zipster Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 praca powolutku idzie do przodu, dostal podkladem i panzergrey'em i teraz myle co z nim zrobic bo modulacja tak duzym plaskim pudle moze wygladac.. dziwnie mam pytanie do znawcow materii modelarsskiej, myslalem zrobic wersje z taka siateczka fajna: na kto idea jak ja zrobic / co wykozytac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 https://www.scalemates.com/kits/diodump-dd006-chicken-wire--945827 Tradycyjnie jak przystało na poszukiwany dodatek nie ma go już nigdzie w sprzedaży... ale szukaj pod hasłem "chicken wire". Na froncie zachodnim to było dosyć popularne i jestem pewien że widziałem kiedyś na którymś z polskich forów ten temat poruszany w jakimś warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 5 godzin temu, Irgr napisał: ... poszukiwany dodatek nie ma go już nigdzie w sprzedaży... Może dlatego że firma informuje : "DioDump is a self-handling brand that does NOT sell it's products to retail or dealers. We only sell to consumers." Popatrz na czerwony napis pod cenami przesyłek. https://www.diodump.com/buy-contact Jest dostępny. Ja jeszcze tu nie kupowałem. https://www.diodump.com/diorama-materials Szukaj pod cegłami, blachami falistymi, osłonami bocznymi i murami. DioDump DD006 Chicken wire - 1:35 scale - € 2,95 Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) @Spotter - No to zobaczymy jak mi to wyjdzie z moim skillem jedyne podejście do tego robiłem z pz1b. @Irgr - ooooo widzisz, i o to mi chudziło merci. Już zamówione na ebay, powinno dojść akurat jak będę kończył malowanie (pod warunkiem ze znowu nie będę się lenił kilka tyg. pomiędzy malowaniami :P) @meser262 - j/w ale thx za pomoc, co ciekawe jak już znałem nazwe tego co szukam spotkałem się z opiniami, że calkiem ok w tej roli odnajduje się ... tiul wiec jak ktos ma zone z z z zapasem owego to moze podebrac, sprawdzic i podzielic sie wynikami A co do malowania to teraz tak sie zastanawiam, model dostal podkladem szarym, na to nierozjasniany panzergrey ktory mial robic za baze ale i tu na forum kolega Stojkovic w poradniku mowi o preshadingu w miejscach zacieniowanych oraz np tu pan migowiec: https://www.migjimenez.com/img/cms/PDF/StepbyStep_Grey-Scale.pdf tez wpierw daje cienie na podklad.... hmmm. myslicie, ze uda sie 'odwrocic proces' i po protu teraz ten panzergrey zostawic jako cienie a naniesc jeszcze raz primer na wierzch? Albo olac i po protu zaczac nakladac jasniejsze warstwy? Edytowane 20 Maja 2020 przez zipster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 21 Maja 2020 Autor Share Napisano 21 Maja 2020 No to dostał 2 kolejne rarstwy choc zdjecia cos nie oddaja kontratu calkiem (sorki za paproszek, po fociach go dopiero zauwazylem... docelowo mysle jeszcze tak z 2 warstwy i rozjasnienia na nity / zawiasy etc. A pozniej jeszcze na to polozyc DunkelBraun jako czesc 2 barwnego camo z kampanii francuskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 22 Maja 2020 Share Napisano 22 Maja 2020 Czołem! Ja bym już takiego zostawił. I tak już jest za jasny. Ale to tylko moja subiektywna opinia. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 23 Maja 2020 Autor Share Napisano 23 Maja 2020 poszly 2 warstwy i przymiarka calosci, choc znowu cos focie zjadly kontrast, musze ciagnac cos do obrobki lepsze niz natywki windows: myslalem czy go jeszcze nie rozjasniac ale o ile łoszowanie go troche sciemni to dot filterki rozjasni, zobaczymy co wyjdzie - teraz pora na 2gi kolor camo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) @Spotter - dałem mu odrobinę ciemnej na dolne partie, rozjaśniać już nie chciałem bo wydawał mi się już i tak za jasny, ewentualnie jak dalej to wyjdzie to spróbuje wyprostować dot''filtrem (jaśniejsze na górze ciemniejsze na dole). Dostał tez 2 kolorem camo (na razie buda i działo, jeszcze fornt i tył ale tu juz lekko bedzie): i tu moja odwieczna zagadka ... co dalej w przypadku zakonczenia malowania? satyna -> kalki -> satyna na kalki -> dot filter -> satyna -> łosz? Edytowane 24 Maja 2020 przez zipster 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 4 godziny temu, Spotter napisał: Ja tam daje satynę tylko pod kalki, następnie kalki i satyna na całość (...) więcej lakieru nie daję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 Trochę go popiescilem i dałem kalki dalej czekam na paczkę z siatka 1 raz coś na ebay zamawiałem i już idzie chyba z miesiąc czasu.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 Z eBay trzeba się uzbroić w cierpliwość. Na razie idzie Ci bardzo fajnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 czy tutaj wszystko w porządku z gąskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 8 minut temu, enten napisał: czy tutaj wszystko w porządku z gąskami? bez bicia powiem ze tu dalem po caloci i nie domknela sie calkiem i ni jak nie idzie teog poprawic nie rozglejajac all i zaczynajac od nowa Lajf. Kiedy jak ie wezme za dioramkowanie to go po protu zakopie lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 Nie pękaj na robocie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 3 minuty temu, enten napisał: Nie pękaj na robocie! no gasek robic to niecierpie z calego serca teraz mysle go dot-filternac , złozowac i kleic i malowac duperelki do umiezczenia na blotnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 Fajnie działasz, więc czekam na kolejne! Z bredą mogę służyć pomocą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 po tym myslalem zrobic obie chwile przerwy od tego podwozia i zrobic pz1c. Breda jako do mnie w ogole nie przemawia bo to jakis wymysl hizpanow a skupiam sie na zwabskiej mysli technicznej Moze jedynie dla malowania bym sie skusil Sam bys w koncu cos pomalowal i wrzucil na scene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 zipster - przy takim cudaku to zawsze można powiedzieć że przy serii wystrzałów podwozie nie dało rady i się rozlazło wojenna prowizorka 5 godzin temu, zipster napisał: dalej czekam na paczkę z siatka 1 raz coś na ebay zamawiałem i już idzie chyba z miesiąc czasu.. . To zawsze długo trwało, a teraz przez covid jest niestety jeszcze gorzej - zamawiałem ostatnio na ebay żywiczne figurki to 1,5miesiąca przesyłka do PL (zamawiane niby z USA, ale wiadomo że wyrób z Chin, a w Stanach tylko przepakowują). Na pocieszenie dodam, że oficjalnie zakupy przez jakiś sklep modelarski nie są lepsze - na blaszki z Voyagera czekam już 3 miesiąc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 6 Lipca 2020 Autor Share Napisano 6 Lipca 2020 (edytowane) witojcie! co by nie było temat żyje i trochę postępów przybyło przy pracy nad Edytką (o co już raz zebrałem od zony opr. telefoniczny na pytanie 'co robisz?' 'a grzebie przy Edytce' ): 1) dostała dot.filtrem 2) dostała łoszem 3) dorobiłem ten kawałek drewienka do działa (wpierw poszło malowanie na drewienko - chipping fluid - panzergrey troche w innych proporcjach, chcialem aby był innego koloru niz reszta co by nadać wrażenie, ze leży na innym materiale niz metal.) 4) dorobilem z lancuszkow łańcuchy (no shit sherlock) z tyłu. 5) przednia lina domontowana z dodatkowo zakupionej, nie wiedziałem jak ja złączyć razem wiec użyłem kawałka drucika. 6) doleciały pojemniki z pociskami na boki i lewarek. 7) dokleiłem te zaczepu przy kołach ... zastanawiam się do czego były... do podnoszenia? przeciągnięta była po nich lina aby nie latało góra-dół? (choć do tego jest pin w tym siedzisku koła)....? dunno .... co dalej .. przyszły w końcu siatki chicken wire od Diodump'a !! swoja droga bardzo miły holender z tej firemki przy pytaniach dot. zamówienia - polecam. Wiec grzebie się teraz z ta siatka i wymyśliłem sobie, ze obwódkę na której była ta siatka zrobię z drucika z wykorzystaniem 2giej nieużytej nadbudówki (przydaje się rozrzutność dragona w spare-partsach :)) tylko tu napotykam problem, jak juz wyprofilowałem obie ten stelaż i proboje przykleic tą siatke to nic nie chce złapać jej+drucik do kupy... ani ca ani zwykly klejacz wamodowski .... any idea czym jeszcze przezroczystym mozna sprobowac co by nie napaskudzic zbytnio? Edytowane 6 Lipca 2020 przez zipster 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 No Panie - progres znakomity. Podoba mi się to dziwadło w Twoim wykonaniu. Nie to żeby z zewnątrz coś nie tak, ale na półce to postaw go tyłem bo środek jest fantastycznie wykonany i dodatkowo pokazuje jak dziwaczna jest to konstrukcja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Lipca 2020 Super Moderator Share Napisano 6 Lipca 2020 Drut masz powleczony bezbarwny lakierem, opal go zapalniczka i wyszlifuj papierem ściernym, powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 Wikolem, albo innym PVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, zipster napisał: ....trochę postępów przybyło przy pracy nad Edytką (o co już raz zebrałem od zony opr. telefoniczny na pytanie 'co robisz?' 'a grzebie przy Edytce' o rocznik '40 nie powinna być zazdrosna 2 godziny temu, zipster napisał: tylko tu napotykam problem, jak juz wyprofilowałem obie ten stelaż i proboje przykleic tą siatke to nic nie chce złapać jej+drucik do kupy... ani ca ani zwykly klejacz wamodowski .... any idea czym jeszcze przezroczystym mozna sprobowac co by nie napaskudzic zbytnio? Sam nigdy nie robiłem takiej siatki ale szwagier robił kiedyś siatkę "gotowca" (firmy AK-Interactive) na czołgu i NIC NIE KLEIŁ. Siatkę przez oka dowiązywał do elementów za pomocą nitek z których robi się okrętowe olinowanie (0.03mm). Trochę trzeba się natrudzić pęsetami ale efekt jest całkiem niezły, szczególnie gdy siatka jest dość sztywna a ponieważ to metoda "czysta" nic się nie uświni żadnym klajstrem Edytowane 6 Lipca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 7 Lipca 2020 Share Napisano 7 Lipca 2020 Może kup kropelkę w żelu raczej powinna złapać:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 7 Lipca 2020 Autor Share Napisano 7 Lipca 2020 @TAW - dupą do gości jak przyjdą? nie wypada :P.... ale pomyśle pomyśle @Greif - o, nie wiedziałem - spróbuje @Szydercza Gała - jak nie poskutkuje sposób kolegi powyżej spróbuje, CA mam a PVA musiałbym kupować. @M.A.V. - na fotce referencyjnej w tym topicu widac wlasnie ten drucik / cien drucika, a łapać za oczka to nie byłoby prostej lini tylko takie ... hmm .. szlaczek jak przy serwetkach babcinych pod filizanke ale zamierzalem walsnie takim olinowaniem to polapac, osiwieje pewnie przy takim zabiegu na takiej skali ale coz @Adamo722 - mam i żel i zwykla, zadna nie lapala, sproboje dzis sposob kolegi powyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi