Apache Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Znacie jakiś sposób na efektywne dysze pędzlem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Witam Po raz pierwszy mam do czynienia z "blaszkową" tablicą przyrządów - i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać - tzn - jak połączyć film z blachą / na farbę?/ i całość umocować w modelu - czy zostawić plastikową, akurat biała podstawę tablicy czy wypiłować i wkleić na CA? Jak wtedy uwidocznić zegary? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Witam serdecznie! Zamierzam kupić taki oto okręt http://www.hobbysta.pl/amerykanski-pancernik-bb62-new-jersey-p-9448.html Co sądzicie odnośnie jakości modelu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Odnośnie tego modelu nie powiem za dużo, ale szanuję tą firmę za ich wypraski i spasowanie części. jakby co tu masz całego inboxa: http://www.mojehobby.pl/products/U.S.-New-Jersey-Battleship-Kit.html P.S Ale to jest zajeb... wielkie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Cześć! Powiedzcie mi, czy do czegokolwiek nadają się kleje Wamodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Tak. Nadają się do klejenia modeli z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 WitamPo raz pierwszy mam do czynienia z "blaszkową" tablicą przyrządów - i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać - tzn - jak połączyć film z blachą / na farbę?/ i całość umocować w modelu - czy zostawić plastikową, akurat biała podstawę tablicy czy wypiłować i wkleić na CA? Jak wtedy uwidocznić zegary? Pozdrawiam Piotr Do tej pory miałem do czynienia z tablicami w pojazdach 1/35 i wykonuję je tak:najpierw maluję podstawę białą błyszczącą,potem wycinam film który w przypadku blaszek Eduarda jest kształtem dopasowany do tablicy potem ostrożnie łączę film z tablicą klejem CA w miejcach między zegarami i czkam aż wyschnie a potem gotową tablicę przyklejam w ten sam sposób do podstawy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Dziękuję za odpowiedź. Czy jest sens dawać jeszcze kroplę błyszczącego lakieru na tarcze przyrządów czy wystarczy "połysk" filmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Nie dawaj lakieru na film. Przez odbłysk i zniekształcenie stracisz czytelność zegarów, która i tak będzie niewielka po zamontowaniu w kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Dzięki - tak właśnie myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 To i ja się zapytam. Jak się robi rdzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Zamierzam zrobić dioramę w skali 1:72 z bitwy pod Kurskiem. Będzie przedstawiać unieruchomiony t34 z uszkodzonymi gąsienicami. W jego cieniu będą ukrywać się niemieccy żołnierzy. Przeglądając internet i książki zauważyłem, że tańsze model nie odpowiadają mojej koncepcji. Różnią się wieżami. Mianowicie mają dwa włazy. Szczerze nie znalazłem w/w skali potrzebnego mi modelu. Jednie odpowiada mi zestaw Zvezda'y. Tu linkhttp://allegro.pl/zvezda-5001-soviet-medium-tank-t-34-76-mod-1943-i2588717397.html. Czy jest inny zestaw niż ten lub jakaś konwersja z samą wierzą. Bo mam samo podwozie t34 dawnej firmy Aer Moldova. Czy ktoś robił coś podobnego wcześniej tak jak planuję. Nie wiem co to za model Aer Moldova bo kupiłem bez pudelka. Sprzedający go nie miał i nie pamiętał co to za wersja. Pewnie t34/85. Przyznam się szczerze, że bardziej szukam kogoś z niepotrzebną mu taką wierzą i będzie chciał sprzedać ją lub użyczyć. Zostało mi trochę żywicy to bym odlał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 http://www.mojehobby.pl/catalog/Czolgi.html?search_available=0&search_keywords=t-34&search_attr_1=1%3A72&search_sort=price Jakiego modelu szukasz? Taki jaki robi zvezda 43? tylko że ona ma podwójne włazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 http://www.mojehobby.pl/catalog/Czolgi.html?search_available=0&search_keywords=t-34&search_attr_1=1%3A72&search_sort=priceJakiego modelu szukasz? Taki jaki robi zvezda 43? tylko że ona ma podwójne włazy. Jeżeli do mnie odpowiadasz to taki , który by pasował temu rocznikowi. Po przejrzeniu informacji wychodzi, że ten by odpowiadał. Tak podają źródła ,że ówczesne ich t34 miały dwa włazy.Masz może taką wierzę z tego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Pytanie dla lotników. Robię właśnie Mustanga Mk III z Revella w barwach polskiego dywizjonu. I mam pytanie - w instrukcji jest napisane, że kołpak śmigła i pasek na początku kadłuba zaraz za śmigem ma byc biały. Czy taki kolor jest prawdziwy czy powinien byc trochę inny kolor np Sky czy też inny odcień szaro-biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Czy ma ktoś wypróbowany sposób jak zrobić przyciemniane szyby w modelu? Próbowałem z folią przeciwsłoneczną ale jest zbyt sztywna i nie układa się poprawnie na szybie w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Ja mam pytanko czym najlepiej rozcieńczać farbki Revella, Humrola (emalie)? Chodzi mi o rozdzieńczanie do aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Ja rozcieńczam beznyną ekstrakcyjną. Choć na twoim miejscu odpuściłbym sobie emalie do aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Na czymś chcę potrenować. Czy benzyna ekstrakcyjna nie wysycha zbyt szybko lub nie wysycha w locie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Czy ma ktoś wypróbowany sposób jak zrobić przyciemniane szyby w modelu? Próbowałem z folią przeciwsłoneczną ale jest zbyt sztywna i nie układa się poprawnie na szybie w modelu. Któryś z kolegów tu na forum pisał, że oszklenie samolotu można zabarwić na żółto poprzez kąpiel w lakierze bezbarwnym (sidoluxie) z rozpuszczonymi w nim ziarenkami herbaty. Zapewne można rozpuścić coś innego w lakierze, żeby wyglądało jak przyciemniane szyby samochodu (a może po prostu kropelka czarnej farby?) i wykąpać w tym oszklenie modelu. Trzeba by potestować ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 najlepiej sproszkowaną ropuchę i szczyptę mniszka zbieranego przy świetle księzyca. ale jak ktoś woli mniej sprawdzone metody, to podobno tamiyowski smoke (x-19) został stworzony między innymi w celu malowania szyb na imitację przyciemnianych.. Podobno tak samo jak Gunze Hobby Color smoke gray. Jednak również podobno przy malowaniu tymi farbami aerografem szyby potrafią zmatowieć, dlatemu lepiej maczać w lakierze. Napisałem, że to nie mój patent, ale skoro się sprawdza i stosuje go kilku kolegów, to dlaczego od razu go wyszydzać? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 to ten patent w końcu 'sprawdza się' czy 'Trzeba by potestować' ? bo nie wiem ktora wypowiedż ma byc tą ostateczną i miarodajną.. Nudzi Ci się tylko w nocy czy w dzień masz tak samo? Wypowiedź była jedna. Patent się sprawdza, natomiast potestować by trzeba z kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Ależ wierzę Choć pewnie podobnie subtelna różnica jest w umiejętnym natryśnięciu transparentnej farby na tak różnych gabarytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Dziękuję za wszelkie porady. Jako, że nie mam zastępczego oszklenia aby eksperymentować, wybiorę tamiyowską X-19. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Witam Kupiłem H&S Ultra z dyszą .25mm i nie bardzo potrafię uzyskać zadowalająco cienkie linie. Czy jest proste przełozenie typu - kupię dyszę 0,15 i uzyskam cienszą linię - czy też powinienem popracować nad techniką? / to drugie to na pewno - bo jak dotąd używałem jakiejś psikawki z Allegro :-)/ Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi