Skocz do zawartości

PZL 37B Łoś 1/72 IBG

Usul

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, wiem, że podpadam, bo otwieram drugi warsztat równolegle, ale na swoje usprawiedliwienie powiem, że ten model jest z "tego samego" pudła co P.11, a tam jestem zblokowany oczekując na przesyłkę z lotką od IBG...
Ale do rzeczy - wziąłem się za łosia, bo kolejny Polski, bo chcę znów zmierzyć się z bombowcem.

Łoś, a właściwie w naszym przypadku PZL 37B, to jeden z najnowocześniejszych bombowych samolotów europejskich czasów przed 2-wojennych. Nowatorskie rozwiązania typu skrzydło budowy kesonowej, badzo wysoka aerodynamika, czy podwójne koła na jednym amortyzatorze sprawiły, że był to obiecujący produkt eksportowy. Podczas II wojny światowej łosie dały godny opór Niemieckim najeźdźcom bombardując przemieszczające się kolumny pancerne.

Ogółem w trakcie kampanii wrześniowej dywizjony bojowe wykonały 135 samolotozadań. Zrzucono 119 ton bomb.

Na razie postępy wyglądają tak, że :

- kabina poszła do podkładowania

- wnętrze kabiny ma położone bazowe kolory, zrobiłem delikatniutkie obicia (ten samolot nie miał kiedy się zniszczyć, kampania wrześniowa skończyła się dosyć szybko) oraz przykleiłem blaszki od yahu

- kolejny krok to dalej praca nad kabiną..

los-podklad-kabina-1.jpg

los-podklad-kabina-2.jpg

los-kabina-2.jpg

• Like 3

No to zasiadam i paczę.
Parę Łosiów się już tu przez warsztat przewinęło, więc jak poszukasz to będziesz miał się na czym wzorować.
Z tą doskonałością Łosi to bym nie przesadzał. Wiem, że to propagandowo poprawne, ale był to samolot na co najwyżej dobrym poziomie, równoważnym podobnym  konstrukcjom zagranicznym. Oczywiście niczym nie uwłaszczając konstruktorom. Tym bardziej, że zbudowane przez przemysł postawiony od zera w ciągu 20-tu lat. Inną sprawą jest sensowność użycia bombowca taktycznego przeciwko celom punktowym, no ale to już historia dla speców od taktyki.
Koniec mojego marudzenia, otwieram czipsy i wstawiam popcorn :tuptup: .

• Like 1

Również będę bacznie obserwował, tym bardziej że Łoś od IBG jest w planach na przyszłość. :)

Również pozwolę sobie przysiąść w kąciku i bacznie obserwować warsztat Kolegi :nauka:, u mnie również w dalszych planach znajdują się Łosie, choć nie IBG, a starego dobrego ZTS Plastyk i większy brat od Mirage Hobby

Kurczę, czuję lekką tremę, znamienici widzowie ?
Poszedłem do przodu z kabiną i pomalowałem bomby na gunmetal. W kabinie pomalowałem już chyba wszystko, zaaplikowałem blaszki (od pasów, po część wskaźników), wash (na zdjęciach jeszcze schnie). Co poprawić? proszę o krytykę i uwagi ?
@Slawek_26869 Co Cię skłania do patrzenia na modele plastyka i mirage'a ? To chyba jednak "trochę" bardziej leciwie i mniej dopracowane konstrukcje....

los-kabina-1.jpg

los-kabina-3.jpg

los-bomby.jpg

Edytowane przez Usul
  • Like 3

13 minut temu, KayFranz napisał:

A czemu zrobiłeś bomby  w kolorze gunmetal?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bomba_lotnicza_100_kg_Ż_wz._31

Temat "Zadajemy pytania" - takie podpowiedzi dostałem - stalowoszary to nie będzie gun metal (widziałem też gun metal w którejś galerii) ? Pokryć je rozcieńczoną ciemnoszarą farbą ?

W dniu 14.03.2020 o 11:02, Usul napisał:

Panowie, szybkie pytanko o Łosia :

1. Środek - ściany na khaki, podłoga czarna, fotele aluminium z ciemnymi poduchami ?

2. Jakiego kolory bomby ? Gun metal ?

3. Komory bombowe oraz wnęki podwozia - czy też amelinium ?

Ad.1. Ściany na khaki, podłoga też, fotele khaki z czarnymi poduchami.
Ad.2. Bomby stalowoszare
Ad.3. Komory bombowe i wnęki podwozia - aluminium

Edytowane przez Usul

22 godziny temu, Usul napisał:

Co Cię skłania do patrzenia na modele plastyka i mirage'a ? To chyba jednak "trochę" bardziej leciwie i mniej dopracowane konstrukcje....

Jeśli chodzi o 1/72 to po prostu mam 2 szt. "Plastykowego" Łosia jeszcze z pierwszych wypustów z 1983 roku i chciałbym je zrobić wzbogacając w ew. blaszki (które już mam) i może silniki (do dokupienia), a jeśli chodzi o skalę 1/48 - to przyczyna jest prozaiczna po prostu INNEGO PÓKI CO NIE MA :niemam:

Oj praca dogoniła i wczoraj miałem znacznie mniej czasu, ale chociaż trochę do przodu - łoś ma sklejone połówki kadłuba i wklejone usterzenie tylne.
A jeszcze zapytam w temacie koloru bomb, bo oglądam galerie i temat jest bardzo różnie:

- na KFS'ie Piotr pomalował korpusy bomb na szary chyba taki sam jak podwozia, a lotki bomb na khaki

- na forum kolega Stalooki pomalował bomby na Gun metal

- widziałem też bomby na taki sam kolor jak podowozie - ten light blue

Ja myślałem, żeby na gunmetal położyć rozcieńczoną light blue, co może dać stalowoszary... Czy może ktoś podpowiedzieć ? :)los-polowki.jpg

9 godzin temu, Grzegorz Stróżek napisał:

Kiedyś, dawno temu był do kupienia model z vacu f-my S-Model.

To że w tej skali jest modelu vacu to wiem, ale wtryskowego innego nie ma, a vacu to nie moja bajka

Ok, potestowałem i moim zdaniem to właśnie to co udało mi się osiągnąc to kolor stalowoszary, zobaczcie co sądzicie ?

A poza tym pociągnąłem wszystko co mi przyszło rozsądnie do głowy na aluminium. Niestety z hataką srebrną się nie polubiłem - z ich dedykowany thinnerem zważyła się i zalepiła aero. Więc pociągnąłem tamiya. 
Plan na jutro to skleić skrzydła i elementy podwozia.

los-bomby-2.jpg

los-srebro-1.jpg

los-srebro-1.jpg

Na śmigłach widzę niezłe ziarno ze srebrnego. Moja Tamiya też tak się zachowuje. W tej skali aluminium Tamiyi nadaje się tylko na warstwę pod zdrapki. Z mojej obserwacji to aluminium z Vallejo ma dużo mniejsze ziarno.

Ja takie elementy przelatuje jeszcze papierem >2000 i na to błyszczący i jest w miarę ok (a przynajmniej było przy poprzednich próbach. A miał ktoś jeszcze problem ze srebrną hataką, czy tu o u mnie przypadek jednostkowy ?

Tamiya XF 16?

Jeżeli tak to doczytajcie - FLAT aluminium (matowe) a nie polerowane. I dla tego ma taką strukturę

Godzinę temu, sebastain napisał:

W tej skali aluminium Tamiyi nadaje się tylko na warstwę pod zdrapki.

Nie tylko :szczerbol:

Ai4TTOb.jpg

8 minut temu, Usul napisał:

chrome silver,

Jak sama nazwa wskazuje jest to kolor srebrny a nie aluminiowy. Aluminium jest "gładsze" i najczęściej jaśniejsze

Żeby lepiej zobrazować:

TYxpZMw.jpg

e8rQygu.jpg

"Łosiu"  malowany Gunze C8 (srebrny), jaśniejsze panele Gunze MC217 (aluminium)

C8 bardzo dobry. Hataka może być, ale trzeba kłaść delikatnie. Tamiya chrome silver - do śmieci. Wg mnie nie nadaje się w ogóle do 1/72. Polerowanie papierem i lakierowanie srebrzanki, żeby dobrze wyglądała? Po co, jak można położyć coś raz a dobrze.

To kawałek maszyny jednak jest  - postawiłem obok p.11 i jest malutka przy nim, ale do rzeczy - posklejałem skrzydła z kadłubem, poszlifowałem i chcę zobaczyć czy jeszcze jakieś braki, więc rzuciłem podkład.

los-podklad.jpg

W dniu 15.03.2020 o 21:09, Usul napisał:

.
Ale do rzeczy - wziąłem się za łosia, bo kolejny Polski, bo chcę znów zmierzyć się z bombowcem.

I o to chodzi ! Baw się tym co cieszy, a nie stresuj się czy nasz, czy bombowiec. 

Ok, poszedłem dalej - zacząłem od preshadingu, potem, gdy sechł,  zacząłem przygotowywać gondole silników i drobnicę, by położyć dwie warstewki odpowiedniego koloru na podwozie, żeby zobaczyć jak wyszło.. Wiem, że musi wyschnąć, ale jest środek nocy, jestem padnięty, a jednocześnie strasznie ciekaw, więc pokazuje efekt ?

los-preshading.jpg

los-gondola.jpg

los-podwozie.jpg

20 minut temu, makinen napisał:

A tego podkładu, to trochę nie za grubo?

A nie wiem, ale wydaje mi się, że nie - to ze szpreju, z puchy, on zawsze tak wygląda jak kładę, a raczej nie mam zacieków i zalań detali.. Postaram się położyć jakąś warstwę na górną część, to zobaczymy.