Bartas89 Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 Bartas89, wytłumacz proszę, skąd u Ciebie taka niestrawność do konieczności wlania odrobiny rozpuszczalnika do farby? W czym rzecz? Może ja nieświadomie robię coś okropnego i o tym nie wiem?... Bo od samego początku mam z tym problemy. Na dodatek jako nowicjusz korzystałem z fatalnego (wg mnie) aero- H&S Ultra który doprowadzał mnie do szału. A wracając do pytania to czy ten lakier się rozrzedza? Jeśli tak to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 https://www.mojehobby.pl/products/ALC-313-Klear-Cote-Matt.html Czy to można lać bezpośrednio do aero? Można wlewać, ja wlewam. Tylko ostrożnie, to nie są lakiery akrylowe, tylko emalie - czyli schną dłużej, nie nadają się pod emaliowe washe (MiGi, AK). Glos jest upierdliwy w użyciu, bo trzeba malować bardzo cienkimi warstwami i zostawiać do przeschnięcia długiego. Jak nałożysz za grubą warstwę to będzie się lepił do końca świata. Mat działa lepiej, ale też bez rewelacji. Zużyję butlę i więcej tego nie kupuję. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 13 Czerwca 2018 Share Napisano 13 Czerwca 2018 Cześć, jaką polecicie szpachlę ? posiadam tą humbrola i revell plasto, obie są wg mnie średnie , czy jest jakaś która nie zasycha tak szybko ? potrzebuję do formowania np nadkoli w pojazdach tak by po położeniu była bardziej "elastyczna" w formowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 13 Czerwca 2018 Share Napisano 13 Czerwca 2018 To może masę dwuskładnikową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 13 Czerwca 2018 Share Napisano 13 Czerwca 2018 To może masę dwuskładnikową? jaką polecasz ? no pasowało by coś na wzór masy plastycznej łatwej do uformowania, która długo schnie i ma późniejszą możliwość obróbki papierem ściernym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Czerwca 2018 Share Napisano 13 Czerwca 2018 Poszukaj np. Miliput Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Czerwca 2018 Share Napisano 15 Czerwca 2018 Jak się nazywa strona gdzie można wyszukać wszystkie dostępne dodatki do danego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2018 Share Napisano 15 Czerwca 2018 ScaleMates.com, ale tam niestety nie ma wszystkich dodatków, jak praktyka wskazuje. Warto też szukać dodatki w dużych sklepach internetowych, jak Hannants.co.uk, bo tam często mają na liście prawie wszystko co do danego modelu jest dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Czerwca 2018 Share Napisano 16 Czerwca 2018 Jaki jest najlepszy środek do przeczyszczania aerografu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Czerwca 2018 Share Napisano 16 Czerwca 2018 Zależy po czym chcesz czyścić. Jeśli po lakierach i akrylach to najlepszy jest chyba Tool Cleaner Gunze i Airbrush Tamki. Dobry też jest na to aceton techniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Czerwca 2018 Share Napisano 16 Czerwca 2018 Zależy po czym chcesz czyścić.Jeśli po lakierach i akrylach to najlepszy jest chyba Tool Cleaner Gunze i Airbrush Tamki. Dobry też jest na to aceton techniczny. Aceton trochę nie daje rady i nie zmywa farby na połączeniu iglicy i ujścia zbiorniczka, dlatego szukam czegoś lepszego i nie patrzę już na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Czerwca 2018 Share Napisano 16 Czerwca 2018 Wyczyść to miejsce patyczkiem do uszu nasączonym w acetonie i będzie czysto. Żaden środek sam nie doczyści Ci wszystkiego na 100%, czasami trzeba mu pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Uchogrzeby lepiej sobie podarować. Zawsze zostanie jakiś kłaczek, który zawędruje do dyszy. Bezpieczniej używać pędzelków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepinot Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Cześć, Planuję skleić Bismarcka od Academy (skala 1/350). Zwracam się z pytaniem odnośnie wymiaru pasów bocznych w kamuflażu Bismarcka. Sporo szukałem i nie potrafię tego znaleźć. Czy posiada ktoś informacje odnośnie wymiarów albo gdzie szukać? Dodatkowo pytanie, czy opłaca się dokupić ten zestaw? http://abcmodelhobby.pl/pl/p/Academy-45003-AKCESORIA-TIRPITZ%2C-BISMARCK-1350-/1842 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Cześć, Planuję skleić Bismarcka od Academy (skala 1/350). Zwracam się z pytaniem odnośnie wymiaru pasów bocznych w kamuflażu Bismarcka. Sporo szukałem i nie potrafię tego znaleźć. Czy posiada ktoś informacje odnośnie wymiarów albo gdzie szukać? Dodatkowo pytanie, czy opłaca się dokupić ten zestaw? http://abcmodelhobby.pl/pl/p/Academy-45003-AKCESORIA-TIRPITZ%2C-BISMARCK-1350-/1842 Jak by to powiedzieć...przede wszystkim nie opłaca się kupować Bismarcka z Academy, niestety Ze wszystkich Bismarcków w tej skali jest zdecydowanie najsłabszy, i raczej nie warto silić się na jakąś wielką jego waloryzację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepinot Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Zestaw dostałem już jakiś czas temu, a z racji tego, że jestem początkujący to nie ma większego znaczenia. Dlatego zwracam się ponownie z prośbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 To może zamiast tego zestawu weź podstawowy zestaw blach Eduarda: https://www.mojehobby.pl/products/Bismarck-TAMIYA.html który kosztuje połowę tego i ma więcej elementów fototrawionych, i do tego ewentualnie dorzuć metalowe lufy. Zestaw Eduarda jest dedykowany modelowi Tamiya, ale myślę że większość elementów i tak się przyda. Zestaw Academy powstał ponoć jako podróbka tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepinot Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Lufy na pewno będę wymieniał. A czym kleić lufy i blaszki? Nadal czekam z informacją (jeżeli ktoś posiada) odnośnie bocznych pasów. Przepraszam za nękanie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Czerwca 2018 Share Napisano 17 Czerwca 2018 Najkrócej mówiąc- super glue, chociaż klejów cyjanoakrylowych jest kilka rodzajów i każdy ma swoją teorię co do tego jakiego dokładnie używać. Co do pasów to nie wiem, Kriegsmarine to nie moja działka, ale na upartego można te wymiary przeliczyć z tych rysunków: http://www.bismarck-class.dk/bismarck/paint_schemes/paintbism1941.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 9 Lipca 2018 Share Napisano 9 Lipca 2018 Czy farbki Mr.Paint nadają się do pędzla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Lipca 2018 Share Napisano 9 Lipca 2018 Tak, ale tylko akrylowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 9 Lipca 2018 Share Napisano 9 Lipca 2018 Tak, ale tylko akrylowe. A pod pędzel trzeba je jeszcze rozcieńczać, czy tak jak z aero można z nich korzystać od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Lipca 2018 Share Napisano 9 Lipca 2018 Tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 12 Lipca 2018 Share Napisano 12 Lipca 2018 Dobry, jak zrobić taką "lustrzaną", okrągłą podstawkę pod model samolotu? O ile z samym lustrem nie ma problemu - szklarza mam niedaleko siebie, to już na konstrukcję obrotową, aby nie dotykając modelu można było obracać samym lustrem - nie mam pomysłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Lipca 2018 Share Napisano 12 Lipca 2018 Albo wytnij takiej samej wielkości jak lustro podstawę, do której przyklej jakieś małe łożysko, do łożyska wycięte lustro i masz Naprawę, modelarzowi trzeba podpowiadać takie rzeczy? Łożysko to full wypas, bo wystarczy przyklejony do lustra jakiś kołek i dziura w kawałku drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi