy w stronę zabaw i zabawek z epoki, to pokażę wam jeszcze moją zabawkę - marzenie z tamtych lat, odrobinę zahaczającą o modelarstwo bo to czołg. Zobaczyłem ją u kolegi i zachorowałem. Czołg T-62 firmy  Anker z NRDowa. Jeździł we wszystkich kierunkach i obracał wieżą. Wjeżdżał na najtrudniejsze przeszkody i  zachowywał się jak prawdziwy czołg. Sterowanie niby znajome, a wcale nie było proste. Tak trułem cztery litery rodzicom że w końcu gdzieś z pod ziemi wygrzebali mi tą zabawkę. W pudełku była najprawdziwsza kalkomania do nałożenia, nawet był polski orzeł choć nigdy tych maszyn w WP nie było. Beczki z tyłu zaczepiało się na gumki i można je było otworzyć. Figurka pancerniaka była tylko połówką wkładaną we właz. A największym problemem było zdobycie baterii które leciały w tempie kosmicznym, a zdobycie płaskich w tamtych czasach to był wyczyn. Dobrze że miałem ciocię w kiosku Ruchu, oprócz teczki na gazety były prawie zawsze świeże baterie. Zdjęcie z sieci, mój miał inne pudełko:

Edytowane przez barszczo
  • Like 1
Napisano
8 godzin temu, martinello napisał:

Miałem go !!!

Poległ na podwórku, a "pilota" z tą boczną wajchą miałem jeszcze jakiś czas

Mieć coś takiego, to znaczyło być królem podwórka 🤩

Napisano

Pierwszy numer Piper Cub, potem Jaczek, cała seria P-38, a potem już nie kupowałem. Chyba tam jeszcze Hs126 był. Fajne to było bo wszystko rozrysowane w skali, a nawet kilku.

Napisano
12 godzin temu, barszczo napisał:

Jak już tak trochę skręciliśmy w stronę zabaw i zabawek z epoki, to pokażę wam jeszcze moją zabawkę - marzenie z tamtych lat, odrobinę zahaczającą o modelarstwo bo to czołg. Zobaczyłem ją u kolegi i zachorowałem. Czołg T-62 firmy  Anker z NRDowa. Jeździł we wszystkich kierunkach i obracał wieżą. Wjeżdżał na najtrudniejsze przeszkody i  zachowywał się jak prawdziwy czołg. Sterowanie niby znajome, a wcale nie było proste.

Miałem blaszanego (prawdziwie panzer 😉), gąsienice gumiaki, wieża plastikowa. Nie wiem który typ miał przestawiać, miał czeskie znaki.

Napisano

Stary znajomy... Ten Gladiator to był mój pierwszy model z Matchboxa - a drugi był Walrus

Pozdrawiam

Paweł

• Super Moderator
Napisano

no się trafiło za 60 pln 3 sztuki :) tom nie wybrzydzał... Warlusa mam z Airfixa, wiadomo że Matchbox ładnie się skleja ale co tam do muzeum może być taki i taki xDD

Napisano
7 godzin temu, kopernik napisał:

Już nie PRL a czas transformacji i takie cudo . Fajne było, ale się skończyło.

sk w min.jpg

Ale fajnie :)

Kiedyś nawet napisałem artykuł o modelach P-38 :)

Napisano (edytowane)

Kolekcja naszych modeli 1:144. Najlepszy jest Łoś w dwóch wydaniach. Prawie się nie różni 😁 Seria była ok, tylko niepotrzebnie przypisywali modelom rzeczywiste samoloty. 

01.png

Edytowane przez kopernik
Napisano (edytowane)

Z tej odległości to nawet je przypominają. Największe gnioty to chyba stary Łoś i Hurricane który wygląda jak wersja szkolna z dwoma miejscami dla instruktora i ucznia obok siebie. Ale brało się jak leci. I pojedyncze i w zestawach.

