Messer Napisano 2 Lutego 2009 Napisano 2 Lutego 2009 Drak nie bardzo rozumiem tego "bezpieczniej", przecież każdy klej modelarski działa na zasadzie rozpuszczania plastiku - tak samo nitro, które szybko odparowuje ( szybciej niż klej )... A co do mąki - jak najbardziej, nada fajnej faktury Cytuj
Drak Napisano 2 Lutego 2009 Napisano 2 Lutego 2009 no tak ale nitro jest takim agresywnym klejem, a zwykły klej modelarski już mniej a też sobie daje radę jak najbardziej. Osobiście tak błociłem na początku zanim przerzuciłem się na pigmenty i wikol. I pamiętaj żeby mieszając szpachlę z klejem, zabarwić mieszankę od razu. Cytuj
igi Napisano 2 Lutego 2009 Napisano 2 Lutego 2009 Witam ponownie Mam pytanie na temat samego dziobu do f-16. Mam model ilalieri i jest podane, że farba do dzioba to MODEL MASTER 1721, medium grey i nie mogę za nic znaleźć zamiennika na pactre ;/ Już mam obczajony cały samolocik, prócz jednej z ważniejszych części do pomalowania prosze o pomoc w tym F-16 jak i z farbą do Vickersa! W środe do sklepu jade, a nie mam za blisko, a tam jest agama, pactra i humbrol... Z czego maluje pactrą i ewentualnie agamą. Z góry dzięki Cytuj
ŁukaszW Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 (edytowane) zakupiłem ostatnio M48MBT ROC z AVF. Chciałbym zrobić go w malowaniu i w oznaczeniach z Wietnamu, jednakże w pudełku tylko kalki z ROC Tajwan - jeżeli by ktoś był w posiadaniu kalek do M48 z ery wojny w Wietnamie bym był wdzięczny. Po drugie może mógłby ktoś zeskanować instrukcję do M48 używanego w Wietnamie firmy ACADEMY M48A5 ROK, gdyż mam wypraski tej firmy w pudełku. Sam bez instrukcji nie dam rady - proszę Was o pomoc Edytowane 3 Lutego 2009 przez Gość Cytuj
LordDisneyland Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Kurczę, pierwszy raz użyłem zmywacza Wamodu, nie do końca była to próba udana. Farba Creall zeszła bez mojej ingerencji, starą Pactrę musiałem szorowac na siłę i do końca nie zeszła, a na domiar złego dostałem bonus - przyklejone z dużym wysiłkiem na superglusia paseczki blaszki aluminiowej [takiej ze świeczki - podgrzewaczki] odpadły co do jednego, mimo, że kontakt z substancyją miały znikomy w porównaniu do reszty czyszczonego modelu... nie wszystkie odnalazłem, najwyraźniej wybrały wolnośc . Nie wiedziałem, że ten Wamod to taki mocarz - czy rozpuszcza wszystkie kleje typu superglue? W sumie, to w końcu cyjanoakryl, więc pewnie tak? Cytuj
Szumbu Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Witam kupiłem model p-11c w instrukcji pisze że potrzebny jest kolor blado-niebieski (humbrol 122, revell 147) byłem w sklepie i nie ma takiego koloru w palecie humbrola ani revella ? co zrobić dobrać jakiś inny kolor ciężko Cytuj
Mierzu Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Jak nie ma w palecie? HUMBROL 122 Pale Blue Cytuj
igi Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Jahud wielkie dzięki Gościu w sklepie mi powiedział, że do vickersa najlepszy będzie pisakowy zwykły(pactra a96) i w sumie przeglądałem modele vickersów i były piaskowe właśnie I mam pytanko na temat maskolu(dzisiaj zakupiłem)...jak go usunąć? ;> Nie moge nigdzie znaleźć :( Cytuj
reggy Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Ściągnąć po prostu Podważyć z jednej strony wykałaczką/pęsetą i ściągnąć palcami/pęsetą. Można spróbować go "zrolować" z modelu. Cytuj
igi Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 dzięki ale chodzi mi o takie miejsca trudno dostępne np. podwójne kółka czy wałki przy cienkiej warstwie maskolu Cytuj
reggy Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Inaczej niż mechanicznie maskolu nie usuniesz, chyba nie ma rozpuszczalnika maskolu nie żrącego farby Cytuj
igi Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 dobra dzięki ;p myślałem, że będzie gorzej, ale trzeba odrobine więcej poskrobać Cytuj
KubA94 Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Jakich farb mam użyć do pomalowania spitfire'a Zumbacha? Maluje pędzlem tylko jeszcze nie wiem czy akrylami czy olejnymi. Jak doradzacie? Dzięki Cytuj
Nikolaos Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 akrylowe szybciej schną a olejne wolniej ale lepiej kryją powieszchnie ale sa droższe Cytuj
Nikolaos Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 do czego służy bezbarwna farbka matowa humbrola Cytuj
KubA94 Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Chyba wezmę olejne. Tylko jeszcze jakie numerki farb do spitfire'a Zumbacha. Może ktoś robił i podpowie? Cytuj
rzelu Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Lakier bezbarwny służy do 'zmatowienia" modelu, żeby się np. czołg nie błyszczał jak po wyjechaniu z myjni z woskowaniem... Akurat Humbrola nie jest najlepszy - lubi dawać białą kaszkę... Polecam bezbarwny matowy Pactry. Cytuj
miqs Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Lakier bezbarwny służy do 'zmatowienia" Zależy jaki, bo są przecież: mat, półmat i połysk Cytuj
Hans Olo ww2 Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Witam szanowne grono. Zwracam się z prośbą o podpowiedź, która farba Pactry najlepiej imituje kolor drewna? Wood Tan 17 (G) odpada. Cytuj
Ritter Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Miałem zamiar zaopatrzyć sie w kilka farb z serii 502 Abteilung. Niestety na allegro nie ma a w sklepach internetowych też niestety nigdzie nie widziałem Pamiętam że swego czasu widziałem w ofercie przynajmniej jednego sklepu internetowego te farby. Pytanie jest więc jasne, gdzie w naszym kraju aktualnie można takie farbki nabyć Z góry dzieki za wszelkie informacje na ten temat. Cytuj
afruch Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Witam, Na forum przeczytałem że do zmniejszenia błyszczenia się zbyt błyszczącego modelu może posłużyc filc. Bo mam taki problem pomalowałem model lakierem akrylowym do samochodów ( ) i zbyt strasznie sie błyszczy jak temu zaradzić? Cytuj
Szumbu Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Nie ma sprawdzałem na stronie Humbrola nie jest produkowana od ponad 9 lat albo i dłużej. Na stronie humbrola są numery 121 i od razu przeskok na 123 pisałem maila do nich i nie produkują. Chciał bym się dowiedzieć jakim kolorem ja zastąpić? Cytuj
SenioR66 Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Szumbu, najlepsze będą Farby PACTRA A68 Polish Blue I i A70 Polish Blue II Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi