raptorf22 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 To są przecież farby do aero! Clear matt z Pactry daje mocny mat, ale uważaj na białawy odcień, moim zdaniem za bardzo. Nie wiem jak Agamy, nie testowałem. Podobno dobrze matuje acryl z Valejjo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 nawet nie wiem, co w domu mam. Czyli te specyfiki bez rozcieńczania? Ten Agamy jest błyszczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Czy istnieje przelicznik ze schematu RLM na RAL? Np. RLM(xx)= 1xRAL(y) + 3xRAL(z) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swistak1541804957 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Witam wszystkich. Nurtuje mnie jedna rzecz. Otóż dostałem na mikołajki Plasto Jednakże gdy wczoraj odkręciłem tubkę byłem nieco zaskoczony, gdy po naciśnięciu tubki zamiast oczekiwanej szarej masy zaczęła wydobywać się przeźroczysta ciecz i jakieś namiastki owej szarości. Mniemam iż jest to normalny proces, jednakże nie chcąc spaprać sobie roboty pytam Was: Co należy z tym zrobić?? Czy w jakiś sposób wymieszać, czy co?? Byłbym wdzięczny za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Jak to kiedyś ktos napisał : rada pana ze sklepu "należy ją wymasować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 pougniataj trochę tubkę przed otwarciem w celu wymieszania zawartości jak ci wycieknie zbyt dużo rozpuszczalnika, wyciśnij z tubki trochę szpachli i dodaj do niego rozcieńczalnika humbrola - odzyska plastyczność i będzie w sam raz do położenia na model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swistak1541804957 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Dzięki A więc to takie proste :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Witam. Moje pytanie jest następujące: Jak wyciąć bak z dafa xf?? Próbowałem skalpelem nawet takim z ostrzem dłutem i ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 A czym rozkleić to co sklejone? Zawsze kleję Revelm Contacta. I teraz muszę coś specjalnie popsuć. Moczy się już w DOCie 3? Czy to starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 chodzi o otwór wlewu? nawiercić kilka otworków.. wypchnąć korek, obrobić brzegi otworu pilnikiem, papierem ściernym, skalpelem.. i dorobić korek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Raczej chodzi mu o cały bak Ja wycinałem nożem segmentowym. Musisz nad tym posiedziec troche a napewno wytniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Może na ciepło?? trzeba z tym ostrożnie, ale idzie fajnie......... Edler też miałem taki problem, na forum powiedziano, ze może się już nic nie udać, ale spróbuj kretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 spróbuje nożem segmentowym ale dopiero w czwartek bo mojego dafika robię na kółku modelarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Szybki jesteś! w takim razie może być ogólnie cały spód Pozdrawiam Części metalowe malowano matowym olejnym lakierem beżowym Rippolin. Natomiast kremowo żółty na powierzchniach płóciennych był inny w zalezności od zakładów produkujących płatowca. Zakłady macierzyste, czyli S.P.A.D. uzywały cellonu Avialine i werniksu Hertog, zakłady Bleriot stosowały cellon Novavia i werniks Hertog, a Kellner cellonu Adastra i werniksu Merville&Morgan. Zatem kolor płótna był inny w zalezności od producenta Spada VII. Coby nie utrudniać sobie życia maluję kolorem French CDL lub German Naval CDL (Spady z Bleriota - bardzo podobny odcień) z MisterKita. Beżowy z kolei to French Beige, równiez z MisterKita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Przymierzam się do zakupu nowoczesnego odrzutowca (możliwe, że coś z tej szóstki - F-15, F-16, F-18, F-22, MiG-29, Su-34. Nie mam pojęcia czym to pomalować (niestety pędzel). Maluje akrylami. Potrzebny mi ten podstawowy szary jaśniejszy, ciemniejszy do robienia plam (np. w polskich malowaniach i amerykańskich niektórych), i oczywiście do podwozia (tutaj zupełnie nie wiem). 1. Jasny szary - Pactra A42, MM Acryl 4762 - oba to Light Ghost Gray 2. Ciemny szary - MM Acryl 4761 - Dark Ghost Gray (???) 3. Spód - (???) Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam P.S Nie wiem czy dobry dział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Zdecyduj się może najpierw na jeden albo dwa samoloty. Jeśli chciałbyś robić F-15E to polecam akryl gunship gray od MM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Na jaki kolor malowane są silniki w renault magnum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Chyba ma taki sam kolor jak rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Paweł216 No właśnie z tego co widziałem tak nio ale jak pomaluje wszystko na czarno to to będzie kijowo wyglądało ,więć może jest inna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Mógłby ktos szybko mi pomóc ?? Szukam zamiennika farby Military Brown Model Master 1701 jaki to bedzie numer Model Master Acryl ??lub innej firmy ? Z góry dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Mógłby ktos szybko mi pomóc ?? Szukam zamiennika farby Military Brown Model Master 1701 jaki to bedzie numer Model Master Acryl ??lub innej firmy ?Z góry dzięki... Witaj oto zamienniki: humbrol(186) pozdrawiam saxot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemko83 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Mam pytanko do kolegów:pomalowałem model farbkami Model Master oczywiście aero i chce to teraz czymś prysnąć żeby jak kurz siądzie to lepiej sie go usuniw i troche by sie też świeciłlepiej modelik mam bezbarwny Humbrol Gloss Cote,czy tym sie da prysnąć i czy nie rozpuści mi tych farb olejnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Teoretycznie nie powinien, ale najlepiej jak byś stestował na jakimś kawałku plastiku. Pomaluj go kolorem i bez barwnym i zobacz czy się nie zważy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 A ja mam pytanie dot. Humbroli i innych farb w puszkach Otóż gdy prubuję zamknąć puszkę, powietrze zebrane wśrodku wypycha mi wieczko, i nie wiem jak je zamknąć, bo się dosłownie same otwierają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi