BRAVO112 Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 OK zgadzam sie, ale z protestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Dziś na allegro przypadkiem natrafiłem. Pamiętacie tę serię? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Pamiętam,miałem kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 (edytowane) No nieeee, nie pamietam. Co to było? Fajna rzecz. Wilk, Sum, Jastrząb, Wicher, CANT. No same perełki. Czy były jeszcze inne serie oprócz IX'39? Edytowane 14 Grudnia 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 8 minut temu, jmx62 napisał: Co to było? Wpinki. Można było kupić w kiosku na sztuki (stąd te dziurkowania miedzy poszczególnymi modelami) 10 minut temu, jmx62 napisał: Czy były jeszcze inne serie oprócz IX'39? Były! Az specjalnie poszukałem, bo w sumie sam nie wiedziałem Tu se można obejrzeć w powiększeniu, a nawet zakupić: https://allegro.pl/oferta/kolekcja-odznak-samolotow-z-ii-ws-13003933290 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 (edytowane) 50 minut temu, Grzes napisał: nawet zakupić: https://allegro.pl/oferta/kolekcja-odznak-samolotow-z-ii-ws-13003933290 , dobre, i bez tego mam w domu dużo śmieci, i dużo tańszych Edytowane 14 Grudnia 2022 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Dopiero jak zobaczyłem te metalowe wpinki to skojarzyłem że faktycznie coś takiego było. Nawet chyba coś miałem ale to już nie ta pamięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Wrześniowy zestaw nawet mam. Innych nie widziałem, może do nas nie dotarły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Nie mogły "do nas nie dotrzeć" bo to była nasza krajowa produkcja. Zakłady powstały prawdopodobnie zaraz po II wojnie w w Jaśle. I podejrzewam że cała produkcja była dostępna u nas w sprzedaży tylko może te "zachodnie" były bardziej chodliwe i ciężko było je upolować. Aktualnie pod ta nazwą funkcjonuje firma w Krakowie, produkuje m.in. tłoczone metalowe odznaki, zapinki i zakrętki głównie o tematyce turystyczno-historycznej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 2 minuty temu, jmx62 napisał: Aktualnie pod ta nazwą funkcjonuje firma w Krakowie, produkuje m.in. tłoczone metalowe odznaki, zapinki i zakrętki głównie o tematyce turystyczno-historycznej. Ale łapią też poważne fuchy, np. blachy dla Służby Celnej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 6 godzin temu, Grzes napisał: Dziś na allegro przypadkiem natrafiłem. Pamiętacie tę serię? Pamiętam! Miałem Łosia! Może jeszcze gdzieś leży. Ale już wtedy miałem wątpliwości co do tych znaczków. Z jednej strony fajnie mieć a z drugiej to właściwie po co i jak to eksponować? Cos tak czułem, choć nie umiałem tego zwerbalizować, że to jakieś naciągactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 8 minut temu, Pan_Cerny napisał: jak to eksponować? No jak to jak? O tak: 4 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Miałem taką w akademiku. Wisiały na nim postery że Skrzydlatej, u kolegów Kim Wilde lub Samantha Fox. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 2 godziny temu, tomekk napisał: Miałem taką w akademiku. Wisiały na nim postery że Skrzydlatej, u kolegów Kim Wilde lub Samantha Fox. Nie zapominajmy o Sabrinie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2022 A ja miałem kurtkę kożuszaną brązową z czarnym włochatym kołnierzem i w ten kołnierz miałem wpiętego Łosia. Fajnie wyglądało, prawie jak kurtka lotnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 Te wpinki to się nazywało " metaloplastyka" - ja je kojarzę gdzieś z przełomem lat siedemdziesiątych osiemdziesiątych, Może szczątkowo jeszcze później . Małe to było w kiosku " Ruchu słabo widoczne . Powiem szczerze kojarzę tylko 1939 rok nie myślałem, ze były inne okresy czasu . Niby do kolekcjonowania , ale co tu kolekcjonować jak na arkuszu było wszystko do kolekcji, ale w tamtych czasach mogli do kiosku rzucić pół arkusza i już było co szukać w innym kiosku , aczkolwiek wartość poznawcza znikoma , ale ludzie nie takie rzeczy zbierali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 W dniu 14.12.2022 o 11:40, Grzes napisał: Miałem francuzów z dolnej połowki arkusza. Szpilki przykleiłem "hermolem" do plastikowych krążków i były pionki do gry. Ilość przypinek pozwalała akurat na zrobienie dwóch zespołów: 3 myśliwce + 1 bombowiec. Długość ruchu = ilość oczek na kostce, plansza z "Manewrów morskich", zasięg ognia - przyklejona (również "hermolem") szpilka krawiecka z kolorową główką, podstawki były w dwóch różnych kolorach, żeby było wiadomo kto jest czyj. Podstawowa zasada walki: kto pierwszy dojdzie do przeciwnika na odległość "strzału", wygrywa - zdejmowało się pion przeciwnika z planszy, resztę np. cel rozgrywki ustalało się przed grą. Dało się? Dało! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2022 Mig 15 z ZP Ruch w 1:72 zapewne wszyscy sklejaliśmy, a przynajmniej znamy ten model. Kto chce sobie odświeżyć pamięć niech zajrzy pod link https://modelwork.pl/topic/43559-mig-15-zp-ruch-172/ . Tyle tytułem wstępu. A teraz czas na bohatera tego postu. Artykuł z SP 1971r o przeróbce zestawu Mig 15 z ZP Ruch na UTI Mig 15. Powodzenia i dobrej zabawy. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 W dniu 8.12.2022 o 19:36, jmx62 napisał: Na bank Ławoczkin, żaden MiG-15 czy Jak-25. Ostatnia fotka dla porównania z MiG-15. Tutaj nawet chyba do kupienia! https://m.olx.pl/d/oferta/model-do-sklejania-w-skali-1-72-samolotu-la-15-mars-models-CID767-IDRundj.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 To nie jest ten sam model. Ten z Marsa to taki już nowoczesny a nie vintage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 Znalazłem zdjęcia sklejonego Miga 15 z ZP Ruch. Moje, zapewne też tak wyglądały, były dumnie eksponowane na półce nad biurkiem. Zrobić z tego UTI przerastało moje umiejętności. Dziś też nie dałbym rady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Łał!!! I se muszę takiego kupić. I jeszcze 11kę i Karasia. Reszta mnie tak nie rajcowała. Iskra, Caravell, Sikorsky jakoś mniej. A może wzorem MisterCrafta i taniej Hasegawy załóżmy wątek "Sklejamy modele ZP Ruch". Oczywiście czyste vintage. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez jmx62 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 5 godzin temu, jmx62 napisał: Oczywiście czyste vintage. Z pędzla srebrzanką i Wilbrą malowane . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Dokładnie tak. Bez rycia linii, wymiany działek i pitotów na igły. Tylko klej, dopuszczalna lekka szpachla, pędzelek i Humbrol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Humbrol to na bogato, szpachla dopuszczalna tylko z acetonu i rozpuszczonych w nim ramek wlewowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi