jmx62 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 13 godzin temu, greatgonzo napisał: Blackbird? M-15 Belfegor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Blacbird??? Nuuuda.... Belfegor? No ten akurat taki dziwny że aż fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Konstrukcja z pionierską metalurgią, z rozwiązaniami uwzględniającymi zmiany gabarytów elementów pod wpływem ciepła, gdzie poszycie, czy zbiorniki paliwa dopasowują się i uszczelniają dopiero w locie, umożliwiająca przyjęcie taktyki unikania trafienia przez SAM po prostu przez 'dodanie gazu' jest nudna? W dodatku wyglądająca jak inspiracja do takich wizji jak Gwiezdne Wojny (Lucasa nie Reagana). OK, co tam komu w duszy gra, ale czasem nie chodzi o to, że ma być po prostu brzydki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) 14 minut temu, greatgonzo napisał: W dodatku wyglądająca jak inspiracja do takich wizji jak Gwiezdne Wojny (Lucasa nie Reagana). XB-70 Valkyrie tyż, choć nie aż tak. A B-2 nudny? Edytowane 11 Lutego 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 11 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2022 @HKKP51 mam już tylko czarna seria te obrazkowe są ładne ale ja zbieram tylko "czarne pudełka " zdjęcie modelu na tle planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) a Blackbirda to nawet X-meni mieli "ale czasem nie chodzi o to, że ma być po prostu brzydki? " - brzydki to byl Blackburn skua Edytowane 11 Lutego 2022 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Inżynieria to jedno, a wygląd to drugie... Ja oceniam to drugie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Bżytki to był dopiero ten niżej. Skrzyżowanie wieży Eiffla z szybowcem. Zresztą prawie wszystkie brytolskie aeroplany były paskudne, bez wyjątku. No był jeden - Szpicfajer. Ale jego historia byla troche inna niż pozostałych brzydali. Otóż syn niejakiego Reginalda Mitchella miał narysować jako pracę domową na plastykę jakiś środek transportu no to namalował samolot. Oczywiście dostał pałę bo pani od plastyki nie znała się na niczym. Wkurzony ojciec sprał 4litery gówniarzowi że mu przynosi wstyd, pogiął kartke i tyle. A na drugi dzień jak szedł do pracy to nie miał w co zapakować kanapek więc wyciągnął kartkę z malunkiem syna i je zapakował. A w pracy przy przerwie śniadaniowej przyszedł szef biura konstrukcyjnego, zobaczył ten rysunek i ... tak powstał Spitfirenajbrzydszy samolot brytyjski. Bo pozostale nie były najbrzydsze, one były mega brzydkie. Edytowane 11 Lutego 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Gdyby taki Wellesley był polskim samolotem, to byśmy się dowiedzieli, że to konstrukcja niszowa i nie ma szans na jej miniaturę... 7 minut temu, jmx62 napisał: mega Za każdym razem się zastanawiam, co tak naprawdę kryje się za tym słowem Edytowane 11 Lutego 2022 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Profani! Hawker Fury jest brytyjski do szpiku kości, a to najpiękniejszy dwupłat myśliwski wszechczasów. Hawker Tempest w obu wersjach silnikowych to szczyt elegancji i kulturysta w jednym. Hurricane jest może tylko bardzo ładny, ale nadrabia charakterem. Wymieniać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 12 minut temu, Grzes napisał: 19 minut temu, jmx62 napisał: mega Za każdym razem się zastanawiam, co tak naprawdę kryje się za tym słowem Tysiąc razy więcej niż kilo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 25 minut temu, Grzes napisał: Gdyby taki Wellesley był polskim samolotem, to byśmy się dowiedzieli, że to konstrukcja niszowa i nie ma szans na jej miniaturę... My też mieliśmy swojego brzydala, czytaj WZ-IX Pteranodon albo PZL-3 Zdaję się, że @p11czbudował dwa PZL-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 17 minut temu, HKK napisał: Tysiąc razy więcej niż kilo Spróbuję pójść tym tropem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 2 godziny temu, Greif napisał: P51 mam już tylko czarna seria te obrazkowe są ładne ale ja zbieram tylko "czarne pudełka " zdjęcie modelu na tle planów. Rozumiem. Kolekcja to kolekcja. Ale dla mnie, klasyczny Airfix to lata 70-te i owe komiksowe pudełka. Lata 80-te to już nie "ten" Airfix. Zbankrutowany, skarlały, w końcu połączony z Hellerem i Humbrol-em. Modele z tego okresu produkowano we Francji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 4 godziny temu, Greif napisał: @HKKP51 mam już tylko czarna seria te obrazkowe są ładne ale ja zbieram tylko "czarne pudełka " zdjęcie modelu na tle planów. Twoje "Tylko czarne pudelka" mnie akurat cieszy. Zupełnie nie wchodzimy sobie w drogę. Z kilkudziesięciu starych Airfixów mam tylko U-2 w tym pudełku. Nie mam żadnego sentymentu do tej serii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 3 godziny temu, Grzes napisał: Spróbuję pójść tym tropem... Tym tropem to mega jest 1000 razy mniej niż giga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 Airfix pakował jeszcze w woreczki foliowe (beznadziejny pomysł) i fajne przezroczyste pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 9 minut temu, kopernik napisał: Airfix pakował jeszcze w woreczki foliowe (beznadziejny pomysł) i fajne przezroczyste pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Takiego pakowania to jeszcze u Airfixa nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Zostały mi dwie "pudełko-instrukcje" od takich wydań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 39 minut temu, cdarek napisał: Takiego pakowania to jeszcze u Airfixa nie widziałem. Żałuj, niesamowite odczucie. Powiew starzyzny sprzed 50 lat. Taki blisterek to było coś. To był AIRFIXXXXXX !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 11 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2022 z tej seri to mam lokomotywe Rakiete xD 1972r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Jak byście jeszcze chcieli w temacie brzydali, to tu jest cały wątek. Co prawda sporo zdjęć zniknęło w w mrokach historii, ale i tak można jeszcze się pośmiać lub dostać koszmarów (w zależności od psychiki ) : http://il2forum.pl/index.php?topic=14489.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 13 Lutego 2022 tym razem żabojad czyli 117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 W dniu 11.02.2022 o 23:43, Baas ArK napisał: Jak byście jeszcze chcieli w temacie brzydali, to tu jest cały wątek. Co prawda sporo zdjęć zniknęło w w mrokach historii, ale i tak można jeszcze się pośmiać lub dostać koszmarów (w zależności od psychiki ) : http://il2forum.pl/index.php?topic=14489.0 Gusta są różne. W zlinkowanej dyskusji wrzuciłeś zdjęcie Martin Baker MB-5 nazywając go dziwolągiem. Piękna, czysta sylwetka, szczyt wierzchołka sprawności tłokowych myśliwców i dziwoląg? Samolot, który zachwycił Żurakowskiego? Jeśli MB-5 dziwolągiem, to co nim nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi