Lipstein Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Dzięki za info, ja kupiłem jakąś podróbkę Excela za 8,50 PLN w sklepie dla plastyków i jest git. A narzędzie super, tylko trzeba być mega dokładnym i mieć stabilne podparcie ręki, w moim wypadku prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Czy w jakimś polskim sklepie można dostać arkusz kalkomanii i dodatki hobby design? Sprawdzałem EXITO, MOJEHOBBY, MARTOLA i nie posiadają w ofercie. Będzie ktoś w najbliższym czasie robić zamówienie w model kit car? Można by się podzielić kosztami wysyłki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Cześć Panowie jak to możliwe że blutac o taki zostawił ślady o takie ==> co żle zrobiłem ? szara farba to revell 74 maskowanie blutackiem zacząłem jakieś 3-4 godziny po jej nałożeniu, za szybko ? dlatego zostały ślady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 ...co żle zrobiłem ? szara farba to revell 74 maskowanie blutackiem zacząłem jakieś 3-4 godziny po jej nałożeniu, za szybko ? dlatego zostały ślady?... Wydaje mi się, że za szybko. O jakieś 6-7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 O 6-7 dni ? yyy cynizm czy sarkazm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas193 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Jakiś czas temu Trumperter wypuścił sporo wersji BRDMów, czy z któregoś z tych zestawów da się zdobić pojazd użytkowany przez nasze wojsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 O 6-7 dni ? yyy cynizm czy sarkazm ? Dlaczego tak uważasz? Poczytaj sobie na forum o farbach. Farby olejne tyle potrzebują na całkowite wyschnięcie. Niektórzy odstawiają nawet na dłużej, jeśli maskowanie odbywa się przy pomocy taśmy. Po kilku godzinach farba zdołała zaledwie z wierzchu trochę przyschnąć. Założę się, ze gdybyś mocniej palcem przycisnął miałbyś piękny odcisk linii papilarnych. Chyba, że malowałeś Aqua Revell to wtedy 2-3 dni wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Malowałem akrylami Aqua Revell, no cóż teraz będę wiedział iż trzeba odczekać te dwa dni przed kładzeniem blutaca, a nie 4 godziny :X Dzięki za odpowiedz Marak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Dobrze wiedzieć, też maluję Aqua Revellami No bliższe prawdy, będę malował xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 A czy dajecie podkład do akryli (aqua) Revella? Też ich bowiem używam, i ze zdziwieniem stwierdzam, że one i bez podkładu bardzo ładnie tworzywa się trzymają. Aczkolwiek malowałem na razie same małe elementy i nie maskowałem jeszcze taśmą, może więc niepotrzebnie się tak 'zachwycam' ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 A czy dajecie podkład do akryli (aqua) Revella? Też ich bowiem używam, i ze zdziwieniem stwierdzam, że one i bez podkładu bardzo ładnie tworzywa się trzymają. Aczkolwiek malowałem na razie same małe elementy i nie maskowałem jeszcze taśmą, może więc niepotrzebnie się tak 'zachwycam' ;) Generalnie zawsze powinno się kłaść podkład, zwłaszcza jeśli masz potem zamiar mechanicznie znęcać się nad powierzchnią modelu (Maskowanie taśmami maskującymi, polerka itp) lub stosować agresywniejszą chemię. Farby (zwłaszcza akrylowe) mogą stwarzać wrażenie dobrej przyczepności, ale w późniejszej fazie prac możesz się boleśnie przekonać, że wcale taka dobra nie jest... Dodatkowo podkład daje Ci możliwość sprawdzenia stopnia doskonałości powierzchni przed malowaniem kolorem właściwym i w przypadku Surfacera maskuje drobne niedoskonałości powierzchni. Ja stosuję się do trzech zasad przed malowaniem i jest ok: 1. Mycie 2. Odtłuszczanie 3. Podkład Oczywiście każdy ma swoje metody i swoje doświadczenia... Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 A czy dajecie podkład do akryli (aqua) Revella? Też ich bowiem używam, i ze zdziwieniem stwierdzam, że one i bez podkładu bardzo ładnie tworzywa się trzymają. Aczkolwiek malowałem na razie same małe elementy i nie maskowałem jeszcze taśmą, może więc niepotrzebnie się tak 'zachwycam' ;) Używam podkładu do tych farb, przy próbie malowania bez podkładu farba się skraplała, prawdopodobnie dlatego, że powierzchnia nie była odtłuszczona ale lepiej dmuchać na zimne, pryśnięcie podkładem to żadne ceregiele a może zaoszczędzić problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Jak już przy podkładach jesteśmy, Tamiya Liquid Surface Primer przy nakładaniu pędzlem nie musi być rozcieńczany? PS. Jaki jest limit czasowy na edycję posta? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevermid Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Witam! Jestem początkujący i mam następujące pytanie. Jak pomalować szkło w wizjerze w czołgu? Sam próbowałem ale efekt wychodził tragiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Witam! Jestem początkujący i mam następujące pytanie. Jak pomalować szkło w wizjerze w czołgu? Sam próbowałem ale efekt wychodził tragiczny. Zajrzyj tutaj http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=49875, Rafał fajnie zrobił wizjery z płyty CD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevermid Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Pomysł jest zaiste świetny i spróbuje go następnym razem ale u mnie w tym modelu nie wypali gdyż nie mam czym wyciąć tak malutkich kawałków płyty CD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevermid Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Zapomniałem dodać że są one za małe na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Doradźcie mi. Lepiej kupić to: http://allegro.pl/mata-do-ciecia-samogojaca-a3-cm-cm-dwustronna-5war-i5586180724.html Czy lepiej dopłacić do Olfy: http://allegro.pl/mata-olfa-cm-a3-tylko-57zl-nozyk-do-ciecia-gratis-i5589177561.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Ja mam podróbkę od mazuryland na Allegro i działa bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 jaki polecacie podkład pod farby od revella ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Wodne czy emalie? Zresztą tak czy siak, Chaos Black produkcji Citadel/GamesWorkshop powinien się sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Co to jest: http://www.martola.com.pl/pl144/produkty61676/mark_fit_strong_ ? Płyn do kalek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Tak, odpowiednik SOLa. Kiedyś kupiłem, użyłem raz czy dwa, w ogóle nie ruszyło mi to kalek i dałem sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Pytanie do pancerniaków- czy są dostępne jakieś zestawy fototrawione do rodenowskiego SdKfz 231 (8-Rad) w skali 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Pytanie do pancerniaków- czy są dostępne jakieś zestawy fototrawione do rodenowskiego SdKfz 231 (8-Rad) w skali 1/72? http://www.czechkits.com/set-sdkfz-231-for-roden-kit-p-13090.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi