jmx62 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Niby ten sam ale jednak nie ten sam. Podział technologiczny części wygląda bardzo podobnie. Te superaśnie delikatne linie podziału i nity, doklejane lotki i ster kierunku, niby tak samo ale kolega BRAVO112 ma rację, skrzydła inaczej są osadzone. Ale wiecie co? Ja myślę że chodzi tak w ogóle o inne samoloty jako pierwowzór. Były Ła-15, -17 i -156 czy jakoś tak. I tu mogły się różnić też być może osadzeniem skrzydeł. A w kodzie NATO nazywały się "Fantail". A Cypisowi dzięki za linka A zwróciliście uwagę że w instrukcji tego modelu ruskie(niby wychodzi że ta firma Unda to z Mołdawii jest) przewidzieli obciążenie nosa(w ich języku to gruz). Ja nie pamiętam czy w naszych modelach z PZW MiG-15 czy TS-11 było coś takiego w instrukcji. Edytowane 27 Listopada 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 41 minut temu, jmx62 napisał: A zwróciliście uwagę że w instrukcji tego modelu ruskie(niby wychodzi że ta firma Unda to z Mołdawii jest) przewidzieli obciążenie nosa(w ich języku to gruz). w S-M przy UNDzie też jest zamieszczona flaga Mołdawii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 Jak nie jest to model Ła-17 lub Ła-176 , to może jest to model Jak-25 (I) z 1947 , chociaż tutaj nie pasuje mi spód kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 Godzinę temu, jmx62 napisał: w ich języku to gruz to przeciez jasne: _ gruzawik to ciezarowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 a w wojskowości Gruz 200 to trup , a Gruz 300 to ranny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Prawie tydzień bez aktywności? Już myślałem że wątek umarł, że się znudziło wszystkim. Ale nie, tak łatwo nie będzie, ja ciągnę dalej. Taki wykopek z babciowego strychu. W tym czarnym kajecie wklejki z dawnych numerów SP Standartowe Jaki, Iły-2, Pociaki, nasze z szachownica, Francuziki ale też Amerykańce i ... Hakenkrojce sie później pokazały i inne, Japońce, Makarony itp. Jest też Airacobra Połynina...bez kolorowej kity. Na koniec tego wykopka ciekawostka, na wewnętrznej stronie okładki oryginalnaja pieczat` jako dowód że to czasy PRL-u. Tietrad` zakupiona od autentycznego "ruskiego" na bazarze., Drugi kajet to żywy przykład na to że nawet najwięksi fantaści(Stanisław Lem) nie potrafili wymyślec takiego wynalazku jak xero. I ten zeszycik to jest przykład benedyktyńskiej roboty kopiowania encyklopedii lotniczej. Kolega dostał od ciotki z Anglii i przywiózł do pokazania. Nikt jeszcze nie słyszał o xero wiec...pióro w łapę, zeszyt i dłuuuugie wieczory i noce. Nawet można zauważyć postęp bo już kolorowe xero się zaczęło ukazywać. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez jmx62 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 Materiał archiwalny - czad! Odrysowywałem samoloty z Encyklopedii Techniki Wojskowej w czytelni w podstawówce. Jak tam wchodziłem z zeszytem (podobnym) to Pani bibliotekarka już wiedziała co chce pożyczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 jmx62 rozbił bank Aż dziw bierze, że to przetrwało. Moje zeszyty sam skazałem na śmierć. Tata pytał parę razy, zostawić ? Nie, po co, wywalaj. I poszło ... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 kopernik, jak ja to odnalazłem to tak jakbym trafil szóstkę w totka. Trochę rozwaliła mnie ta Cobra Połynina, nie pamiętałem o niej. A jednak już wtedy były kłopoty w interpretacji malowania tego samolotu. Dwie wersje: ogon kolorowy(czerwony, żółty i błękitny) lub w kolorze jak cały samolot. Chyba już nigdy nie dowiemy się jak było naprawdę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Trochę rozwaliła mnie ta Cobra Połynina, nie pamiętałem o niej. A jednak już wtedy były kłopoty w interpretacji malowania tego samolotu. Dwie wersje: ogon kolorowy(czerwony, żółty i błękitny) lub w kolorze jak cały samolot. Chyba już nigdy nie dowiemy się jak było naprawdę Jest możliwość, że obie wersje są prawidłowe. Jednolita zaraz po wojnie i później z kolorowym ogonem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 O widzisz. I to jest "słuszna koncepcja". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 Bo tylko o koncepcji można mówić. Jeśli Morgała z Królikiewiczem nigdy nie doszli do porozumienia w tej sprawie, a byli jakby bliżej i głębiej w temacie, to jakim cudem moglibyśmy rozstrzygnąć tę kwestię dzisiaj? Ważne tylko, żeby nie pofantazjować za mocno, nie odlecieć w jakieś nieprawdopodobne koncepcje. Nie czytałeś jeszcze moich wypocin? http://armahobbynews.pl/blog/2022/11/10/polska-airacobra-rosyjskiego-generala/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 Czytałem, Czytałem. Niby wszystko cacy tylko jakoś tak po tylu latach życia ze świadomością kolorowego ogona trudno przerzucić się na taki monotonny zielony(olive drab?) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 Fantastyczny wykopek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Pieczątka zakładu radzieckiego , ale z tego co pamiętam to zeszyt chyba w Polsce robiony i do ZSRR wyjechał. Radzieckie zeszyty inne były. Zeszyt . Zabytek klasa zero . Ja wolałem całe SP zostawiać , więc takiego nie miałem , ale kiedyś przerysowałem na papierze milimetrowym z książki ( seria Mój Konik - Statki i okręty ) włoski krążownik Bolzano. Na kolejne przerysowania czasu brakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Zeszyt na pewno został wyprodukowany w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Ten A5 na pewno w Polsce, ten wiekszy z wklejkami na bank CCCP(ZSRR). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Rzeczywiście, dopiero teraz zobaczyłem ten czarny zeszyt formatu A4 i przyznaję bez bicia, że takiej okładki ówczesnych notatników akademickich nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 6 godzin temu, merlin_70 napisał: Radzieckie zeszyty inne były. Jak kupowałem u ruskich na rynku, to takie prawie kwadratowe były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Ten ma 27x19,5 cm. To takie ruskie A4. Prawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 W dniu 19.11.2022 o 22:36, kopernik napisał: Nowości od KP ale i nasze. Zwróćcie uwagę na wersję PZl 11 !!! Informacja z SP z 1971r. Informacja o modelach od KP u nas była w 1971r. U ruskich dopiero w 1972r ( Modelist Konstruktor) Ciekawostką jest wykorzystanie wizerunku P-11 jako logo informacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Jak to teraz mówią artykuł z plusem za szachownicę. Logo z "łaciatą 3" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 W dniu 2.12.2022 o 20:13, jmx62 napisał: Tak mi coś ten zeszyt przypominał i.... Tadam! Identiko. Kupiony pod koniec lat 80. w Białoruskiej SRR lub Ukraińskiej SRR. Tylko mój do innych celów, choć też wklejankowych Ale jest akcent modelarski - okładka malowana białym Humbrolem. 13 godzin temu, jmx62 napisał: Ten ma 27x19,5 cm. To takie ruskie A4. Maja swój "ruski rok", maja swoje szerokie tory, to na swoje A4 też se mogli pozwolić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Ichnie ruskie tory to są na ch...szersze. Tak jak car chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 27.11.2022 o 17:50, Cypis napisał: Jak nie jest to model Ła-17 lub Ła-176 , to może jest to model Jak-25 (I) z 1947 , chociaż tutaj nie pasuje mi spód kadłuba Na bank Ławoczkin, żaden MiG-15 czy Jak-25. Ostatnia fotka dla porównania z MiG-15. Edytowane 8 Grudnia 2022 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi