przemekgksw3 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Czy wystarczy farby białej Humbrol 14 ml na pomalowanie całego tego modelu? Myślę że jeżeli będziesz ją rozcieńczał to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Istnieje jakiś płyn do zmywania kleju Contacta Professional z modeli samolotów. W przeciwieństwie do np. super glue ten klej rozpuszcza plastik na powierzchni modelu więc zmywacz nie istnieje bo takiego kleju zmyć się nie da. Czy farby wystarczy? No nikt nie wie, ile dasz warstw, jakie grube te warstwy będą, ile przewidujesz warstw itp. Poza tym nie polecam tej białej farbki, nie za dobrze kryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-Boy Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Dzięki o ten płyn to mi chodzi do zmywania nadmiaru kleju z kadłuba po sklejeniu. Czy farby wystarczy? No nikt nie wie, ile dasz warstw, jakie grube te warstwy będą, ile przewidujesz warstw itp. Poza tym nie polecam tej białej farbki, nie za dobrze kryje. A jaka farba najlepiej kryje z Revell biała ?? Czy jakaś inna. Gdy jesteśmy przy farbach to jeszcze mam takie pytanie czym najlepiej rozcieńczać takie farby do modelu. I jakim pędzlem nakładać farbę na ten model chodzi mi o kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Dzięki o ten płyn to mi chodzi do zmywania nadmiaru kleju z kadłuba po sklejeniu. Jak pisał Tomek Mroczkowski, Contacta Revella nie da się zmyć, daje się tylko ...wyszlifować. Jeśli miałeś na myśli wszelkiego rodzaju "Super Glue" cyjanoakrylowe to sprawdza się do zmywania Debonder. Podobno niektóre zmywacze do paznokci wykazują podobne właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-Boy Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Czy to jest płyn Painta Clean ?? Do mycia pędzelków. http://www.mojehobby.pl/revell-39614-39614-brush-cleaner-100ml-p-6-875708.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Czy to jest płyn Painta Clean ?? Do mycia pędzelków. http://www.mojehobby.pl/revell-39614-39614-brush-cleaner-100ml-p-6-875708.html Według tego co napisał producent na etykiecie to tak - ten specyfik jest do czyszczenia pędzelków. Zanim jednak wydasz na niego te 17 złociszy + koszty przesyłki to możesz spróbować czyścić pędzelki przy pomocy popularnego wśród modelarzy środku - Cleanlux'u czyli zmywacza Sidoluxu (do nabycia chyba w każdym chemicznym). Po Cleanluxie jeszcze przepłucz zwykłą wodą i powinno być dobrze. Preparat ten jest sporo tańszy i sprzedawany w większym opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-Boy Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Sławko Dzięki za odpowiedź, wiesz ja kupuję kolejny model i parę rzeczy do niego to i wezmę i to. A można próbować czyścic pędzelki za pomocą rozcieńczalnikiem modelarskim od Wamod-u ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Sławko Dzięki za odpowiedź, wiesz ja kupuję kolejny model i parę rzeczy do niego to i wezmę i to. A można próbować czyścic pędzelki za pomocą rozcieńczalnikiem modelarskim od Wamod-u ? Jak farba nie zaschnięta tylko zaraz po malowaniu to nie powinno być problemu i rozcieńczalnik powinien dać radę. Jeśli masz zmywacz do farbek np Wamodu to też można nim pędzelki czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Witam!!! Ktoś wie jak się nazywa owy przyrząd. Gdzieś to już kiedyś widziałem, ale o nazwie nie było wzmianki. Proszę o pomoc jak to się nazywa i gdzie to można dostać??? Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Profile Gauge Marudek się tym posługiwał viewtopic.php?t=14242&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Jakby się uparł to da radę samemu coś takiego zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Maja 2010 Super Moderator Share Napisano 19 Maja 2010 Witam!!! Ktoś wie jak się nazywa owy przyrząd. Gdzieś to już kiedyś widziałem, ale o nazwie nie było wzmianki. Proszę o pomoc jak to się nazywa i gdzie to można dostać??? Pozdrawiam!! Proszę bardzo: http://www.sklep.dluta.pl/index.php?k=83&w=&p=3908&dodaj_koszyk=podprodukt&id_produktu=3908&id_podproduktu= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 http://www.amazon.com/General-Tools-837-Contour-Gauge/dp/B000V4L6I0 Albo tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Piszę bo mam totalny mentlik w głowie kupiłem model mana f200 z italeri i chcę z niego zrobić prosty zwykły ciągnik siodłowy jednak model f-90 ,zderzak przedni jest w zestawie ale niewiem co z robic z nadkolami w kabinie w f90 są inne może ktos mi pomoże w tej kwestji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Gdzie znajdę filmik jak wykonać diorame już taki raz widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-Boy Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Czy ta farba czymś się różni od zwykłej białej od tej Pure White ? One się różnią ceną czy warto brać tą tańczą 22 zł czy dopłacić i wziąć tą za 34 zł. White: http://www.mojehobby.pl/tamiya-86001-ps1-white-p-6-1241909.html Pure White: http://www.mojehobby.pl/tamiya-86001-ps1-white-p-6-1241909.html Może być inna niż Tamiya chodzi mi o to aby była błyszcząca biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysieke14 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Może ktoś mi polecić jakiś dobry sklep, najlepiej internetowy z blaszkami 1:72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Może ktoś mi polecić jakiś dobry sklep, najlepiej internetowy z blaszkami 1:72? Na Jedarze spory wybór blaszek jest: http://www.jadarhobby.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 W Martoli (http://www.martola.com.pl/) mają najtańsze blachy Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Do czego w modelarstwie używa się uhu patafix wiem że dobrze przyczepiają się do niego narzędzia na ramie tablicy korkowej, a co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Lepisz z niego wałki i przyklejasz do modelu, służy do tworzenia płynnych przejść kolorów kamuflażu. Reggy to bardzo dokładnie opisał w poradniku dotyczącym maskowania. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Witam. Potrzebuje waszej pomocy w wybraniu pigmentów. Jakie bedą najlepsze narazie tak na próbę. Wiem że są pigmenty MIG'a i Vallejo. Pigmenty MIG'a trzeba rozrabiać w żywicy arylowej, natomiast Vallejo można na sucho jak i w wodzie. Pomóżcie i powiedzcie które lepsze. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 za grube warstwy farby dajesz moim skromnym zdaniem i pewnie za gęsta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Jeśli malujesz zbyt długo w jednym miejscu nie prowadząc równomiernie aerografu pod odpowiednim kątem, to nawet przy dobrze rozrobionej farbie zrobi Ci się schodek. Musisz robić płynne ruchy, w odpowiedniej odległości od modelu i pod kątem nie skierowanym bezpośrednio na taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master_Chief Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Zarejestrowałem się tu kilka dni temu i mam nadzieję że będzie sie to jakoś kręciło. Na pierwszy ogień (po bardzo długiej przerwie w modelarstwie) idzie M1-A1 Abrams w skali 1/35 firmy academy. Bardzo bym prosił o podanie farbek model master albo humbrol potrzebnych do pomalowania tego cacka. Firma academy podaje tylko kolory i nic więcej :( Jakie malowanie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi