Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

Tym samym czego używałeś do rozcieńczania farb do washa olejnego.

Mam takie pytanie. Nie mam aerografu i jeszcze długo mieć go nie będe. Dotychczas czolgi i wszelkie modele jednokolorowe malowałem sprayem tamiyi co wychodzi b.drogo bo 26zl za jeden kolor. Czy są jakieś spraye do plastiku ktorych mozna uzywac w modelarstwie ? Chodzi mi o nizsza cene oczywiście. Niedlugo planuje malować model samochodu - tutaj kolor jest do wyboru dowolny także nie będe musiał się sugerować farbą z instrukcji. Czy powierzchnie malowane sprayem muszą mieć podkład ? (z mojego doswiadczenia wiem, że spraye tamiyi kryja bez ale jak z reszta) Proszę o odpowiedzi.

Witam mam dwa pytania. Pierwsze na czym polega robienie płachty z wikolu i chusteczki? Jak się to dokładne robi?

Drugie pytanie to jakim drucikiem w skali 1;35 robicie przewody paliwowe w czołgu? Z kąd mogę je pozyskać, żeby miały odpowiednią grubość. Wydaje mi się że przewody robione z topnika do lutowania są troche za grube.

pozdrawiam

Na tym Panzer I robiłem płachty/flagi z chusteczki. Moim zdaniem lepsze są do tego te pakowane w kartony po 100 czy 200 sztuk, niż te z paczuszek po 10 sztuk. Są gładsze.

Można je nakładać na model na lakier akrylowy, albo modelarski albo sidolux. Można nakładać na rozcieńczony wikol. Można nakładać też na cyjanoakryl. Najłatwiejsze moim zdaniem są pierwsza i trzecia metoda.

Pierwszą, na lakier, można zastosować na dwa sposoby. Możemy wyciąć kształt płachty, nasączyć lakierem i dość żwawo nałożyć na model i uformować. Można też na sucho uformować na modelu i z pędzla nasączać lakierem.

Przy metodzie na cyjanoakryl możemy nasączać tylko wcześniej ułożoną płachtę, bo szybko wiąże. UWAGA NA OPARY, bo przy takim szybkim parowaniu nieźle daje po zatokach i oczach. Po klejeniu na CA płachta jest właściwie pancerna i nic jej nie ruszy.

Wikol trzeba wczesniej na boku sobie lekko rozcieńczyć wodą i można używać obie metody, jak przy lakierze.

P5310042.JPG

P5310043.JPG

P6010006.JPG

P6230105.JPG

P6230106.JPG

Druty możesz pozyskać ze starych przewodów elektrycznych. Ale lepiej wybrać się do jakiegoś sklepu dla elektryków czy elektroników - powinni coś mieć.

Trzeba się zaopatrzyć w szeroki zakres średnic, najlepiej parę poniżej 1mm. Najlepiej sprawują się miedziane, bo ładnie się formują. Aluminiowe i cynowe bardzo brzydko się gną (są za miękkie).

W sprawie płachty.

Jeśli chcę np wykonać plandekę do samochodu z chustki i wikolu (ja preferuję ręczniki papierowe), oczywiście możesz ją rozwarstwić, ale nie musisz, rozrabiasz wikol z wodą tak by był wodnisty i moczysz w nim chustkę. Nakładasz na pojazd i czekasz jak zaschnie. Potem dociąć i pomalować.

Możesz także zrobić dowolne rusztowanie, ułożyć na nim chustkę zamoczoną w rozrobionym wikolu, ułożyć tak jak się Tobie podoba i pozostawić do wyschnięcia. Następnie dopasować ją do pojazdu/dioramy.

Czy może mi ktoś pomóc w znalezieniu łańcuszków (najzwyklejszych z podłuznymi oczkami, takich jak na fotce) odpowiednich do skali 1:72?

Można to gdzieś kupić, a może skądś zaadoptować?

e95586a80f08a71em.jpg[

Dzięki Tomek

A czy są do zdobycia jeszcze drobniejsze oczka? Te mogą być nieco przyduże...

hej czy możecie polecić jakąś szpachlówkę do wypełniania na łączeniach plastików, słyszałem że są też jakieś w płynie

wiem że to nie ten dział ale nie wiedziałem gdzie to umieścić.ma ktoś in-box lub wie kto ma tego modelu http://www.modelcentrum.pl/go/_info/?id=13755 lub tego http://www.modelcentrum.pl/go/_info/?id=13943 bardzo będę wdzięczny za odpowiedzi

pozdro dla wszystkich

Przeczytawszy pare tematow na roznych stronach, dowiedzialem sie ze moge uratowac swoj model ktory popackalem bardzo brzydko farba akrylowa, wrzucajac go do...

no wlasnie. wydaje mi sie ze najlepszy jest plyn hamulcowy. i tutaj moje pytanie brzmi: czy nalezy go rozpuscic z woda? i jezeli tak to jakie proporcje ? no i jak dlugo moczyc?

konkretnie to chce odrestaurowac m1117 guardian z trumpetera (zdjac farbe do plastiku, ewentualnie dokleic pare czesci ktore by sie mogly odkleic i pomalowac na nowo)

no i oczywiscie wolalbym wiedziec jaki plyn hamulcowy uzyc bo kompletnie sie na tym nie znam :/

Płyn hamulcowy DOT-3, nie rozcieńcza się go.

Mr dissolved putty wg mnie najlepsza ;]

Dzięki za odpowiedź. :-)

Jeszcze mam dwa pytania. Czym polerujecie po szlifowaniu oraz co trzeba zrobić by kalkomania nie świeciła się?

Witam serdecznie,

mam mały problem ze znalezieniem papierów wodnych o gradacji większej niż 2000 - konkretnie 3200, 4000, 6000

Czy ktoś z was wie gdzie mogę kupić je w Warszawie??

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

Patyk, ja na części przeźroczystej wypróbowałem zmywacz Wamodu, farba była wprawdzie świeża i ładnie zeszła, ale plastik się nie zmatowił. Nie wiem jak byłoby ze starą farbą.