Edytowane przez barszczo
Napisano

Znalazłem instrukcje od Modelaków. Była na odwrocie opakowania zawierającego podstawowe kolory. Skarb, który przetrwał do dzisiaj. 

m 2 (1)_Fotor 2.jpg

m 2 (1)_Fotor 1.jpg

m 2 (1)_Fotor.jpg

Napisano
W dniu 14.03.2021 o 03:12, kopernik napisał:

Kolekcja naszych modeli 1:144. Najlepszy jest Łoś w dwóch wydaniach. Prawie się nie różni 😁 Seria była ok, tylko niepotrzebnie przypisywali modelom rzeczywiste samoloty. 

01.png

Cholera znowu u mnie byłeś jak mnie nie było. Muszę zamki zmienić 😛:mrgreen:

Napisano (edytowane)

I kolejny wykopek. Znalazłem zawartość działu Moje hobby z pierwszych roczników czasopisma Lotnictwo Aviation International o którym już pisaliśmy. Kiedyś dawno temu robiąc miejsce na półkach wywaliłem kilka roczników Lotnictwa ale zachowałem sobie wszystkie działy modelarskie, monografie i co ciekawsze artykuły i okładki metodą wyrywania 😂. Tutaj dla przykładu pierwszy artykuł z pierwszego numeru Lotnictwa ze Stycznia 1991 roku, autor nieoceniony Krzysztof Wagner. Jak chcecie następne to piszcie, będę wklejał po kilka co jakiś czas żeby nie zaśmiecać wątku:

Edytowane przez barszczo
Napisano

No pewno że wrzucaj, a co, a zaśmiecaj aby z sensem😉.

Pan Wagner to był Miszczu i Guru w tamtym okresie.

A tak w ogóle to po co żeś wyrywał, teraz pewno żałujesz?

Napisano

U mnie leżakują w całośći :nauka:; "wielkoformatową" Skrzydlatą Polskę tylko rozparcelowałem i tego żałuję .placze:

• Sad 1
Napisano
55 minut temu, jmx62 napisał:

A tak w ogóle to po co żeś wyrywał, teraz pewno żałujesz?

Nożyczek pod ręka nie miałem 😁. A żałuję średnio, byłem wtedy zafascynowany typowo modelarskimi wypustami gazecianymi, zwłaszcza czeskimi. Ale musicie przyznać że te tablice na zdjęciach robiły wtedy wrażenie, ciężko tak było blaszki wymalować.

• Super Moderator
Napisano

jakie blaszki?  😉 mało kto wiedział co to blachy, a ja upolowalem "tobołka"...

20210317_080415.thumb.jpg.41bf05afd5b49a1776a5ff128bccf0dd.jpg

i to co nie w kartonach 😉

20210315_140933.thumb.jpg.cbed0f22050351ebdf974de46f6798d2.jpg

kupka rośnie cdn.

• Super Moderator
Napisano

a propo blaszek, taki antyk mam w zbiorach 😉20210317_102240.thumb.jpg.78991ca6e1f6480acf65f8b2915efee6.jpg20210317_102257.thumb.jpg.46b497ccae0eb61266f9359d3a340207.jpg20210317_102310.thumb.jpg.35389f08334704a5272d336371b51eb1.jpg

obecnie d... nie urywa ale kiedyś to był hitech xD

Napisano

Szanowny Super Moderatorze dzięki za fotkę na PW, sorki dopiero dzisiaj zajrzałem na pocztę.

Super kolekcja😮👍

Napisano

Saab Plasticartu 1:100 sklejony z pudełka, bez malowania, cieszył oko. Często wpadałem na niego w CSH i miałem ich ( sklejonych) całkiem sporo. Dziś nie mam żadnego. Zdjęcia z netu.

saab op.jpg

bez malowania.jpg

bez malowania.Saab J-35 Draken.jpg

saab inbox.jpg

• Like 1